Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 2:26 pm   Biosa Flora - żywa flora bakteryjna  

Biosa Flora zawiera kultury kwasu mlekowego powstałego w wyniku fermentacji kontrolowanej, czystej i ekologicznej melasy cukrowej oraz flawonoidy. Szczególna symbioza mikroorganizmów, które znajdują się w prawidłowej florze bakteryjnej jelit, oraz znajdujące się tam antyoksydanty wzmacniają zdolności odpornościowe organizmu.



Dlaczego ważne są „pożyteczne” bakterie?


Ich obecność oprócz udziału w procesach trawiennych zapobiega powstawaniu licznych chorób (np. zaparcia, choroby układu trawiennego).


Pożyteczne bakterie:

Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactococcus lactis, Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium (tzw. pożyteczne bakterie, probiotyki), Leuconostoc pseudomesenteroides
We florze jelitowej niemowląt odżywianych mlekiem matki występuje ogromna ilość pożytecznych bakterii (95-98%).
W osób dorosłych ich ilość wynosi zaledwie 10%!
Pożyteczne bakterie znajdujące się w Biosa Flora docierają do błony śluzowej jelit, w ten sposób pozostałe składniki aktywne produktu zostają bezpośrednio wykorzystywane. Złożony kompleks składników czynnych wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości flawonoidów posiada także wysokie działanie antyoksydacyjne.


BIOSA FLORA zawiera dodatkowo wyciąg z soków owocowych Flavin7: soki z czerwonych winogron, jeżyn, czarnych czereśni, czarnej porzeczki, bzu, śliwek i tarniny, a także ekstrakty z ich skórek i pestek oraz ekstrakt ze skórek i pestek sorgo.
BIOSA FLORA zawiera dodatkowo wyciąg z ziół Vita Biosa: anyż,lukrecja, koper włoski, bazylia, rumianek, trybula, koper, czarny bez, kozieradka, imbir, jagody jałowca, pokrzywa, oregano, pietruszka, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia, tymianek.

Kultury bakterii Biosa Flora:

Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactococcus lactis, Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium (tzw. pożyteczne bakterie, probiotyki), Leuconostoc pseudomesenteroides

PROBIOTYKI to pożyteczne mikroorganizmy, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego, których zadaniem jest zachowanie prawidłowej flory fizjologicznej układu pokarmowego.
Dobroczynny wpływ bakterii fermentujących mleko znany był już w starożytności. Na początku XX wieku Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog, wykazał, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nim bakteriom fermentacji mlekowej.

Również współczesne obserwacje po¬twierdzają, że zarówno ludzie jak i zwie-rzęta nie posiadające w przewodzie pokar¬mowym bakterii kwasu mlekowego są bardziej podatne na zakażenia jelitowe, po¬wodujące w konsekwencji zaburzenia równowagi drobnoustrojowej przewodu pokarmowego gospodarza.
Aktualna koncepcja probiotyku mówi, iż aby był skuteczny, nie tylko musi być wyizolowany z naturalnej flory jelitowej człowieka, lecz także powinien być w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku układu pokarmowego, aby w efekcie go skolonizować .
Korzyści ze stosowania probiotyków, to m.in.:

 zapobieganie zakażeniom jelitowym

Bakterie probiotyczne hamują rozwój patogennych organizmów poprzez wytwarzanie kwasów organicznych, bakteriocyn i innych substancji. Bakteriocyny są to substancje białkowe mające zdolność hamowania wzrostu organizmów pokrewnych.
Bakteriocyny wytwarzane przez bakterie kwasu mlekowego to przede wszystkim: nizyna, która wykazuje bakteriobójcze działanie w stosunku do bakterii Gram+ oraz hamuje kiełkowanie zarodników Clostridium i Bacillus, a także: acidolina, acidofilina, lactacyna, lactocydyna, reuteryna, laktolina i enterocyna. Substancje te wykazują wysoką aktywność antybakteryjną w stosunku do : E. coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Bacillus sp., Listeria sp., Klebsiella sp., Proteus sp
Antybakteryjny wpływ kwasów organicznych przejawia się obniżeniem pH poza zakres optymalny dla patogenów.

 zwiększanie aktywności limfocytów i przeciwciał (immunostymulacja)
 złagodzenie objawów nietolerancji laktozy,
 poprawa zaburzeń flory bakteryjnej po antybiotykoterapii,
 potencjalny wpływ antykancerogenny na raka jelita grubego,
 zapobieganie nawrotom infekcji grzybiczych i bakteryjnych.
Najlepiej poznane i najczęściej stosowane szczepy bakterii probiotycznych są z gatunku Lactobacillus.



LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS
Lactobacillus acidophilus to beztlenowa pałeczka Gram-dodatnia. Występuje naturalnie u ludzi oraz zwierząt stanowiąc element flory przewodu pokarmowego. Występuje w mikroflorze jamy ustnej, we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego, w układzie moczowo-płciowym, a także kolonizuje pochwę u kobiet. Bakterie te zaliczane są do bakterii probiotycznych.

Bakterie te znane również pod nazwą bakterie kwasu mlekowego (LAB – Lactic Acid Bacteria), są powszechnie wykorzystywane w przemyśle mleczarskim do fermentowania mleka w produkcji jogurtów i kefirów.

Suplementacja bakteriami kwasu mlekowego jest zalecana zwłaszcza po antybiotykoterapii, która powoduje dysbakteriozę ( namnażanie się patogennej flory bakteryjnej). Bakterie kwasu mlekowego działają antagonistycznie wobec drobnoustrojów chorobotwórczych poprzez obniżenie PH przewodu pokarmowego, produkcję nadtlenku wodoru, oraz wytwarzanie takich bakteriocyn, jak acydofilina.

LAB działają antagonistycznie na pałeczki Gram-ujemne, takie jak: Shigella, Salmonella, Klebsiella, Escherichia colli; na ziarenkowce Gram-dodatnie, takie jak np. gronkowiec złocisty i na grzyby np. Candida.

Uczestniczą w produkcji kluczowych enzymów i zwiększają wchłanianie witamin. Niektóre ze składników odżywczych najlepiej przyswajalnych w obecności L. acidophillus to witamina K, witaminy z grupy B, wapń, laktaza i kwasy tłuszczowe.

Dodatkowo Lactobacillus acidophilus ma zdolność redukowania poziomu toksycznych amin, jak również hamowania procesów gnilnych w jelicie.

Niektóre szczepy Lactobacillus acidophilus wykazują właściwości antycholestrolowe.
Suplementacja bakteriami kwasu mlekowego okazała się także korzystna u pacjentów z chemioterapią.

LACTOBACILLUS CASEI (L.CASEI)
Lactobacillus Casei powszechnie znany jako l.casei jest nieszkodliwym, niepatogennym mikroorganizmem. Podobnie jak Lactobacillus acidophilus zaliczany jest do bakterii probiotycznych.

Występuje we florze bakteryjnej jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego. Dodatkowo można ją znaleźć w produktach mlecznych, takich jak: jogurt, ser, a także innych fermentowanych produktach.

Wg. doniesień naukowych, L.casei wywiera korzystny wpływ na organizm człowieka, gdyż :
- poprawia trawienie,
- pomaga zatrzymać biegunkę,
- wywiera efekt przeciwzapalny na jelito,
- redukuje nietolerancję laktozy,
- usuwa zaparcia,
- moduluje system odpornościowy.


L. Casei mogą także wywierać pozytywny efekt na zdrowie pacjentów z choroba Crohna, a także w przypadku biegunek u dzieci wywołanych rotawirusami.
L. Casei szczególnie dobrze wspiera wzrost innych pożytecznych bakterii, a zwłaszcza Lactobacillus acidophillus.


STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS
Streptococcus thermophilus jest to bakteria Gram-dodatnia z grupy paciorkowców. Gatunek ten zaliczany jest do bezpiecznych drobnoustrojów.
Używa się jej w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów, serów i innych przetworów mlecznych, w tym sera Mozzarella.

Bakteria ta produkuje czynnik bakteriocynogeniczny – ureazę. Streptococcus thermophfilus wchodzi w skład mieszanek niektórych probiotyków.

Bakterie te zmniejszają ryzyko biegunek poantybiotykowych, jak również wydają się korzystnie wpływać na rozwój dzieci.

W 2009 r. W Adelajdzie przeprowadzono badania, które wykazały, iż Streptococcus thermophilus TH-4 wykazał pozytywne efekty w przypadku leczenia zapalenia śluzówek wywołanego chemioterapią.

BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS
Bifidobacterium animalis jest Gram-dodatnią bakterią, która można znaleźć w jelicie grubym większości ssaków, w tym u człowieka. Jest ona niezbędna dla prawidłowego trawienia.

Jej działanie na układ trawienny jest kompleksowe. W jelicie grubym bakterie te przywierają do ścianek jelita i kolonizują je pozostawiając niewiele miejsca i substancji odżywczych dla chorobotwórczych mikroorganizmów. Bifidobakterie są także doskonałymi producentami kwasów, które obniżają poziom PH.

Odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Do organizmu człowieka wraz z jedzeniem czy wodą wnikają azotany. Niektóre rodzaje szkodliwych bakterii mogą przekształcać azotany w azotyny - potencjalnie kancerogenne substancje. Bifidobakterie redukują ilość szkodliwych bakterii, pozbawiając je substancji odżywczych.
Dodatkowo, bifidobakterie produkują kompleks witamin z grupy B. Przyczyniają się także do złagodzenia niektórych dolegliwości wątroby.

Bifidobacterium animalis składa się z dwóch szczepów, które kiedyś były uważane za odrębne, ale obecnie uważa się je za podtypy tego samego gatunku : Bifidobacterium animalis subsp. animalis oraz Bifidobacterium animalis subsp. lactis.
W 2005 r. Badania Chr. Hansena wykazały pozytywne skutki stosowania probiotyków zawierających Bifidobacterium Animalis w leczeniu zapaleń jelitowych o podłożu bakteryjnym powodujących chroniczne biegunki.

LACTOCOCCUS LACTIS
Lactococcus lactis jest to bakteria Gram-dodatnia powodująca fermentację mlekową, w wyniku której produkowany jest kwas mlekowy. Z tego względu jest ona najczęściej wykorzystywaną bakterią w przemyśle mleczarskim. Używa się jej także do wyrobu pikli, wina, piwa, niektórych rodzajów pieczywa, i wielu innych produktów spożywczych.
Jej naturalnym środowiskiem jest układ pokarmowy człowieka ( przełyk).

LEUCONOSTOC PSEUDOMESENTEROIDES
Jest to bakteria Gram-dodatnia.
Leuconostoc razem z takimi bakteriami jak Pediococcus i Lactobacillus jest odpowiedzialny za fermentację kapusty w procesie kiszenia.

Substancja odżywcze w sugerowanej dawce dziennej 20ml.:

- żywa flora bakteryjna 1 miliard
- łącznie polifenole 330 mg., w tym flawonoidy 255mg. oraz resweratrol 0,255 mg.

Wartość pH Biosa flora: 3,5


Wskazane spożycie: 20 ml. dziennie, po posiłku.
Pojemność: 250 ml. (butelka ciemna, szklana)
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Unikać dostania się śliny do butelki, gdyż jej wartość pH wynosi 5-7, przez co produkt może ulec zepsuciu.
Producent: Crystal Institute Kft. Eger Węgry


Biosa Flora dostepna w Greenfarm24.pl
_________________
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10