Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
kleju45
SOGI: 1796
MASTER mistrz patelni :D
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 1801 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2008 2:15 pm Zdrowe dla serca diety o niskim IG
|
|
|
Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem tego, jak szybko pokarm podnosi poziom cukru we krwi. Posiłki o wysokim indeksie mają wysoką zawartość węglowodanów prostych, na przykład cukier stołowy, syrop kukurydziany i białe pieczywo powodują szybki skok poziomu cukru we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym podnoszą cukier wolniej, ponieważ są bogatsze w tłuszcze, białka i węglowodany złożone, a węglowodany wolniej przedostają się do krwiobiegu. Szybkie skoki cukru po spożyciu posiłku o wysokim indeksie glikemicznym wyzwalają szybsze uwalnianie insuliny, co przyśpiesza transport cukru do komórek i sprzyja magazynowaniu tłuszczu. Nadal jednak wpływ na zdrowie posiłków o wysokim i niskim indeksie glikemicznym nie jest do końca jasny. Brytyjscy badacze zebrali dane z 45 badań i odkryli, że diety z niskim indeksem redukują poziom cukru we krwi i poziom białek poddanych glikacji (odzwierciedlających długofalowy poziom cukru we krwi od jednego do trzech tygodni) skuteczniej niż diety o wysokim indeksie glikemicznym. Wywnioskowali, że diety z niskim indeksem poprawiły kontrolę cukru we krwi co zmniejsza ryzyko otyłości brzusznej, wysokiego ciśnienia krwi, zakrzepów i zapalenia naczyń krwionośnych.
(American Journal Clinical Nutrition, 87 (Suppl.): 258S-268S, 2008) |
_________________ "Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|