Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 8:57 pm   Mleko-czy aby na pewno zdrowe?  

Ostatnio przeczytałem w związku z dyskusją na innym forum dużo materiałów o mleku,wychodzi z tego mało krzepiący artykuł.Oto podstawowe dane:

-mleko jest ciężkostrawne,gdyż ma w sobie dużo kazeiny,a ta w żołądku się ścina tworząc twaróg,który trawi się powoli,a jak jeszcze jest wymieszane z innym jedzeniem,to dopóki kazeina się nie strawi,reszta jedzenia zalega.
-w Polsce 50% ludzi nie trawi laktozy,czyli ma problemy żołądkowe po mleku.
-Kazeina jest homogenizowana w mleku sprzedawanym w sklepach. Homogenizacja oznacza wyrównanie zawartości tłuszczu w mleku poprzez jego mieszanie. Jest to szkodliwe działanie, ponieważ podczas mieszania mleka wprowadzane jest doń powietrze, które zamienia mleczny tłuszcz w utlenioną substancję tłuszczową. Inaczej mówiąc, homogenizowanie mleka powoduje powstawanie wolnych rodników i ma bardzo negatywny wpływ na nasze ciało.
-z kazeiny tworzy się ekologiczne kleje,niestety tak samo zachowuje się w naszym organizmie,tworząc gluty,które oblepiają organy wewnętrzne,powodują zalany wygląd i zlepiając kamienie nerkowe.
-dodatkowo proces pasteryzacji mleka prowadzi do wytrącenia się soli wapniowo-fosforowych, skutkiem czego przyswajalne sole organiczne zawarte w surowym mleku zamieniają się na praktycznie nieprzyswajalne sole nieorganiczne w mleku pasteryzowanym lub gotowanym.I tu kryje się źródło nieporozumień, ponieważ skład mleka nie ulega zmianie. Zmienia się postać składników.
-Produkty mleczne mogą zawierać hormony, chemikalia, pestycydy, antybiotyki, krew, ropę, toksyczne lektyny pochodzące ze zjedzonych ziaren lub genetycznie modyfikowanych pasz,także z tą wartością odżywczą bywa różnie.
-mleko powoduje osteoporozę!!! dzieje się dlatego iż organizm stara się wyrównać zbyt duże jednorazowe dawki wapnia i wypłukuje go z kości.Przyczynami osteoporozy są zaburzenia hormonalne, zakwaszenie i złe przyswajanie wapnia (m.in. wskutek zaburzeń równowagi wapniowo-magnezowej, niedostatecznego poziomu witaminy A i D). To, że zwiększymy ilość wapnia wprowadzanego do organizmu wraz z pożywieniem nie oznacza, że więcej wchłonie się go do organizmu.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
Ostatnio zmieniony przez Litwin81 Czw Mar 21, 2013 9:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 9:04 pm     

tutaj tez znalazlem o mleku negatywnie ale nie bede zakladal nastepnego tematu tylko piszmy juz tutaj .

Czy mleko wywołuje trądzik?

Niezależnie od tego, jak ciężką ma postać, trądzik potrafi zaważyć na naszym usposobieniu, a nawet na całej egzystencji. Nawet wesoła, towarzyska i otwarta osoba wraz z pojawieniem się problemów trądzikowych może stracić pewność siebie, uciekać od spojrzeń innych lub nawet unikać kontaktów z ludźmi.

A zatem, biorąc pod uwagę potencjalny wpływ na samopoczucie danej osoby, trądzik staje się problemem zdrowotnym zasługującym na poważne potraktowanie.

Wystarczy przecież kilka wyprysków, które „złośliwie” pojawią się w najbardziej widocznych miejscach i w najgorszym możliwym momencie, by długo oczekiwane spotkanie, wyjście z przyjaciółmi czy uroczyste przyjęcie zamienić w koszmar.

Nic zatem dziwnego, że wiele osób ucieka się do stosowania leków, by przeciwdziałać tym nieprzyjemnym niedoskonałościom. Problem w tym, że leki dostępne na receptę mogą powodować skutki, których nazwanie „ubocznymi” lub „niepożądanymi” byłoby eufemizmem.
Leki mogą spotęgować problem

Zacznijmy od najpowszechniejszego leku na ciężką postać trądziku – izotretynoiny (Aknenormin, Axotret, Curacne, Isoderm, Izotrexin, Izotek, Roaccutane, Tretinex), która w 80% przypadków wywołuje dodatkowe problemy zdrowotne. Do najczęstszych z nich należy… pękanie wyprysków na twarzy, co zakrawa na kpinę w przypadku leku przeciwtrądzikowego. Poważniejszy zarzut dotyczy zauważonej przez kanadyjskich badaczy zależności pomiędzy stosowaniem izotretynoiny a depresją. W Stanach Zjednoczonych mówi się wręcz o jej wpływie na liczbę samobójstw1.

Niezależnie od kontrowersji, które wywołuje ten temat, przeprowadzono badanie na 28 młodych osobach dorosłych cierpiących z powodu trądziku. Uczestników poddano obrazowaniu PET (pozytonowa tomografia emisyjna) przed rozpoczęciem leczenia, a następnie cztery miesiące po jego zakończeniu. Badanie wykazało, że po zastosowaniu leku o 21% obniżyła się aktywność kory oczodołowo-czołowej, czyli części mózgu odpowiedzialnej za nastrój i interakcje społeczne. Korelacja pomiędzy przyjmowaniem tego leku a – co najmniej – znaczącym pogorszeniem nastroju, wydaje się zatem prawdopodobna.

Izotretynoina może również powodować agresję. Jednak najpoważniejsze zagrożenie z nią związane dotyczy kobiet: jeśli w trakcie terapii zajdą w ciążę, dziecko niemal na pewno będzie obciążone deformacjami. Chyba taki skutek uboczny wystarczająco wymownie świadczy o tym, jak „potężny” jest to produkt.

Z kolei, jeśli chodzi o leczenie antybiotykami, działają one niszcząco na florę jelitową i dobre bakterie w okrężnicy, co z kolei przygotowuje grunt pod zakażenie drożdżakami (Candida albicans).
Być może przyczyna leży w diecie?


Skoro trądzik występuje na którymś etapie życia u 85% populacji i jest najczęstszą przyczyną konsultacji dermatologicznych, warto zaproponować inne sposoby walki z nim, takie jak zmiana sposobu odżywiania. Jest to tym pilniejsze, że większość lekarzy będzie nas przekonywać, iż nie ma związku między trądzikiem a dietą. Nic bardziej mylnego.

Zacznijmy od nabiału.

To trudny temat, ponieważ wielu z nas uwielbia sery, zabielane zupy i sosy, desery z bitą śmietaną oraz masło, bez których życie nie miałoby smaku.

Tymczasem, te pyszności – nawet ekologiczne –często są przyczyną małych i dużych problemów zdrowotnych. Dlatego czasami lepiej z nich po prostu zrezygnować.

Znane są liczne przypadki ustąpienia egzemy bezpośrednio po odstawieniu mleka. Zupełnie niedawno zaobserwowałem to u swoich dzieci. Ja sam od wczesnego dzieciństwa zmagałem się z wiecznie zatkanym nosem, lecz pozbyłem się tego problemu, gdy zrezygnowałem z mleka.

Większość nastolatków i dorosłych, których przodkowie nie pochodzą z Europy Północnej, nie wytwarza w żołądku enzymów umożliwiających trawienie cukru zawartego w mleku – laktozy. Picie mleka powoduje u nich wzdęcia, niestrawność i nieprzyjemny oddech. Warto wiedzieć, że podobne dolegliwości nie występują lub występują w znacznie mniejszym stopniu w przypadku spożywania jogurtów lub serów, w których laktoza została przetrawiona i rozłożona przez bakterie. Niemniej, dieta bezmleczna wymaga wyeliminowania również wszystkich produktów nabiałowych. Nie jest to takie trudne, lecz jedynie wymaga wprawy.

Co się zaś tyczy trądziku, w wielu badaniach stwierdzono zależność pomiędzy zwiększonym ryzykiem jego występowania a spożyciem mleka.

Wyniki pierwszego z badań sugerują, że bardziej podatne na trądzik są osoby spożywające duże ilości mleka, zwłaszcza odtłuszczonego2–5. Było to badanie obserwacyjne, czyli rejestrujące równocześnie stan czynnika (w tym przypadku spożycia mleka) i stan choroby (trądziku) w określonym momencie.

Choć tego typu badania retrospektywne nie są całkowicie pobawione wartości naukowej, na ogół uznaje się je za gorsze niż badania kohortowe (niekiedy nazywane również prospektywnymi), w których obserwuje się grupę osób w czasie, aby określić ryzyko wystąpienia choroby w zależności od trybu życia.

Dwa pozostałe badania na temat zależności trądziku od mleka, na które chcę się powołać, są badaniami kohortowymi. Jedno dotyczy mężczyzn, a drugie kobiet. W obu naukowcy doszli do tych samych wniosków: otóż u osób spożywających mleko przynajmniej dwa razy dziennie ryzyko trądziku jest wyższe niż w przypadku osób, które piją mleko rzadziej niż raz w tygodniu (+16% u mężczyzn, +20% u kobiet)3–4.
Winowajca ukryty w mleku

Wyjątkowo ciekawy jest mechanizm, na skutek którego spożycie mleka wywołuje trądzik. Mleko uruchamia wydzielanie insuliny przez trzustkę. Z kolei insulina stymuluje wydzielanie insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1. Ponadto, większość przetworów mlecznych dostarcza identycznego z ludzkim bydlęcego hormonu IGF-1. Wreszcie, wszelki nabiał – w tym również poddane fermentacji sery – jest źródłem hormonów takich jak testosteron5.

Nadmiar testosteronu może sprawić, że pory skóry zaczną wydzielać wzmożone ilości łoju – tłustej substancji, która, przyciągając bakterie, sprzyja występowaniu trądziku. Dodatkowo, hormon wzrostu IGF-1 może wywołać namnażanie się komórek naskórka zwanych keratynocytami, co również związane jest z powstawaniem trądziku.

Z tego powodu, osoby ze skłonnością do wyprysków powinny unikać wszelkich pokarmów wywołujących gwałtowny skok insuliny. Należą do nich rafinowane cukry i produkty zbożowe, które zamieniają się w glukozę i bardzo szybko przenikają do krwi, zmuszając trzustkę do błyskawicznej produkcji insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Gorąco polecam zapoznanie się z wiarygodną tabelą indeksów glikemicznych i wybieranie produktów spożywczych o niskim indeksie. Aż roi się tu od pułapek! Kto by się na przykład domyślił, że miód i konfitury podnoszą poziom cukru we krwi znacznie wolniej niż białe pieczywo lub ziemniaki?

I wreszcie stres – zaostrza prawie wszystkie nasze dolegliwości i trądzik nie jest tu żadnym wyjątkiem. Pomóc może zatem również zdrowy i ustabilizowany tryb życia, aktywność na świeżym powietrzu oraz relaks.
_________________
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 9:06 pm     

Też właśnie czytałem że picie mleka i jego przetworów może powodować wysyfienie.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
samson 

SOGI: 3766

zawodowiec

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 395
Skąd: Polska
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 9:43 pm     

Od kołyski mleko i wszelkiego rodzaju nabiał jest podstawa mojej diety i mysle ze na samym kurczaku nie zbudowałbym takiej masy jaka posiadam >nie chce tu polemizować co do szkodliwości dla niektórej części populacji ludzi bo wiadomo ze nie wszyscy moga wszystko jesc..co do kazeiny to uwazam ze powinna byc podstawa w diecie każdego ektomorfika ze względy na wolniejszy czas wchłaniani od innych rodzajów bialka..Kiedys maslo bylo tez opisywane jako trucizna a margaryna jako cudowna alternatywa a okazalo sie ze to wymysl koncernów produkujacych oleje roslinne i teraz wszystko sie odwraca bo wiemy ze olej roslinny w stanie stalym to totalny syf...jeseli ktos ma problem z trawieniem moze uzuc pomocnych enzymow trawiennych których na rynku jest pelno no chytba ze nie toleruje laktozy to niestety musi wcinac same kurczaczki:)))dodam jescze ze niedawno zrobiłem badania krwi i lekarz nie mogl uwierzyc ze moj profil lipidowy i reszta wyników jest w tak idealnym stanie....zgodze sie z jednym ze Homogenizacja jest sprawa podejrzana i moze psuc wartosc mleka niestety szeik bez mleka ...to nie dla mnie :-P :-P rowniez chude sery to dla mnie chleb powszedni ....ps co do miesa rowniez nie wiemy co jemy przykladem moze byc ostatnia afera z puszczaniem w obieg mięsa z padliny i chorych zwierzat :mad: :mad:http://www.hotmoney.pl/Burgery-z-padliny-Chore-krowy-kroili-na-mieso-a29878/2
_________________
" Ten, kto stale
płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę"
 
 
       
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 9:56 pm     

o złym wpływie mleka/nabiału na organizm jest tyle samo badań co o pozytywnym działaniu. jedne przeczą drugim.
Ja bardzo dobrze toleruję cały nabiał, ale są tacy co im nie służy. Każdy ma swój rozum i wie co jest dobre dla niego.
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Czw Mar 21, 2013 10:39 pm     

I tu pewnie jest ta granica 50% ludzi którzy tolerują/nie tolerują laktozę.Zastanawiające jest że gdy podamy mleko pasteryzowane cielakowi to zdechnie po tygodniu,gdyż takie mleko nie ma żadnych enzymów,są unieszkodliwiane podczas pasteryzacji.No i negatywne skutki jak wiadomo odkładają się latami,do tego mało jest badań an temat szkodliwości mleka,gdyż koncerny mają na swoich usługach lekarzy,którzy starają się zdyskredytować opornych.Przetwory mleczne są wyżej oceniane niż czyste mleko,do tego też nie łapie się mleko"prosto od krowy".Kazeina z odżywek to micelarna kazeina a nie kazeinian wapnia,jak w mleku,dlatego jest lepiej tolerowana.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
samson 

SOGI: 3766

zawodowiec

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 395
Skąd: Polska
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 6:05 am     

Wiadomo ze sama kazeina w odzywkach juz jest rzadkoscia i wiekszosc firm wybiera forme micelarnej kazeiny dlatego ja jezeli chodzi o odzywki uzywam jak wiekszosc serwatki ...chodzi mi o zwykle posilki -( nabial) a w szczegolnosci chudy ser ktory jest niezastoapionym posilkiem na noc jak rowniez dla osob majacych problem z szybka przemiana materii,dadalbym do tego jescvze maslanke ktora ma w sobie lecytyne i zywe kultury bakterii
_________________
" Ten, kto stale
płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę"
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 7:38 am     

Maślankę sam lubię od czasu do czasu wypić,ale kazeina wiadomo czemu jest dobra dla ludzi z szybkim metabolizmem,bo powoli się trawi,zlepia się z innym jedzeniem i je spowalnia.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
GIGNFR78 

SOGI: 499

zawodowiec

Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 433
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 8:18 am     

Kefir też ma fajną kulture bakteri. A ja uwielbiam kefir.
_________________
http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 9:19 am     

I kefir oraz maslanka to dobra alternatywa dla zjebanych jogurtow ktore maja za zadaniae tylko smakowac!
_________________
 
 
       
samson 

SOGI: 3766

zawodowiec

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 395
Skąd: Polska
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 11:26 am     

Borkow66 napisał/a:
I kefir oraz maslanka to dobra alternatywa dla zjebanych jogurtow ktore maja za zadaniae tylko smakowac!

Dokladnie szczegolnie naturalne bez dodatku mleka w proszku..
_________________
" Ten, kto stale
płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę"
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Pią Mar 22, 2013 5:56 pm     

Litwin81 napisał/a:
Też właśnie czytałem że picie mleka i jego przetworów może powodować wysyfienie.


ja mam wlasnie kino po mleku i jogurtach etc
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Nie Mar 24, 2013 5:28 pm     

Znalazłem nowe dane o mleku,wydają się sensowne:

UHT tym różni się od pasteryzacji że przekracza ponad 100C często metodą francuską stosowny przepływ przez płytowy wymiennik ciepła mleka w temp 150C przez 0,2 sek. jednak najczęściej mleko przez kilka-kilkanaście sekund poddawane jest temperaturze około 120C. Można napisać co to za różnica? A różnica jest taka że kappa-kazeina(Najważniejsze białko mleka) jako główny nośnik wapnia w mleku w temperaturze pasteryzacji jest dość odporna i ulega koagulacji w niewielkim stopniu, co powoduje zachowanie naturalnego białka, w momencie jak te samo mleko poddamy temperaturze 120C (o ile stabilność jego jest na tyle wysoka) nasza kappa-kazeine ulega bardzo mocno posuniętej denaturacji, na skutek której wytrąca się z emulsji (olej w wodzie) wapń naturalny z zdenaturowanym białkiem, osadza się on na płytach stali nierdzewnej wymienników ciepła.

Kiedyś na początku mleka w kartonach UHT było jeszcze napsiane:
zawartość 1200mg wapnia, od kilku dobrych lat jest to zabrionione i pisze się tak: 1200-1500 mg składników mineralnych, lub soli mineralnych, właśnie dlatego że trzeba sztucznie chlorkiem wapnia uzupełniać braki wapniowe, podobnie robi się przy produkcji twarogów chyba metodą kwasową.

Koagulacja mleka – przejście kazeiny mleka, występującej w formie miceli, ze stanu koloidalnego do formy skrzepu. W warunkach przemysłowych stosowana jest najczęściej koagulacja mleka z udziałem enzymów, tj. podpuszczka (rennina), a także obecne na rynku preparaty proteaz grzybów strzępkowych.
Mechanizm koagulacji mleka z udziałem renniny przebiega następująco:
Rennina we frakcji kappa-kazeiny (o masie cząsteczkowej 30 kDa) hydrolizuje wiązanie pomiędzy aminokwasami Phe 105 oraz Met 106, odłączając w ten sposób glikomakropeptyd (reszty 106-169) o m.cz. 8 kDa, natomiast reszty aminokwasów 1-105 pozostają związane z micelą. Kappa-kazeina, grająca rolę koloidu ochronnego miceli kazeinowych, przestaje spełniać swą rolę tworząc para kappa-kazeinę. W efekcie następuje utrata powłoki hydratacyjnej miceli, modyfikacja ich potencjału elektrycznego oraz zmiana ich struktury przestrzennej i odsłonięcie aktywnych miejsc łańcucha polipeptydowego. Następuje agregacja miceli i powstanie sieci wiązań utrzymujących strukturę „skrzepu”.


Czyli w skrócie:

-wapń nie organiczny
-kazeina ciężkostrawna
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Nie Mar 24, 2013 5:45 pm     

lap sogi Litwin, za drążenir tematu.
_________________
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Nie Mar 24, 2013 9:11 pm     

Dziękować :)Tutaj jeszcze coś o kazeinie:

Kazeina występuje w postaci koloidalnych cząsteczek zwanych micelami. Charakteryzują się dużymi rozmiarami w granicach 50 – 250 nm. Jest otoczona przez kappa kazeinę, która utrzymuje jej kształt. Mają ładunek raczej ujemny.

Charakterystyczną cechą kazeiny jest jej zdolność do koagulacji, czyli przechodzenia zolu w żel.

Może być:

enzymatyczna (podpuszczkowa) – na skutej działania enzymów,
kwasowa – produkcja jogurtów, twarogów, śmietany,
cieplna – podczas ogrzewania,
poprzez wysalanie (MgSO4, NaCl, CaCl2)

Źródło:

http://zootechnika.blog.p....emiczny-mleka/


Czyli jak pić to tylko krowie,gdyż kazeina tam zawarta jest w formie miceli,czyli łatwo dostępna dla organizmu.Podczas ogrzewania,tworzy się kazeinian wapnia,dużo gorzej się wchłania,jego nie strawione resztki gniją w organizmie,są pożywką dla patogenów i zakwaszają organizm.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10