Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Wto Lis 08, 2011 8:16 pm     

Czy jogurt rzeczywiście wzmacnia organizm?
Czy każdy jogurt wzmacnia organizm? Jeśli nie, to jakich szukać w sklepach? Czy znaczenie ma rodzaj znajdujących się w jogurcie bakterii?
Jogurt ma korzystne działanie na nasze zdrowie ponieważ ułatwia trawienie, reguluje prace jelit, zapobiega zaparciom jak i biegunkom i odbudowuje mikroflorę przewodu pokarmowego np. po kuracji antybiotykowej. Ale jak w przypadku wielu produktów jogurt jogurtowi nie jest równy.

Najlepszy jest jogurt naturalny, w skład którego wchodzi mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych. Niestety wielu producentów do jogurtu dodaje mleko w proszku, żelatynę, pektynę, skrobię modyfikowaną, barwniki i aromaty. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, jest nazwa szczepu bakterii mlekowych np. Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus lub Bifidobacterium Species. Ważna jest także ilość pożytecznych bakterii, ale taka informacja to już prawdziwa rzadkość.

Jogurt, który może wzmacniać odporność organizmu powinien mieć bardzo szczegółową informację dotyczącą danego szczepu bakterii oraz informację o korzystnym działaniu, potwierdzonym badaniami naukowymi.

Źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Czw Lis 10, 2011 12:05 pm     

Czym zastąpić masło i margarynę?
Czy zwykłe masło (do smarowania kanapek) jak i margaryna zawierają tłuszcze trans? Jeżeli tak, to czym je zastąpić w kanapkach z pieczywem pszennym pełnoziarnistym?
Spór pomiędzy masłem a margaryną trwa od dziesiątek lat. Wiele autorytetów zajmujących się tematyką prawidłowego odżywiania ma w tej kwestii odmienne zdanie. W miarę postępu rozwoju technologii żywności i żywienia zmienia się nie tylko skład żywności, ale także sposób jej wytwarzania.

Według zapewnień producentów, nowoczesna produkcja margaryn nie polega już na procesie uwodornienia olejów roślinnych, a współczesne wysokogatunkowe margaryny nie zawierają już izomerów trans. Masło jest produktem naturalnym, zalecanym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie karmienia piersią ale jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera cholesterol. Zamiast wybierać mniejsze zło proponuję inne rozwiązanie sytuacji.

Jeżeli lubimy smarować pieczywo, proponuję zastąpić masło i margarynę serkiem jogurtowym lub twarogowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Warto także samodzielnie przygotować pasty warzywne np. z ciecierzycy, soczewicy lub rybne np. z łososia lub makreli. W ten sposób wzbogacimy swoją dietę w cenne substancje odżywcze o niepodważalnych przez lata, dobroczynnych właściwościach.

Źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Pią Lis 11, 2011 2:39 pm     

Dietetyczne napoje gazowane leczą nerki



Dietetyczne napoje gazowane mogą korzystnie wpływać na pacjentów cierpiących na kamicę nerkową - wynika z badań, których wyniki zostały zaprezentowane podczas 104. dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego (AUA).

Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zawarte w popularnych napojach dietetycznych cytryniany i kwas jabłkowy mogą zapobiegać powstawaniu kamieni składających się ze szczawianów wapnia.

Członkowie AUA podkreślają jednak, że korzyści może przynieść jedynie umiarkowane spożycie napojów dietetycznych i nie należy przesadzać z ich konsumpcją.

"Wyniki tych badań nie oznaczają oczywiście, że osoby cierpiące na nawracającą kamicę nerkową powinny zastąpić butelkę wody mineralnej puszką dietetycznego napoju gazowanego" - mówi rzecznik AUA dr. n. med. Anthony Smith.

źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Pon Lis 14, 2011 11:34 am     

Jako, że mamy okres wzmożonej zachorowalności na wszelakiej maści choróbksa(co nie ominęło równiez mnie:-() myślę, że przyda się:


Angina - jak możesz się nią zarazić?


Należy do najczęściej występujących chorób zakaźnych, atakujących układ oddechowy. Wywołują ją bakterie, najczęściej paciorkowiec. Często popełniamy błąd, uznając objawy anginy za zwykłe przeziębienie i odwlekamy wizytę u lekarza, narażając się na niebezpieczne powikłania.

Paciorkowiec - bakteria wywołująca anginę, może „czaić” się w jamie ustnej, gardle czy nosie bardzo długo, czekając na odpowiednią okazję do ataku. Dopóki jesteśmy w dobrej formie i omijają nas infekcje, jest nieszkodliwa. Wystarczy jednak osłabienie wywołane gorączką, przeziębieniem czy grypą, do tego spora dawka stresu, by stała się groźnym wrogiem. Paciorkowce lubią również, kiedy niewłaściwie się odżywiamy, a do tego zmarzniemy czy przemoczymy nogi.

Angina przenosi się drogą kropelkową, więc można zarazić się nią właściwie wszędzie, zwłaszcza, w niewietrzonym i do tego zatłoczonym pomieszczeniu, np. w sklepie czy w autobusie.




Jednak angina, o czym często zapominamy, może się również przenosić przez dotyk. Kiedy chwytamy tę samą, co chory, słuchawkę telefonu, korzystamy z klawiatury komputera, podajemy rękę, a potem palcami, na których są tysiące bakterii, dotykamy własnego nosa i ust.

Kiedy należy podejrzewać anginę? Gdy nagle pojawia się silny ból gardła, często uniemożliwiający połykanie stałych pokarmów, promieniujący do uszu, wysoka gorączka i znaczne osłabienie. Gardło jest zaczerwienione, a na migdałkach można zauważyć biały nalot. Częstym objawem anginy są również powiększone węzły chłonne, charakterystyczny jest brak kaszlu i kataru.

Nie warto ryzykować leczenia na własną rękę. Potwierdzić lub wykluczyć anginę może tylko lekarz i najlepiej zgłosić się do niego zaraz po wystąpieniu objawów. Jedyną skuteczną bronią w walce z tą chorobą jest antybiotyk.

Ponadto lekarze zalecają picie dużej ilości ciepłych płynów, np. herbaty z cytryną, malinami i miodem. Ulgę przynosi też płukanie gardła środkami o działaniu przeciwzapalnym, np. naparem z szałwii lub rumianku. Ból gardła złagodzą tabletki do ssania, a na powiększone i bolesne węzły chłonne szyi pomogą ciepłe okłady.

Leczenie zazwyczaj trwa kilka dni, przez tydzień trzeba pozostać w domu. Bardzo ważne jest, by nie zwlekać z wizytą u lekarza, bo zaniedbania w leczeniu mogą spowodować poważne powikłania (m.in. zapalenie nerek, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub gorączkę reumatyczną), które mogą pojawić się znacznie później, kiedy już dawno zapomnimy o chorobie.


Źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
666

SOGI: 599753

z piekła rodem

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 7933
  Wysłany: Pon Lis 14, 2011 11:38 am     

Angina to w skrocie mozna powiedziec , glownie choroba brudnych rak. Takze nalezy myc rece przed kazdym posilkiem , i tez nalezy je myc zasiadaj do klawiatury komputera zeby sie nie roznosily bakterie pozniej po calym domu.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
666

SOGI: 599753

z piekła rodem

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 7933
  Wysłany: Pon Lis 14, 2011 11:39 am     

a tak wogle ciekawy temat.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Pon Lis 14, 2011 12:32 pm     

Ja z założenia ręce myję co chwilę, teraz kiedy jestem zasmarkany to już w ogóle, co tylko mijam kran to już jest mój%-)


i dzięki, zapraszam do częstszych dyskusji/komentowania;-)
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Wto Lis 15, 2011 9:08 pm     

Czy wiedzieliście, że kawa (oczywiście w rozsądnych ilościach) może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak: marskość i rak wątroby, kamica żółciowa, Alzheimer, Parkinson, a także cukrzyca typu II?


źródło - facebook.pl profil "wiesz co jesz?"
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Wto Lis 22, 2011 8:56 pm     

Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?
Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy? Od niedawna jem ciemne (razowe) lecz niezbyt dobrze się po nim czuję. Na jakie pieczywo powinnam zamienić pszenne bułki?

Najwięcej wartości pod względem żywieniowym ma pieczywo wypiekane z mąki żytniej, razowej powstającej z przemiału pełnego ziarna najlepiej z dodatkiem pestek np. dyni lub nasion słonecznika. Pieczywo to jeden z podstawowych produktów naszej diety warto więc postarać się by poza smakiem i sytością dostarczył naszemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest bogate w błonnik pokarmowy, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu.

Jeśli czujemy się źle po zjedzeniu pieczywa razowego, spróbujmy pieczywa mieszanego wypiekanego z mąki razowej z dodatkiem mąki pszennej lub upiec chleb samodzielnie. Zdarza się, że uczucia dyskomfortu po spożyciu chleba razowego nie wywołuje sam chleb, ale substancje dodawane do wypieku chleba. Mam tu na myśli substancje spulchniające, utrzymujące wilgotność, przeciwpleśniowe, wzmacniacze smaku lub zapachu a także poprawiające kolor „ciemnego” pieczywa.
Źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Pią Lis 25, 2011 1:26 pm     

Czy zdarza się Wam podjadać z nudów? Jeśli tak, to co wybieracie na przekąski między posiłkami żeby było zdrowo i niezbyt kalorycznie? :-)
_________________
:)
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Pią Lis 25, 2011 2:05 pm     

Czy tłuszcze trans odpowiadają za podwyższony poziom cholesterolu?
Czy to prawda, że jednym z winnych podwyższonego złego cholesterolu jest są tłuszcze trans? Czego powinienem unikać, by nie narażać się na jeszcze większy uszczerbek na zdrowiu?

Tłuszcze trans powstają w skutek utwardzania oleju roślinnego. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych oraz z dużą zawartością tłuszczu, w tym także tłustych mięs oraz jego przetworów oraz produktów mlecznych z dużą zawartością tłuszczu. Przeciwwskazane są także produkty smażone takie jak frytki, chipsy, pączki, faworki itp., produkty typu fast food. W czasie robienia zakupów proszę dokładnie czytać listę składników i unikać tych, w których występują hasła „tłuszcze uwodornione”, „utwardzone” lub „oleje częściowo utwardzone”. Im wyższą pozycję na liście zajmują te związki, tym wyższa jest ich zawartość w produkcie.

W codziennej diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny dominować świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, chudy nabiał, chude mięso drobiowe oraz ryby, w tym także ryby morskie zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 takie jak łosoś, makrela, śledzie. Codzienną dietę warto wzbogacić w orzechy (w naturalnej postaci bez dodatku soli, cukru lub tłuszczu) oraz zdrowe tłuszcze roślinne takie jak olej z pestek winogron, olej lniany lub oliwa z oliwek.

Poza zdrowa dietą proszę zadbać o odpowiednią aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu a także regularne badania, potwierdzające dobry stan zdrowia.

Źródło wp.pl
_________________
:)
 
 
       
lysy 

SOGI: 5104

MASTER

Pomógł: 15 razy
Wiek: 42
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 1534
Skąd: Poland
  Wysłany: Pią Lis 25, 2011 2:23 pm     

PawelSzEvc napisał/a:
Czy zdarza się Wam podjadać z nudów? Jeśli tak, to co wybieracie na przekąski między posiłkami żeby było zdrowo i niezbyt kalorycznie? :-)

kilogram cytrusów.
najlepiej grapefruit albo pomarańcze.
 
 
 
       
Rashes 

SOGI: 278

zawodowiec
DemolitionMan

Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 460
Skąd: JG
  Wysłany: Pią Lis 25, 2011 8:25 pm     

papryka pokrojona w kostkę, chrupię jak chipsy ;)
 
 
 
       
PanParowka 

SOGI: 25

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 209
  Wysłany: Wto Lis 29, 2011 6:34 pm     

PawelSzEvc napisał/a:
Czy zdarza się Wam podjadać z nudów? Jeśli tak, to co wybieracie na przekąski między posiłkami żeby było zdrowo i niezbyt kalorycznie? :-)




Pestki z dyni :-D
 
 
       
PawelSzEvc

SOGI: 412

zawodowiec

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 318
Skąd: Olesno
  Wysłany: Wto Lis 29, 2011 8:03 pm     

Grejpfruty, pomarańcze i inne cytrusy- to składniki naszej diety o których powinniśmy pamiętać szczególnie zimą. Zawierają dużą dawkę witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy, chroniącej przed zarażeniem, a w razie przeziębienia będącej skutecznym lekarstwem. Cytrusy oprócz swoich niezwykłych właściwości leczniczych, posiadają również zbawienną moc dla naszej skóry. Witamina C jest jednym z najlepszych antyoksydantów, a w połączeniu z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra pozostaje sprężysta.

Drogie Panie i Panowie :) , szklanka soku z pomarańczy, herbata z cytryną, czy musli z grejpfrutem? :-)



źródło facebook.com profil "wiesz co jesz?"


Gwoli ścisłości - witamina C jedynie pośrednio wzmacnia układ odpornościowy uszczelniając naczynia krwionośne, a tym samym utrudniając wniknięcie do środowiska wewnętrznego wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Jednocześnie, wspomagając wchłanianie żelaza pomaga uchronić nas przed niedokrwistością/anemią.

Co do herbaty z cytryną - witaminy C nie uświadczymy w niej, gdyż wysoka temperatura(a także tlenek żelaza - rdza) zabijają ją doszczętnie(dbajmy więc o to, by tarki którymi "traktujemy" nasze warzywa nie były w najmniejszym stopniu przyrdzewiałe)
_________________
:)
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10