Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Śro Mar 18, 2009 9:52 am   WITAMINY  

CZYM SĄ WITAMINY ?

Witaminy uzyskujemy z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są nam niezbędne do życia.
Słowo „witamina”, większość ludzi kojarzy sięz lekami. Witaminy oczywiście mogą i często spełniają funkcję leków, lekami jednak nie są.
Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiających mu prawidłowe funkcjonowanie. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z żywności albo dostarczonych suplementów, ponieważ sam nie jest w stanie (z małymi wyjątkami) ich wytwarzać ani syntetyzować.
Mówiąc o witaminach mamy na ogół na myśli suplementy dostępne w tabletkach, kapsułkach, płynie, proszku, a nawet w formie iniekcji.

• Witaminy nie są pigułkami pobudzającymi i same nie mają wartości kalorycznych ani energetycznych.
• Witaminy nie mogą zastąpić białka ani innych składników odżywczych, takich jak związki mineralne, tłuszcze, węglowodany, woda, ani siebie nawzajem.
• Witaminy nie są samodzielnymi składnikami strukturalnymi naszego organizmu.

DZIAŁANIE WITAMIN

Jeśli wyobrazimy sobie organizm jako silnik spalinowy samochodu, witaminy zaś jako iskry świec zapłonowych, będziemy mieli wówczas proste wyjaśnienie, jak te zdumiewająco małe ilości substancji pochodzących z żywności decydują o sprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Witaminy regulują nasz metabolizm poprzez system enzymatyczny. Niedobór jednej witaminy może być niebezpieczny dla całego organizmu.
Witaminy są składnikami naszego systemu enzymatycznego, który pobudza energię i reguluje metabolizm i kontroluje pracę całego organizmu.
W porównaniu z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak białka, tłuszcze i węglowodany, zużycie witamin małe. Jednak niedobór nawet jednej witaminy może stanowić niebezpieczeństwo dla i całego organizmu.

CZY NALEŻY STOSOWAĆ SUPLEMENTACJĘ ?

Można było by przepuszczać, że skoro witaminy występują w różnych produktach żywnościowych w sposób zróżnicowany pod względem rodzaju oraz ilości, to spożywanie dobrej żywności przy diecie zawierającej różne rodzaje żywności pokryje zapotrzebowanie organizmu na wszystkie witaminy. Według doktora Daniela T. Quigleya, autora The National Malnutrition, „jeżeli w diecie znajduje się cukier, biała mąka albo żywność puszkowana, należy liczyć się z możliwością choroby niedoborowej, a nasilenie tej choroby zależy od procentowego udziału takiej żywności w diecie”.
Witaminy to nie wszystko, ponieważ nie mogą działać i być wchłaniane bez pomocy składników mineralnych. Wiedzą o tym tylko nieliczni. I chociaż organizm może syntetyzować niektóre witaminy, nie może wytwarzać pojedynczych składników mineralnych.

FAKTY

• Jeden papieros niszczy 25-100 mg witaminy C!
• Mleko z zawartością syntetycznej witaminy D (zawiera ją głównie mleko o przedłużonej trwałości) może pozbawić organizm magnezu!
• Ludzie żyjący w zadymionych miastach, w przeciwieństwie do mieszkańców wsi, nie produkują witaminy D, ponieważ dymy absorbują promienie ultrafioletowe.
• Więcej niż jedna szklanka koktajlu alkoholowego dziennie może spowodować zubożenie organizmu w witaminy B i kwas foliowy!
• Kobiety stosujące doustne środki antykoncepcyjne mogą mieć utrudnione wchłanianie witamin z grupy kwasu foliowego i witaminy C!
• Dzieci potrzebują półtora do dwóch razy więcej białka na kilogram wagi ciała niż dorośli, a niemowlęta — aż trzy razy więcej!
• Witamina B, pomaga zwalczać powietrzną i morską chorobę lokomocyjną.
• Przy diecie wysokobiałkowej zapotrzebowanie na witaminę B6, wzrasta!
• W cebuli, czosnku, rzodkiewkach i porach zawarty jest naturalny antybiotyk, zwany allicyną, który może niszczyć bakterie chorobotwórcze bez równoczesnego usuwania bakterii korzystnych dla przewodu pokarmowego!
• Aspiryna może trzykrotnie zwiększyć poziom wydalania witaminy C!
• Osiemnaście połówek orzecha pekanowego może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę F.
• Częste spożywanie żywności zawierającej sztuczne dodatki smakowe, barwiące, glutaminian sodowy itp. może obniżyć efektywność systemu immunologicznego.
• Orzeszki ziemne zawierają inhibitory enzymów, co prowadzi do trudności w trawieniu ich białka.
• Otrębów nie liczy się w bilansie energetycznym.
• Makaron pakowany w jasny celofan albo z dużymi celofanowymi „oknami” jest narażony na utratę właściwości odżywczych.
• Środki zmiękczające wodę mogą niezdrowo zwiększać dzienne spożycie soli.
• Czarne jagody, jeżyny i czerwona kapusta są zdrowsze po ugotowaniu!
• Żółta i czerwona cebula, czerwone winogrona i brokuły są bogate w kwercetynę, czynnik przeciwnowotworowy, który według badań uniwersytetu kalifornijskiego wykazuje działanie hamujące rozwój komórek nowotworu, zanim utworzą się guzy.
• Oliwa z oliwek jest jednym z najlepszych naturalnych produktów żywnościowych przeciwdziałających chorobom serca.
• Najlepszą metodą pozbycia się nadmiaru sodu jest wypijanie 6 do 8 szklanek wody bezsolnej dziennie.
• Istnieją prawdopodobnie powiązania między pastą do zębów (z jej krystalicznymi czynnikami ścierającymi, czynnikami wytwarzającymi pianę i innymi składnikami) a chorobami jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna oraz zespół drażliwego jelita. Należy dobrze płukać usta po czyszczeniu zębów i nie połykać pasty.
• Pierwiastek bor (znajdujący się w jabłkach, winogronach, soku winogronowym i rodzynkach) może opóźniać zmiany kostne u kobiet po menopauzie. Bor pomaga też kobietom leczonym estrogenami utrzymywać dłużej stężenie tego hormonu we krwi.
• Unikając picia czarnej kawy możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku. Przypuszcza się, że tanina zawarta w kawie i herbacie może mieć właściwości rakotwórcze. Białko mleka neutralizuje taninę, czyniąc ją nieprzyswajalną dla organizmu.
• Marchew może pomóc powstrzymać blaszkę miażdżycową od usadowienia się w ścianie tętnicy i zapobiec chorobom serca u ludzi z miażdżycą.


Witamina A współdziała najlepiej z następującymi składnikami mineralnymi: wapniem, magnezem, fosforem i cynkiem.
Witaminy z grupy B również najlepeij współdziałają z wymienionymi minerałami oraz zkobaltem, miedzią, żelazem, manganem, potasem i sodem.
Witamina C największą efektywność zyskuje w obecności wapnia, kobaltu, miedzi, żelaza i sodu.
Witamina D najlepiej działa z wapniem, miedzią, magnezem, selenem.
Witamina E współdziała z wapniem, żelazem, manganem, fosforem, potasem, selenem, sodem i cynkiem.

ŹRÓDŁO WITAMIN


Większość witamin pochodzi ze źródeł naturalnych. Ze względu na to, że witaminy są naturalnymi substancjami znajdującymi się w żywności, suplementy, które przyjmujemy w postaci kapsułek, tabletek, proszków albo płynu, pochodzą także z żywności. Są wyciągami ze źródeł naturalnych.

WITAMINY NATURALNE A SYNTETYCZNE


Witaminy syntetyczne są większym zyskiem dla naszego budżetu, ale mniejszym dla żołądka.
Chociaż witaminy syntetyczne i składniki mineralne są często stosowane, to jednak stosowanie i działanie witamin naturalnych jest niepodważalne. Wprawdzie analiza chemiczna wykazuje, że są one identyczne, ale witaminy naturalne zawierają jeszcze inne naturalne substancje.Przykładem może być syntetyczna witamina C zawierająca jedynie kwas askorbinowy. Naturalny ekstrakt z dzikiej róży zawiera witaminę C i flawonoidy, czyli całkowity C kompleks, który czyni witaminę C bardziej efektywną.
Według znanego alergologa, doktora Therona G. Randolpha, substancja otrzymana syntetycznie może u osoby wrażliwej na związki chemiczne wywołać reakcję, podczas gdy ten sam materiał pochodzenia naturalnego jest tolerowany, chociaż obie substancje mają identyczną budowę chemiczną.
Badania porównawcze, dotyczące witamin syntetycznych i naturalnych, wykazały, że przy stosowaniu naturalnej suplementacji obserwuje się znacznie mniej zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz rzadziej dochodzi do objawów zatrucia spowodowanego przedawkowaniem.

CHELATOWANIE

Chelatowanie jest to proces, podczas którego związki mineralne zmieniane są w postać łatwo przyswajalną. U wielu ludzi naturalny proces chelatowania jest mało wydajny dlatego też mimo sporej suplementacji mineralnej przyswajają tylko małą jej część.
Jeśli uświadomimy sobie, że organizm nie zużywa wszystkiego, co zostanie dostarczone, że u większości ludzi trawienie odbywa się w sposób dostateczny, że tylko dwa do dziesięciu procent żelaza nieorganicznego wprowadzonego do organizmu jest wchłaniane i nawet z tego małego odsetka pięćdziesiąt procent jest potem wydalane, zrozumiemy, jak ważne jest przyjmowanie związków mineralnych w postaci łatwo przyswajalnej.
Podawanie składników mineralnych w tej formie zwiększa stopień ich wchłaniania od trzech do dziesięciu razy.

PREPARATY WITAMINOWE O PRZEDŁUŻONYM DZIAŁANIU (RETARD)

Większość witamin jest rozpuszczalna w wodzie i nie może być gromadzona w organizmie. Wprowadzenie jednej dużej dawki witamin powoduje szybkie ich wchłonięcie do krążenia i następnie wydalenie z moczem w ciągu dwóch do trzech godzin. Dużym postępem było zastosowanie suplementacji witamin uwalnianych stopniowo podczas przesuwania się tabletek przez przewód pokarmowy. Przedłużone działanie witamin możliwe jest dzięki specjalnej warstwowej budowie tabletki. Składa się ona z mikrotabletek, ułożonych według określonego wzoru, zwalającego na stopniowe uwalnianie witamin i ich absorpcję w czasie sześciu do dwunastu godzin.
Preparaty zawierające witaminy o przedłużonym działaniu zapewniają największą skuteczność, najmniejsze straty wydalnicze i stały poziom witamin we krwi w ciągu dnia i nocy.

Niedobór przynajmniej jednej z witamin w organizmie powoduje hipowitaminozę, a całkowity brak - chorobę zwaną awitaminozą. Już niewielkie niedobory witamin mogą prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń oraz zwiększać ryzyko występowania tzw. chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych witamin jest również bardzo szkodliwe i może być przyczyną powstawania schorzenia spowodowanego ich nadmiarem - hiperwitaminozy, z objawami zatrucia.

WITAMINY DZIELIMY NA:

• rozpuszczalne w tłuszczach - mogą być magazynowane, dzięki czemu organizm może w większym stopniu tolerować ich niedobory okresowe w organizmie. Należą do nich: witamina A, D, E i k
• rozpuszczalne w wodzie - witaminy te są gromadzone w organizmie w niewielkim stopniu, stąd dawka pokarmowa powinna zawierać ich optymalną ilość. Należą do nich: witamina B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B12, PP, C, H (biotyna) i kwas foliowy (folacyna).

Witamina A jest niezbędna w procesie rozwoju młodego organizmu. Zapobiega chorobom oczu i skóry. Jest odpowiedzialna za dobry stan zębów i paznokci. Hamuje proces tworzenia się zmarszczek, pozwala zachować młodą i gładką cerę.

Witamina B1 jest niezbędna dla prawidłowej czynności serca, układu nerwowego i mięśni. Bierze udział w przemianie węglowodanów. Jej brak często bywa rezultatem nadużywania alkoholu i nałogowego palenia.

Witamina B2 jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania sysytemu nerwowego. Przyspiesza przemianę białek, tłuszczy i węglowodanów. Jej brak może powodować pęknięcia kącików ust (tzw. zajady). Polecana w sytuacjach stresowych.

Witamina B6
odgrywa istotną rolę w przemianach aminokwasów i białek. Umożliwia prawidłowe czynności mózgu, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do anemii, może powodować bezsenność, zmęczenie i częste bóle głowy. Jest pomocna przy leczeniu migreny.

Witamina B12
reguluje czynność układu nerwowego. Zapobiega niedokrwistości. Jej niedobory mogą być powodem objawów wyczerpania organizmu i depresji.

Biotyna jest niezbędna w procesach przemiany białkowej i węglowodanowej we wszystkich tkankach. Zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów, umożliwiając ich spalanie. Zapobiega siwieniu włosów i łysieniu.

Witamina C jest odpowiedzialna za prawidłowy stan zębów i dziąseł. Niezbędna w procesie wytwarzania kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń. Wzmacnia system obronny organizmu, chroniąc go przed osłabieniem.

Witamina D3 reguluje wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Jej niedobór u dorosłych może powodować schorzenia mięśni.

Witamina E jest jednym z ważniejszych czynników hamujących proces starzenia się komórek. Działa przeciwzakrzepowo zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Kwas foliowy zapewnia powstawanie krwinek czerwonych. Jego niedobór u kobiet może powodować wady wrodzone układu nerwowego noworodków.

Kwas pantotenowy
reguluje przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Bierze udział w reakcjach odpornościowych zmniejszając ryzyko zachorowań.

Witamina K1
jest konieczna dla prawidłowego krzepnięcia krwi.

Niacyna (znana również jako witamina PP) jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, a także obniżaniu ciśnienia, przynosi ulgę w bólach głowy, dba o zdrową skórę, obniża poziom cholesterolu.


Synergia wchłaniania jak i jej pogorszenie:

Witaminy


B1
poprawia wchłanianie:kompleks witamin B, witamina B2, witamina B3, witamina C, witamina E, mangan, magnez
Pogarsza wchłanianie: alkohol, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, promieniowanie jonizujące, nadczynność tarczycy, tanina, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, środki neutralizujące kwasy, estrogen, antybiotyki, środki anty koncepcyjne

B2
Poprawia wchłanianie:witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen
Pogarsza wchłanianie:światło, środowisko zasadowe, estrogen, alkohol, tłuszcz, środki anty koncepcyjne, dwutlenek siarki, wysoka temperatura

B3 (PP, niacyna)

Poprawia wchłanianie:kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom
Pogarsza wchłanianie:sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki anty koncepcyjne, kawa, herbata, azotan sodu

B5
Poprawia wchłanianie:kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina C, siarka, witamina H, kwas foliowy
Pogarsza wchłanianie:wysoka temperatura, alkohol, środowisko zasadowe i kwaśne, kawa, herbata, sulfonamidy, tabletki nasenne, estrogen, siarczan żelaza, bromek metylowy

B6
Poprawia wchłanianie:witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk
Pogarsza wchłanianie:wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon, prednison

B12
Poprawia wchłanianie:witamina A, witamina B1, witamina B6, kwas foliowy, witamina C, witamina H, potas, wapń, sorbitol
Pogarsza wchłanianie:środowisko zasadowe, światło, alkohol, estrogen, tabletki nasenne, neomycyna, kodeina, aspiryna, antybiotyki, leki przeciwdepresyjne

Kwas foliowy

Poprawia wchłanianie: kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina H, witamina C
Pogarsza wchłanianie:światło, wysoka temperatura, środki anty koncepcyjne

H
Poprawia wchłanianie: kompleks witamin B, magnez, mangan
Pogarsza wchłanianie: środowisko zasadowe, sulfonamidy, antybiotyki, surowe białko jaj (awidyna)

C
Poprawia wchłanianie:witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk
Pogarsza wchłanianie:długie przechowywanie, światło, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, powietrze, żeń-szeń, tlenek węgla (czad), aspiryna, siarczan żelaza, barbiturany, adrenalina, estrogen, sulfonamidy, diuretyki, antykoagulanty, śroski przeciwdepresyjne, siarczan sodu, kortyzon, stres

A
Poprawia wchłanianie:kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk
Pogarsza wchłanianie: światło, wysoka temperatura, powietrze, siarczan żelaza, dikumarol, środki przeczyszczające, sterydy, PCB (polichlorowane difenyle), benzoesan sodu, azotyny, aflatoksyny, DDT, biegunki, dysfunkcje żółci i trzustki, niedobory witaminy D, kofeina, nikotyna, alkohol

D
Poprawia wchłanianie witamina A, witamina C, witamina E, wapń, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, światło słoneczne
Pogarsza wchłanianie alkohol, środki przeczyszczające, kortykosterydy

E
Poprawia wchłanianie:witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Pogarsza wchłanianie: światło, powietrze, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki anty koncepcyjne

K
Poprawia wchłanianie: H
Pogarsza wchłanianie: alkohol, środowisko zasadowe, światło, promieniowanie jonzujące, antykoagulanty, mrożenie, aspiryna, antybiotyki, neomycyna




SKŁADNIKI MINERALNE


wapń
Poprawia wchłanianie witamina A, witamina C, witamina D, bor, żelazo, magnez (proporcja 3:2), fosfor (proporcja 2:1), mangan, cynk, laktoza, wysiłek fizyczny, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Pogarsza wchłanianiekwas szczawiowy, kwas fitynowy, aspiryna, barbiturany, silne środki uspokajające, aluminium, neomycyna, nadmiar tłuszczu, soli, alkoholu, nikotyna, kofeina, brak aktywności fizycznej

magnez
Poprawia wchłanianie witamina B1, witamina B6, witamina C, witamina D, bor, wapń, fosfor, białko
Pogarsza wchłanianie diuretyki, alkohol, streptomycyna, glikozydy nasercowe, kwas fitynowy, kwas szczawiowy, błonnik, zwiększenie spożycia wapnia i fosforu

fosfor

Poprawia wchłanianie witamina A, witamina D, bor, wapń, żelazo, mangan, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Pogarsza wchłanianie witamina A, witamina D, bor, wapń, żelazo, mangan, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

potas
Poprawia wchłanianie witamina B6, magnez
Pogarsza wchłanianie nadmiar sodu, kortyzon, aldosteron, alkohol, kofeina, cukier, diuretyki, aspiryna, penicylina, gentamycyna, środki przeczyszczające zawierające fenyloftaleinę, stres

sód
Poprawia wchłanianie witamina D, chrom
Pogarsza wchłanianie nadmierne pocenie, obniżone spożycie chromu i potasu, nadmiar potasu i chlorków

żelazo
Poprawia wchłanianie witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, kwas foliowy, wapń, kobalt, miedź, żywność pochodzenia zwierzęcego (mięso)
Pogarsza wchłanianie kofeina, fosfoproteiny w jajku, kwas fitynowy, fosforany, otręby pszenne, polifenole w herbacie, neomycyna, nadmiar cynku

cynk
Poprawia wchłanianie witamina A, witamina C, witamina E, witamina B6, wapń, magnez, fosfor, selen
Pogarsza wchłanianie kwas fitynowy, kwas szczawiowy, hemiceluloza (błonnik), kortkosterydy, środki anty koncepcyjne, obnizone spożycie fosforu, antybiotyki (zwłaszcza tetracyklina), miedź, nadmiar wapnia

miedź
Poprawia wchłanianie kobalt, żelazo, cynk
Pogarsza wchłanianie nadmiar witaminy C

molibden
Poprawia wchłanianie białko, węglowodany, tłuszcz
Pogarsza wchłanianie wolfram, nadmiar miedzi, siarczany

chrom
Poprawia wchłanianie witamina B3, aminokwasy (glicyna, cysteina, kwas glutaminowy), wysiłek fizyczny, witamina C
Pogarsza wchłanianie nadmiar rafinowanego cukru i mąki, pestycydy, metale ciężkie,

selen
Poprawia wchłanianie witamina E, witamina A, witamina C

Szersze opisy poszczególnych witamin znajdziecie tu: http://www.mediweb.pl/nutrition/vad14.php[/b


[b]Źródło:

http://www.witaminy.biz.pl/
http://www.unipharm.pl/co..._vitamines.html
http://witaminy.eu.interia.pl/
Ostatnio zmieniony przez SpAiro_ Nie Sty 09, 2011 11:12 am, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
   
slayerek 

SOGI: 3348

profesjonalista

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 868
  Wysłany: Sob Lis 13, 2010 2:13 pm     

jeszcze wzmianka o nadmiarze i dobry art :mrgreen:
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Sob Lis 13, 2010 2:27 pm     

To jak masz wenę to skrobnij coś, a ja dokleję :mrgreen:
 
 
       
napek 

SOGI: 3340

profesjonalista

Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 943
  Wysłany: Sob Lis 13, 2010 3:20 pm     

Niektórzy uważają, że o hiperwitaminozę ciężko lub wręcz niemożliwie ciężko - tym się zajmij w kolejnym art.
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 11