Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
keram 

SOGI: 16278

MASTER


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 1127
  Wysłany: Nie Wrz 11, 2016 7:02 am   Jakie ryby warto kupować, a jakich lepiej unikać?  

Najzdrowsze ryby, czyli kupuj śmiało:

Makrela - to bardzo popularna ryba, którą Polacy chętnie przerabiają na różnorodne dania. Jeśli pasta z makreli towarzyszy twojemu menu, z pewnością ucieszy cię fakt, że to bardzo zdrowa ryba, którą każdy powinien często spożywać. Makrela zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega 3 - DHA i EPA (których często brakuje w naszej diecie, a są one kluczowe dla wielu aspektów zdrowotnych), a ponadto można w niej znaleźć dużo selenu - pierwiastka istotnego np. przy leczeniu chorób tarczycy, magnezu, jodu, fosforu, witamin grupy B: (B12, B2, PP, B6), witaminy D. W marketach najczęściej można kupić makrelę wędzoną, ale gdzieniegdzie znajdziemy również surową, do dalszej obróbki. Niektórzy zastanawiają się, czy ryba wędzona jest zdrowa; należy pamiętać o tym, że wędzenie to rodzaj obróbki, więc zawsze część składników „zniknie” z ryby, ale na pewno to lepszy sposób niż smażenie w głębokim tłuszczu (szczególnie, jeśli to tłuszcz z dużą ilością kwasów omega 6). Poza tym nie jemy codziennie olbrzymich ilości wędzonych ryb, a raczej raz na jakiś czas, w postaci pasty do kanapki czy nadzienia do faszerowanych jajek.

Dorsz - równie popularny co makrela, jest chętnie wykorzystywany przez koncerny farmaceutyczne do tworzenia z niego tranu ze względu na wysokie stężenie kwasu omega 3 (tran z wątroby dorsza). Poza tym zawiera dużo selenu, fosforu, witamin z grupy B: (B12, PP, B6) - które odpowiadają m.in. za wspieranie układu nerwowego i wzmacnianie systemu odpornościowego. Dorsz jest bogaty w białko, więc świetnie nadaje się również dla osób na diecie. Można go doprawić ziołami i cytryną, a następnie zapiec w piekarniku - tak podana ryba smakuje wyśmienicie.

Śledź - wydaje się być nie do końca doceniany. Cieszy się popularnością w okresach świątecznych, ale poza nimi? Zdecydowanie warto sięgać po ten gatunek. Śledzie są bogate w ważny dla funkcjonowania nerek potas, a także selen, cynk i fosfor, zawierają również bardzo wysoką dawkę witaminy B12, a także inne witaminy z grupy B: B2, PP, B5, B6). Oczywiście jako ryba morska zawiera kwasy omega 3 i jod. Nie warto jednak kupować śledzi w gotowych marynatach lub sosach, ponieważ dostarczymy sobie niepotrzebnych konserwantów i innych sztucznych dodatków do żywności. Najlepiej kupić świeże filety i samemu przyrządzić je według własnych upodobań.

Pstrąg (tęczowy) - to smaczna i wartościowa pod względem odżywczym ryba, pomimo tego, iż jest to ryba słodkowodna. Jako, że wymaga czystej, dobrze dotlenionej, wartko płynącej wody przekłada się to na walory odżywcze tej ryby - jest plasowana w czołówce najwartościowszych ryb rekomendowanych do spożycia ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niskie zanieczyszczenie takimi związkami jak antybiotyki, pestycydy, dioksyny czy metale ciężkie. Pomimo, iż nie jest rybą morską zawiera całkiem przyzwoitą ilość kwasów omega 3, ponadto witaminę D, witaminy z grupy B (zwłaszcza B12), selen, fosfor i cynk. Pstrąga warto gotować na parze, grillować, dusić, piec - najlepiej w towarzystwie warzyw i ziół.

Łosoś - ostatnimi czasy nieco spadł w rankingu zdrowych ryb, a to za sprawą łososi hodowlanych, których jakość zdrowotna stawia wiele do życzenia i nigdy nie wiadomo na jaką rybę trafimy. Zupełnym przeciwieństwem jest łosoś dziko żyjący. Taki łosoś oprócz małej ilości potencjalnych zanieczyszczeń jest dobrym, czy nawet bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: jod, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D, E i duże ilości kwasów omega 3. Łososia zaleca się piec i grillować.



Jakich ryb nie jeść ?

Tilapia - jest dość kontrowersyjnym gatunkiem z uwagi na sposób jej hodowania. Ryby są zazwyczaj karmione paszą z antybiotykami. Ich spożywanie jest niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ zamiast zdrowego mięsa, dostarczamy sobie chemii. Ponadto tilapia jest rybą słodkowodną i nie zawiera wielu kwasów omega 3. Lepiej z niej zrezygnować i wybrać bardziej wartościowe gatunki.

Panga - to ryba, którą najczęściej sprowadza się z Wietnamu. Hodowla pangi pozostawia wiele do życzenia - ryby dostają paszę wypełnioną hormonami, by szybciej się rozmnażały, mogą zawierać również inne zanieczyszczenia (np. pestycydy) ponieważ pływają w bardzo zanieczyszczonej wodzie. Pod względem wartości odżywczym też się nie wyróżniają. Hodowcy często wstrzykują w nie środki chemiczne przed eksportem. Takie „zdrowe” ryby trafiają później na nasze stoły.

Ryba maślana - popularna w nadmorskich smażalniach, jest wprawdzie smaczna (to bardzo tłusty gatunek), ale… prawie nietrawiona przez nasz organizm. Niektóre ryby maślane zawierają wosk (!), który może spowodować zatrucie pokarmowe, a więc w cenie ryby dostajemy potencjalnie bóle brzucha, czy nawet wymioty i biegunkę.

Tuńczyk - również doczekał się wielu artykułów, a to wszystko za sprawą dużego stężenia metali ciężkich w jego składzie. Tuńczyk żyje stosunkowo długo i dlatego w ciągu życia potrafi w sobie nagromadzić dużo metali ciężkich. Na pewno nie powinniśmy go spożywać regularnie. Jeśli naprawdę lubmy tuńczyki, wybierajmy świeże kawałki, o niedużych wymiarach i nie te z puszki. Surową rybę można przyrządzić w piekarniku z ziołami.
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 12:01 pm     

W tej chwili ryby z rzek jak cos bo nie maja metali ciezkich . Tez z morza huja sie nadaja i coby o nich nie pisac sa trucizna.
Jak lososia to tylko z hodowli EKO podobnie jak inne ryby morskie.

Lap 50sogow.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 11