Poprzedni temat «» Nastŕpny temat
Autor WiadomoŠ
keram 

SOGI: 2079

profesjonalista
100% albo nic!


Do│▒czy│: 15 Lut 2016
Posty: 828
  Wys│any: Pon Sie 29, 2016 8:22 pm   Olej ry┼╝owy  

Troszeczke na temat oleju ry┼╝owego.

Olej ry┼╝owy - otrzymuje si─Ö go z nasion ry┼╝u, a konkretnie z otr─ůb ry┼╝owych (┼éusek), czyli odpad├│w stanowi─ůcych oko┼éo 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ry┼╝owy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olej├│w ÔÇô zawiera jedynie 15-20 proc. t┼éuszczu.
Olej ry┼╝owy ma charakterystyczny zapach i ┼╝├│┼étawy kolor. Ocenia si─Ö, ┼╝e jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olej├│w w przemy┼Ťle spo┼╝ywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argument├│w.
Dobroczynne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci
Zawiera du┼╝o witaminy E, kt├│ra odpowiada za gospodark─Ö wodn─ů sk├│ry, prawid┼éow─ů mikrocyrkulacj─Ö w naczyniach krwiono┼Ťnych sk├│ry w┼éa┼Ťciwej, zmniejszenie wra┼╝liwo┼Ťci na promieniowanie ultrafioletowe oraz skuteczno┼Ť─ç neutralizacji wolnych rodnik├│w. Chroni w┼é├│kna kolagenu i elastyny, odm┼éadza i regeneruje. W oleju ry┼╝owym znajduje si─Ö tak┼╝e gamma oryzanol, kt├│ry niszczy wolne rodniki, przyspiesza podzia┼éy kom├│rek, powstrzymuje powstawanie kom├│rek nowotworowych, a ponadto op├│┼║nia procesy starzenia i ┼éagodzi objawy klimakterium. Obecna w nim witamina B odgrywa kluczow─ů rol─Ö w procesie spalania t┼éuszcz├│w. Fitosterole z kolei reguluj─ů gospodark─Ö wodn─ů sk├│ry ÔÇô zapobiegaj─ů jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszaj─ů poziom trigliceryd├│w we krwi, a co za tym idzie ÔÇô ryzyko zawa┼éu serca.
Ma on wysok─ů temperatur─Ö dymienia, tj. 230┬░C, co oznacza sma┼╝enie bez dymu i pryskania. Potrawy sma┼╝one na tym oleju s─ů mniej kaloryczne, poniewa┼╝ jest on mniej absorbowany ni┼╝ inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jako metod─Ö ekstrakcji oleju stosuje si─Ö t┼éoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, poniewa┼╝ wi─Ökszo┼Ť─ç olej├│w t┼éoczonych na ciep┼éo traci swoje w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zdrowotne.



Odno┼Ťnik do oryginalengo tekstu:
http://www.nazdrowie...kul/olej-ryzowy
 
 
       
Pitbullshop_us

SOGI: 244

zawodowiec

Do│▒czy│: 22 Lis 2011
Posty: 307
  Wys│any: Pon Sie 29, 2016 9:14 pm     

Odpisz mi na PW w sprawie zamowienia bo email Ci nie dziala.
 
 
       
ryba

SOGI: 721

MASTER

Do│▒czy│: 24 Lip 2011
Posty: 1526
  Wys│any: Pon Sie 29, 2016 9:33 pm     

Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ry┼╝owy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=e9ake0ZxbiE
 
 
       
Alchemy

SOGI: 775

zawodowiec

Pomˇg│: 3 razy
Do│▒czy│: 06 Mar 2010
Posty: 471
  Wys│any: Pon Sie 29, 2016 9:40 pm     

ryba napisa│/a:
Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ry┼╝owy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.


Dokladnie. Zeby sie z izomeru cis zrobil ten toksyczny izomer - trans - to trzeba miec nienasycone wiazania miedzy atomami wegla. No ale stopien dymienia tez wazny jest. Bo to jest wlasnie ten punkt, w ktorym ta zmiana zachodzi. Smazy si ena tluszczach zwierzecych, ewentualnie kokosowym albo z orzechow makadamia.
 
 
       
666

SOGI: 597782

z piek│a rodem

Pomˇg│: 64 razy
Do│▒czy│: 16 Lip 2008
Posty: 7962
  Wys│any: Sro Sie 31, 2016 8:44 pm     

50sogow na zachete , a nie jest ten olej taki dobry. Kokos znacznie lepszy.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
WyÂwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Nie mo┐esz za│▒czaŠ plikˇw na tym forum
Mo┐esz Âci▒gaŠ za│▒czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapyta˝ do SQL: 9