Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
tomczer17 [Usunięty]
SOGI: 52
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 10:44 am batony białkowe
|
|
|
przepis zapozyczony z innego forum lecz troche zmodyfikowany. pierwsza próba dopiero byla wiec zapewne jesczez 4-5 opcji wypróbuje zeby osiagnac najlepszy smak. jak dla mnie miec 12takich batonów ok 50g ok 12zł to lepsza opcja niz kupowac. jesli oczywiscie ktos potrzebuje takiego dodatku np do szkoly czy pracy.
ogólnie jest to okolo 200g białka pochodzącego głównie z twarogu, białek jaj, i WPC.
ok 200g ww pochodzacych głownie z owsianki
i zdrowe tłuszcze z orzechów włoskich
wszystko oczywiscie podzielone na 12porcji.
skład:
- 9 białek z jaj, 1 cale jajko
- 500g twarogu chudego (ja kupuje zawsze ten taki w pojemniczkachz odklejanym wiekiem, a nie te w kostce bo to smierdzi)
- 200g płatków owsianych
- 40g orzechów włoskich posiekanych (na oko)
- 50 gr rodzynek (na oko)
- 30g slonecznika łuskanego (na oko)
- 60-70g WPC (ja akurat mialem elite dymatize czekolade)
- 50-70ml mleka chudego
- troche mąki jesli bedzie za rzadkie
- 3lyzeczki miodu dla smaku
180stopni piekarnik za 30-35min
ja nie ubijałem białek tylko normalnego mieszalem w misce wszystko. płatków nie namaczalem ani nie mielilem. ale mozna tez tak sporbowac tzn ubic piane z bialek (ale wtedy mieszamy z reszta na koncu i powoli), zmielic owsianke, orzechy itp,
ja mieszalem taka pałką do ciasta ale chyba lepiej mikserem.
jak naraize jest cieplawe, podobno smakuje lepiej jak pozadnei wystygnie. wydaje mi sie ze mozna dac wiecej twarogu, albo dodac troche takiego sernikoweo, wtedy do lodówki i bedze lepiej smakowc.l mozna tez pokombinowac zamiast słonecznika wiorki kokosowe.
jesli zrobi wam sie taka góra w piekarniku to nie martwcie sie jak zacznie stygnac to opadnie. smaczenego. rewelacja to to napewno nie jest, ale skład dobry i dobra odskocznia jak ktos szama ciagle matrixy np (bo u nas to najczesciej matrixy mozna spotkac w sklepach z suplami) |
Ostatnio zmieniony przez tomczer17 Pon Wrz 21, 2009 12:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SpAiro_
SOGI: -8664
MASTER OF HARDCORE
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 2891 Skąd: Obecnie IRL
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 11:25 am
|
|
|
Kiedyś też się bawiłem w te batoniki, fajna sprawa jak się użyje smacznego, słodkiego białeczka to są pycha!
Btw: jest temat od przepisów jakby co |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vhailor
SOGI: 1851
MASTER don Corleone
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 1667
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Russell
SOGI: 6868
MASTER aka Niedźwiedź
Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 05 Lis 2008 Posty: 1412
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 10:33 am
|
|
|
troche mąki jesli bedzie za geste
chyba za rzadkie |
_________________ Pain is temporary, but pride lasts forever... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SpAiro_
SOGI: -8664
MASTER OF HARDCORE
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 2891 Skąd: Obecnie IRL
|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 8:07 am
|
|
|
Czepialski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomczer17 [Usunięty]
SOGI: 52
|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 12:04 pm
|
|
|
racja. juz poprawilem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BULDOGER
SOGI: 88
świerzak
Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 88
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 11:24 am
|
|
|
najlepiej zrobić w foremkach na małe babeczki, wtedy mamy poporcjowane i odpada krojenie, które czasami jest upierdliwe. A najlepiej w małych jednorazowych foremkach aluminiowych, wtedy odpada nam krojenie i mycie. Ale nie zdziwiajmy;-) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomczer17 [Usunięty]
SOGI: 52
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 9:23 pm
|
|
|
e tam raz 2 i pokrojone. mysle ze mniej roboty niz rozlewanie do kazdej foremki osobno |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|