Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 9:55 pm   Pokarmy w walce z rakiem  

Pokarmy w walce z rakiem (część I)



Obecnie uważa się dietę, za istotną broń w walce z nowotworami. Amerykański Instytut Onkologiczny podaje, że około 1/3 przypadków raka jest związana z nieprawidłową dietą. Brytyjski ekspert ocenia ten związek na 60%. Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką - przysłowie chińskie Jeśli to prawda, to odpowiednia dieta pomogła by zapobiec wielu przypadkom nowych zachorowań (informacje zawarte w artykule pochodzą z książki "Żywność Twój cudowny lek" - Jean Carper).

Pełnoobjawowa choroba nowotworowa nie występuje od razu?w ciągu wielu lat podkarmia się albo głodzi potencjalnego nowotwora. Od genetycznej mutacji pojedynczej komórki upływa najczęściej 10-20 lat (nierzadko nawet 40-50) do wystąpienia pełnoobjawowego guza.



Pokarmy, które mogą mieć znaczenie w profilaktyce:


warzywa, zwłaszcza czosnek, kapusta, soja, cebula, marchew, pomidory,
warzywa zielonolistne i pomarańczowożółte,
owoce, zwłaszcza cytrusowe,
tłuste ryby,
herbata,
mleko




Zastanawiający jest fakt, że dieta może mieć wpływ na nowotwory od momentu ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Niektóre substancje chemiczne muszą być ?pobudzane?, by mogły zainicjować rozwój nowotworu, natomiast składniki żywności mogą zablokować tę reakcję. Mogą także wpływać na wywołujące raka wirusy lub sprzyjające powstawaniu nowotworów hormony. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek.

Właściwa dieta wydaje się również mieć wpływ na długość życia osób, u których rozpoznano już chorobę nowotworową.

?Im więcej ludzie jedzą owoców i warzyw, tym mniej mają nowotworów, zarówno okrężnicy, jak też sutka i płuc. Ryzyko to jest u nich mniejsze nawet o połowę w porównaniu z grupą jedzącą mało owoców i warzyw.? ? dr Peter Greenwald, dyr. działu Profilaktyki i Kontroli amerykańskiego Instytutu Onkologicznego.



Prowadzone w Szwajcarii przez dwanaście lat badania na grupie 3000 mężczyzn wykazało, że mający niski poziom witaminy A i karotenu (czyli spożywający mniej warzyw i owoców) częściej umierali na wszystkie typy nowotworów. Przy niskim poziomie wit. C odnotowano większe ryzyko zgonu z powodu raka żołądka i jelit.

Warzywa i owoce zalecane przy różnych nowotworach (John Pooter, uniwersytet w Minnesota):

rak płuc: marchewka i zielone warzywa liściaste,
rak jelita grubego: warzywa krzyżowe (kapustne) i marchewka,
rak przełyku, jamy ustnej i gardła: wszelkie owoce,
rak krtani: owoce i warzywa,
rak żołądka: owoce, sałata, cebula, pomidory, seler, kabaczek,
rak trzustki: owoce i warzywa,
rak pęcherza moczowego: warzywa, szczególnie marchewka, owoce,
rak tarczycy: warzywa krzyżowe (kapustne)
Czosnek i cebula




W czosnku i cebuli znaleziono ponad trzydzieści substancji przeciwrakowych. W badaniach na zwierzętach wykazano, że substancje te blokują najgroźniejsze kancerogeny: nitrozoaminy, aflatoksyny, szczególnie groźne dla żołądka i płuc.

Myszy karmione składnikami czosnku o 75% rzadziej chorowały na raka jelita grubego?co ciekawe, gdy myszom tym podano czynniki powodujące raka przełyku, żadna z nich nie zachorowała (Ośrodek Badań Nad Rakiem, Houston).

W innym badaniu u mysz karmionych czosnkiem stwierdzono o 70% rzadsze występowanie raka sutka (Uniwersytet Stanowy, Penn).

Stwierdzono, że niektóre składniki pokarmowe mogą nie tylko być pomocne w zapobieganiu nowotworom, lecz także mogą zmniejszać skłonność do tworzenia przerzutów. Oto one:

tran ? zwłaszcza przy raku sutka,
kapusta, kalarepa i inne warzywa krzyżowe ? zwłaszcza przy raku sutka,
czosnek
beta-karoten w warzywach o barwie zielonej i pomarańczowej,
trójterpenoidy w lukrecji,
Polecane są również: pomidory (likopen), szpinak, jarmuż, zielona sałata i brokuły. Dr Frederick Khachik z Departamentu Rolnictwa uważa, że należy wybierać warzywa o jak najciemniejszej zieleni liści ? zawierają one najwięcej karotenoidów.

Zadziwiająca siła cytrusów

Dr Pierson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego zaleca jedzenie grejpfrutów, cytryn, pomarańczy i limet. Jedno z badań wykazało, że w cytrusach znajduje się pięćdziesiąt osiem składników chemicznych o potencjalnym działaniu na choroby nowotworowe (te substancje razem działają wielokrotnie silniej niż każda osobno?.



Kapusta i pszenica a nowotwory piersi

Znane jest pobudzające rozwój raka sutka działanie żeńskiego hormonu, estrogenu. U kobiet, zwłaszcza w okresie przed menopauzą, dąży się do zmniejszenia poziomu estrogenu dla spowolnienia przebiegu choroby. Stwierdzono, że spożywanie kapusty, brokułów i innych warzyw krzyżowych (kalafiora, jarmużu, rzepy itp.) a także otrąb pszennych przyspiesza przemianę estrogenu, zmniejszając jego stężenie we krwi. Nie może to w żadnym przypadku zastąpić przyjmowania leków przeciwestrogenowych. Inne możliwości:

*grzyby shiitake ? zawarty w nich lentinan może mieć wpływ na zwiększenie odporności,
jogurt ? żywe szczepy bakteryjne w jogurcie wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez pobudzenie produkcji interferonu, który może spowalniać wzrost guzów,
lukrecja ? trójterpenoidy w niej zawarte mogą tłumić szybki wzrost komórek nowotworowych oraz zapobiegać złośliwieniu zdrowych komórek.
Antynowotworowe właściwości probiotyków

(na podstawie książki ?Mikrobiologia techniczna? pod redakcją: Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowskiej)

Mechanizmy aktywności przeciwnowotworowej bakterii mlekowych mogą mieć związek ze stymulacją układu immunologicznego człowieka oraz wynikają z hamowania w jelitach rozwoju bakterii wytwarzających enzymy pobudzające przemiany prekursorów kancerogenów w kancerogeny (kancerogen ? substancja wywołująca proces nowotworowy).

Bakterie mlekowe zdolne są ponadto do wykorzystywania (ewentualnie wiązania) związków rakotwórczych pochodzących z diety lub tworzonych przez bakterie chorobotwórcze w jelitach, np. nitrozoamin, azobarwników, mikotoksyn czy pirolizatów aminokwasów.
_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 10:00 pm     

Herbata to napój zdrowy

Do zdrowych rodzajów herbaty zaliczyć możemy: czarną, zieloną i ulung. Badania przeprowadzone w Chinach, Japonii i USA potwierdzają, że herbata wyraźnie blokuje powstawanie różnych rodzajów raka u zwierząt doświadczalnych. Dr Allan Conney z Uniwersytetu Rutgers stwierdził, że podawanie myszom herbaty (zaparzonej tak samo, jak dla ludzi) zmniejsza u nich ryzyko raka skóry o 87%, żołądka ? o 58% i płuc ? o 56%. Najlepsze działanie ma jednak herbata zielona. (Informacje zawarte w artykule pochodzą z ksiażki "Żywność Twój cudowny lek" - Jean Carper).

Jak przygotować mięso?


Smażenie, pieczenie na rożnie, w piecyku, na grillu, barbecue ? w bardzo wysokich temperaturach ? powoduje powstawanie wielu czynników rakotwórczych (szczególnie szkodliwych amin aromatycznych). Najgroźniejsze są te sposoby, w których temperatura przekracza 170 st.C (grill i barbecue). Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni aminami aromatycznymi. U zwierząt, np. u małp powodują powstawanie raka wątroby i sutka. Najlepszy sposób przyrządzania potraw, to gotowanie, parzenie i duszenie.


Czy pić mleko?


Zgodnie z przewidywaniami, nasycone kwasy tłuszczowe w mleku wydają się sprzyjać powstawaniu niektórych nowotworów. Jest też jednak w mleku coś, co może hamować procesy nowotworowe. Wynika to z badań przeprowadzonych w Instytucie Roswell Park Memorial w Bufallo. Wśród 1300 badanych stwierdzono mniejsze ryzyko zachorowania na raka u tych, którzy pili mleko odtłuszczone niż u pijących mleko pełne. Jest to zgodne z teorią, że tłuszcz zwierzęcy może sprzyjać powstawaniu nowotworów. To jednak nie wszystko. Otóż okazało się, że pijący chude mleko mieli również znacznie mniejszą zapadalność na choroby nowotworowe niż nie pijący mleka w ogóle!!! Dlaczego? Dr Curtis Mettline nadzorujący badanie przypuszcza, że mleko ma pewne, nie znane jeszcze czynniki antynowotworowe, skuteczne przy niskim poziomie tłuszczu. Według doktora może to być wapń, ryboflawina, wit. A, C i D.


Tłuszcz jest pożywką dla raka!


Porównując diety stosowane w różnych regionach świata można zauważyć, że w populacjach, w których jest większa zapadalność na raka, spożywa się dużo więcej tłuszczów zwierzęcych.



Jednonienasycony tłuszcz, taki jak w oliwie z oliwek, nie jest niebezpieczny. Tak twierdzi dr Ernst L. Wynder, prezes Amerykańskiej Fundacji Zdrowia. Co więcej, ostatnie badania wykazują, że tego typu tłuszcze wręcz zapobiegają powstawaniu nowotworów; podobne działanie mają omega-3 kwasy tłuszczowe z ryb i owoców morza.


Tłuszcz może stymulować wzrost nowotworu na kilka sposobów. Jest on swego rodzaju ?paliwem? dla rosnącego guza. Bez dostaw tłuszczu komórki skłonne do przekształceń nowotworowych pozostają niejako w uśpieniu. Tłuszcz powoduje zwiększenie ilości kwasów żółciowych w jelicie grubym, co również może wpływać na powstawanie nietypowych przemian komórkowych. Ponadto spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczu, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego typu omega-6 (np. kukurydziany), może tłumić układ odpornościowy organizmu. Wykazują to badania naukowców z Amerykańskiej Fundacji Zdrowia w Centralnym Szpitalu Św. Łukasza w Nowym Jorku.


Nie przesadzaj z alkoholem


Alkohol może zwiększać ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, wątroby, gruczołu krokowego, sutka ? a zgłasza jelita grubego. Jeśli palisz i do tego pijesz alkohol, grozi Ci 43 razy większe ryzyko wystąpienia raka krtani i 135 razy większe ryzyko raka z obrębie nosa. Wynika to z szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych we Francji.

Badania wykazują, że nadmierne spożywanie alkoholu sprzyja rozsiewowi nowotworu poprzez tłumienie układu odpornościowego. Według obserwacji dr Gayle`a Page`a z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, wystarczy kilka epizodów lub nawet jednorazowe nadużycie alkoholu, by przyspieszyć wzrost guza i przerzuty. Dr Page`a podaje, że u zwierząt odpowiednik czterech-pięciu drinków wypitych w ciągu godziny podwaja liczbę nowych ognisk przerzutowych raka sutka do płuc.

Dieta nie może zastępować stosowanych przez lekarzy metod leczenia chorób nowotworowych. Może być jednak metodą wspomagającą, pomagającą pacjentom skuteczniej zwalczać i znosić chorobę.

Raz jeszcze o czosnku

Niemieccy naukowcy stwierdzili (dane z 1993 roku), że składniki czosnku działają toksycznie na złośliwe komórki i mogą je uszkadzać, w podobny sposób jak niektóre leki. W badaniu tym wykazano, że zawarty w czosnku ajoen jest trzykrotnie bardziej toksyczny dla komórek nowotworowych niż dla zdrowych. Dr Benjamin H. S. Lau z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Loma Linda stwierdził możliwość innej drogi działania czosnku na nowotwory. W badaniach laboratoryjnych siarkowe składniki czosnku wzmagają aktywność komórek odpornościowych: makrofagów i limfocytów T, których zadaniem jest min. walka z komórkami nowotworowymi.


ponieważ probiotyki zwiększają ilość immunoglobulin i limfocytów, sugeruję włączyć do diety czosnek, by potęgować aktywność tych komórek odpornościowych. Probiotyki i czosnek należy przyjmować w możliwie długich odstępach czasowych (co najmniej 8 godzin), gdyż bakteriobójcze właściwości czosnku mogą hamować działanie probiotyków. Najlepszym sposobem na obniżenie bakteriobójczych właściwości czosnku jest gotowanie, które jednocześnie wzmaga uwalnianie ajoenu a nie obniża właściwości przeciwrakowych / red.W. Huk)

Następny wojownik: KAROTEN

Beta-karoten, jeden z najważniejszych składników owoców i warzyw, posiada podobne działanie na komórki rakowe, jak czosnek (wpływ na układ odpornościowy). Zwierzęta karmione beta-karotenem miały siedmiokrotnie mniejszy wzrost guzów nowotworowych niż te, które beta-karotenu nie otrzymywały.


W przeprowadzonych w Harwardzie testach laboratoryjnych wykazano, że beta-karoten miał również bezpośrednie działanie toksyczne na komórki pobrane z ludzkich guzów płaskokomórkowych płuc. Zmniejszał on rozrost komórek i aktywność wolnych rodników oraz produkcję szkodliwych enzymów.

Lista produktów bogatych w beta-karoten:

(podaję w mg/100g)

morele suszone (ok. 28 połówek) ? 17,6
brzoskwinie suszone ? 9,2
słodkie ziemniaki gotowane ? 8,8
marchew (ok. 1 i ? średniej marchwi) ? 7,9
kalarepa ? 5,4
jarmuż ? 4,7
szpinak surowy ? 4,1
dynia ? 3,1
melon kantalupa ? 3,0
kabaczek ? 2,4
burak ćwikłowy ? 2,2
grejpfrut czerwony (ok. pół owocu) ? 1,3
zielona sałata (ok. 10 liści) ? 1,2
brokuły gotowane ? 0,7
brukselka (ok. 5 sztuk) ? 0,5
Kolej na TRAN


W badaniach na zwierzętach tran jest mistrzem w walce z rakiem i w hamowaniu wzrostu guzów. Dr Artemis Simopoulos, prezes Waszyngtońskiego Centrum Genetyki, Żywienia i Zdrowia mówi, że ?liczne badania wykazują, iż tran zmniejsza u zwierząt wielkość i liczbę guzów oraz ich skłonność do przerzutów?. Profesor chirurgii z Harwardu, George Blackburn, uważa, że tłuszcz rybi może hamować rozsiew nowotworu po zabiegu operacyjnym. Bada on tę zależność u pacjentek po operacji raka sutka i twierdzi, że dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.

Temat specjalny: RAK SUTKA

Dieta może mieć wpływ na powstawanie raka sutka, jego rozwój, zdolność przerzutów i nawet na późne stadia choroby. Oczywiście oddziałuje tutaj bardzo wiele czynników, wśród których jednak dieta ma rolę niebagatelną. Dawno już wiedziano, że aby zmniejszyć ryzyko raka sutka, należy odżywiać się tak, jak Azjatki. Dla przykładu, Japonki mają pięciokrotnie mniejszy wskaźnik zachorowań niż Amerykanki i Europejki, ponadto przebieg choroby jest u nich wolniejszy. Wydaje się, że nie jest to spowodowane czynnikami dziedzicznymi: gdy Japonki przenoszą się w inne rejony świata, wskaźnik ryzyka raka sutka rośnie u nich i prawie dogania wskaźniki Amerykanek i Europejek. Czy należy się zatem dziwić naukowcom, że kierują swoje podejrzenia w stronę sposobu odżywiania?

Brytyjski autorytet w tej dziedzinie, dr Richard Peto, napisał w ?Journal of the National Cancer Institute? że modyfikacja diety mogłaby zapobiec połowie zachorowań na raka sutka w Stanach Zjednoczonych.

Antyestrogeny w kapuście

Rak sutka jest nowotworem hormonozależnym. Oznacza to, że nadmiar żeńskiego hormonu, estrogenu, wydaje się przyspieszać wzrost tego nowotworu. Obniżenie poziomu estrogenu ma znaczenie zarówno u kobiet przed menopauzą, jak i po menopauzie; u tych drugich jest produkowany w mniejszej ilości (przez komórki tłuszczowe).

Według dr Johna Michnovicza i jego współpracowników z nowojorskiego Instytutu Badań nad Hormonami, kapusta i warzywa pokrewne (brokuły, kalafior, brukselka) powinny być umieszczone wysoko na liście potraw mogących mieć wpływ na estrogen. Niektóre składniki pokarmowe (np. indole) mogą przyspieszać jego przemianę i wydalanie z organizmu. W badaniach przeprowadzonych wśród kobiet i mężczyzn wykazano, że indole z kapusty skutecznie przyspieszają dezaktywację estrogenu. (W testach stosowano dawki odpowiadające 400g surowej kapusty). Dr Michnovicz podaje, że u myszy karmionych indolami wskaźnik raka sutka gwałtownie spadał. Wykazali to również naukowcy z Ośrodka Badań nad Rakiem Uniwersytetu Nebraska w Epley, którzy karmili zwierzęta warzywami krzyżowymi, zwłaszcza kapustą i kalarepą, uzyskując zmniejszenie występowania raka sutka i spowolnienie rozsiewu już istniejącego guza. Indole zawarte są też w pozostałych warzywach kapustnych: kalafiorze, brokułach, brukselce, jarmużu, rzodkwi, rzepie. Należy pamiętać, że długotrwałe gotowanie uszkadza indole i pozbawia je działania antyestrogenowego.

Inny sposób na estrogen...otręby pszenne

Jest w nich coś, co radykalnie obniża poziom estrogenu we krwi. Otręby innych zbóż nie wykazują takiego działania. Jak wiele otrąb potrzeba? Wystarczy 55g płatków z otrębami albo sześć łyżek nieprzetworzonych otrąb pszennych. Dr Margo Woods z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Tufts podaje, że obniżające poziom estrogenu działanie wykazują nie tylko otręby pszenne, ale także dieta niskotłuszczowa. Stosowane jednocześnie mają wpływ na różne frakcje estrogenów. W badaniach na zwierzętach dieta taka powodowała obniżenie wskaźnika raka sutka o połowę.

Fasolowa blokada

Jedzenie dużych ilości fasoli może zabezpieczyć na swój sposób przed rakiem sutka, prawdopodobnie dzięki zawartym w fasoli tak zwanym fitoestrogenom, które blokują działanie estrogenu. Warte uwagi są: fasola pinto, czarna fasola, ciecierzyca i soja. Soja zawiera fitoestrogeny i izoflawonoidy. W badaniach przeprowadzonych na Japonkach, mieszkankach wioski Kioto, odżywiających się tradycyjnie, stwierdzono, że kobiety, które jadły najwięcej soi, miały najwyższe stężenie izoflawonoidow w moczu. Badane kobiety jadły dziennie 85g produktów sojowych, w tym tofu (serek sojowy) i miso (pasta sojowa), fasolkę sojową fermentowaną albo gotowaną. Działania takiego prawdopodobnie nie mają: sos sojowy i olej sojowy.
_________________
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 10