Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 10:44 am   batony białkowe  

przepis zapozyczony z innego forum lecz troche zmodyfikowany. pierwsza próba dopiero byla wiec zapewne jesczez 4-5 opcji wypróbuje zeby osiagnac najlepszy smak. jak dla mnie miec 12takich batonów ok 50g ok 12zł to lepsza opcja niz kupowac. jesli oczywiscie ktos potrzebuje takiego dodatku np do szkoly czy pracy.
ogólnie jest to okolo 200g białka pochodzącego głównie z twarogu, białek jaj, i WPC.
ok 200g ww pochodzacych głownie z owsianki
i zdrowe tłuszcze z orzechów włoskich
wszystko oczywiscie podzielone na 12porcji.

skład:
- 9 białek z jaj, 1 cale jajko
- 500g twarogu chudego (ja kupuje zawsze ten taki w pojemniczkachz odklejanym wiekiem, a nie te w kostce bo to smierdzi)
- 200g płatków owsianych
- 40g orzechów włoskich posiekanych (na oko)
- 50 gr rodzynek (na oko)
- 30g slonecznika łuskanego (na oko)
- 60-70g WPC (ja akurat mialem elite dymatize czekolade)
- 50-70ml mleka chudego
- troche mąki jesli bedzie za rzadkie
- 3lyzeczki miodu dla smaku

180stopni piekarnik za 30-35min

ja nie ubijałem białek tylko normalnego mieszalem w misce wszystko. płatków nie namaczalem ani nie mielilem. ale mozna tez tak sporbowac tzn ubic piane z bialek (ale wtedy mieszamy z reszta na koncu i powoli), zmielic owsianke, orzechy itp,
ja mieszalem taka pałką do ciasta ale chyba lepiej mikserem.

jak naraize jest cieplawe, podobno smakuje lepiej jak pozadnei wystygnie. wydaje mi sie ze mozna dac wiecej twarogu, albo dodac troche takiego sernikoweo, wtedy do lodówki i bedze lepiej smakowc.l mozna tez pokombinowac zamiast słonecznika wiorki kokosowe.
jesli zrobi wam sie taka góra w piekarniku to nie martwcie sie jak zacznie stygnac to opadnie. smaczenego. rewelacja to to napewno nie jest, ale skład dobry i dobra odskocznia jak ktos szama ciagle matrixy np (bo u nas to najczesciej matrixy mozna spotkac w sklepach z suplami)
Ostatnio zmieniony przez tomczer17 Pon Wrz 21, 2009 12:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 11:25 am     

Kiedyś też się bawiłem w te batoniki, fajna sprawa :-) jak się użyje smacznego, słodkiego białeczka to są pycha!

Btw: jest temat od przepisów jakby co :razz:
 
 
       
vhailor

SOGI: 1851

MASTER
don Corleone


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1667
  Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 12:00 pm     

dojdzie białko to zrobię takie czeko batony
_________________
Nie ma op*erdalania się !

dziennik:
http://forumsportowe.us/v...p?p=68862#68862
 
 
       
Russell 

SOGI: 6868

MASTER
aka Niedźwiedź


Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 1412
  Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 10:33 am     

troche mąki jesli bedzie za geste

chyba za rzadkie :wink:
_________________
Pain is temporary, but pride lasts forever...
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 8:07 am     

Czepialski lokurvaa
 
 
       
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 12:04 pm     

racja. juz poprawilem
 
 
       
BULDOGER

SOGI: 88

świerzak

Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 88
  Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 11:24 am     

najlepiej zrobić w foremkach na małe babeczki, wtedy mamy poporcjowane i odpada krojenie, które czasami jest upierdliwe. A najlepiej w małych jednorazowych foremkach aluminiowych, wtedy odpada nam krojenie i mycie. Ale nie zdziwiajmy;-)
 
 
       
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 9:23 pm     

e tam raz 2 i pokrojone. mysle ze mniej roboty niz rozlewanie do kazdej foremki osobno
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12