Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 1:59 pm   Witaminy - temat zbiorczy  

Kolejne 2 arty - mysle ze przyciagna wasza uwage


CO TO SĄ WITAMINY?

Witaminami nazywa się szereg różnych związków które:

1. Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach.
2. Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów a tylko wyjątkowo do kilkudziesięciu miligramów.
3. Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym.

Witaminy są fascynującymi związkami które cechuje niezwykła moc przywracania zdrowia. W niezwykły sposób wbudowują się w przemianę materii ożywiając ją. Komórki naszego organizmu czekają na witaminy, które zjadamy. Gdy nie ma wystarczającej ilości tych życiodajnych substancji przemiana materii zamiera, ludzie szybciej się starzeją i podupadają na zdrowiu.
Do normalnego rozwoju organizm człowieka potrzebuje, poza węglowodanami, białkami, tłuszczami i składnikami mineralnymi również niewielkich ilości swoistych substancji organicznych, którymi są witaminy. Odkrycie witamin i wyjaśnienie ich znaczenia dla żywych organizmów wiąże się ściśle z rozwojem nauki o żywieniu. Uczonym, który w roku 1911 otrzymał po raz pierwszy bardzo czynną biologicznie mieszankę i zaproponował dla związków tego typu nazwę witamina (od łac. vita - życie) czyli amina życia był Polak Kazimierz Funk. Pracował nad witaminami w laboratoriach Europy i Stanów Zjednoczonych. W Polsce - w Państwowym Zakładzie Higieny. Tak więc, Kazimierz Funk jest twórcą nauki o związkach, których brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób. Jego zasługą są badania nad wyodrębnieniem czynnika przeciw chorobie beri beri, czyli witaminy B1 (tiaminy). Tiamina jest pochodną amin, więc Kazimierz Funk ochrzcił tę grupę związków witaminami. Choć nie wszystkie witaminy mają budowę aminową nazwa funkcjonuje do dziś ze względów historycznych (wszakże była to pierwsza odkryta witamina). Odkrycie witaminy B1 stało się bodźcem do dalszych poszukiwań czynników przeciwko innym chorobom związanym z niedoborami w pożywieniu. Odkryto przyczyny: gnilca (szkorbutu), krzywicy, kurzej ślepoty, pewnych typów niedokrwistości.
Jeszcze około dziesięć lat temu panowało przekonanie, że istnieje trzynaście witamin: A, C, D, E, K oraz osiem różnych witamin B. Dziś znamy trzynaście odmian samej tylko witaminy B, a niektóre z nich (witamina B12 lub niacyna) występują w sześciu rozmaitych postaciach. Każda z nich oddziaływuje odmiennie na przemianę materii. Ze znanych już około 500 karotenów mniej więcej 60 uznaje się za formę występowania witaminy A. Natomiast 110 karotenów działa, w opinii specjalistów, skuteczniej niż sama witamina. Jeśli chodzi o witaminy C i D każda z nich istnieje w postaci czterech różnych molekuł, znamy też cały tuzin odmian witaminy E.
Przeciętny Kowalski musi zrozumieć, że zdrowie dzięki witaminie nie jest sloganem, ale nowym kluczem do osiągnięcia tak ważnego celu, jakim jest zachowanie przez nas dobrej kondycji.






witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K

Witamina A;

właściwości chemiczne

Witamina A jest ropuszczalna w tłuszczach, ale bardzo wrażliwa na tlen. Z tego też powodu witamina ta jest podawana razem z witwminę E, którą jest antyutleniaczem i dzięki temu wit. A jest "bardziej odporna" na utlenianie. Występuje w dwóch formach : jako witamina A, zwana retionlem, pochodzenia zwierzęcego, i jako prowitamina A , zwana karotenem pochodzenie roślinnego i zwierzęcego.
działanie

* zapobiega "kurzej ślepocie" gdyż wchodzi w skład rodopsyny (purpura wzrokowa). Jest to światłoczuły barwnik pręcików w siatkówce oka ssaków, ptaków, płazów, ryb mor. i bezkręgowców (ryby słodkowodne maj± inny barwnik) warunkuj±cy tzw. widzenie zmrokowe;
* poprawia stan nabłonka skóry;
* wpływa korzystnie na układ immunologiczny;
* wpływa korzystnie na syntezę białek, lipidów, hormonów a szczególnie hormonów tarczycy;
* bierze udział we wzroście kości, włosów, zębów i dziąseł;
* pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynności tarczycy;
* pomaga w usuwaniu plam starczych na skórze;
* pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, czyraczności i otwartych owrzodzeń, na które może być stosowana zewnętrznie;

zapotrzebowanie mikrogramów na dobę - µm/h
dzieci
1-3 lat 400 µm/h
4-6 lat 500 µm/h
7-9 lat 700 µm/h
chłopcy
chłopcy 10-20 lat 1000 µm/h
dziewczynki
10-20 lat 800 µm/h
mężczyżni
mężczyźni 1000 µm/h
kobiety
ogólnie 800 µm/h
II połowo ciąży 1000 µm/h
podczas pierwszych 6 miesięcy laktacji 1300 µm/h
od 6 do 12 miesięca laktacji 1200 µm/h
niedobór / nadmiar:
niedobór powoduje:
niedobór powoduje: kseroftalamia - wysychanie spojówek i rogówek, kruche, wolno rosn±ce paznokcie, suchość skóry, brak apetytu, kurza ślepota, złe widzenie, zahamowanie wzrostu;
nadmiar powoduje:
nadmiar powoduje: demineralizację kości, zaburzenia przewodu pokarmowego, wapnienie innych tkanek, wrażliwość i popudzenie, suchość i swędzenie skóry, upośledzenie ultrafiltracji w kłębuszkach nerkowych, wypadanie włosów, zmiany zabarwienia skóry;
Uwaga : przedawkowanie witaminy pochodzenia roślinego (beta karotenu) jesty o wiele mniej szkodliwe w porównaniu z formą estrową (zwierzęca forma witaminy A). Nadmiar witaminy A spowodowany jest jej nadmiernym spożyciem, głównie w postaci leków (witamina A, isotretinoin/Accutane), znacznie rzadziej dietą !!!

Występowanie;

występuje w:
maśle, mleku, jajkach, wątrobach, jarzynach;
ciekawostki:
osoby pracujące w biurze przy komputerze powinny przyjmować zwiększoną dawkę witaminy A;





Witamina D:

właściwości chemiczne

Witamina z grupy witamin D (kalcyferol) wywodzących się ze steroli. W organizmie powstają z pewnych steroli, stanowiących prowitaminy D, pod wpływem promieni nadfioletowych. Związki te są przyjmowane z pokarmem i gromadzą się w skórze, gdzie pod wpływem światła słonecznego przechodzą w witaminę D. Dla organizmu największe znaczenie mają: witamina D2 - ergokalcyferol (bezbarwne igły o temperaturze topnienia 116-117° C) oraz witamina D3 - cholekalcyferol (bezbarwne igły o temperaturze topnienia 82-84° C). Są to trwałe związki nierozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w olejach roślinnych, rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych.



działanie

* pobudza wchłanianie wapnia i fosforu;
* wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni serca;
* reguluje wydzielanie insuliny;
* zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry;
* decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego;
* wpływa korzystnie na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty);

zapotrzebowanie
zapotrzebowanie mikrogramów na dobę - mikrogramów/h
dzieci
10 µ/h
dorośli
5-10 µ lub 200-400 µ/h
kobiety w ciąży
10 µ/h
niedobór / nadmiar:
niedobór powoduje:
występowanie krzywicy u dzieci i młodzieży; osteomalcje; osteoporoze; stany zapalne skóry; osłabienie i wypadanie zębów; spadek masy ciała; zmniejszenie odporności na zaziębienia.
nadmiar powoduje:
biegunka; szybkie męczenie się; wzmożone oddawanie moczu ; ból oczu; świąd skóry; bóle głowy; nudności; brak apetytu; zwiększa ryzyko zawału, powstania miażdżycy i kamicy nerkowej;

Występowanie;

występuje w:
tran i oleje rybne; mleko; jajkach; wątrobach; przetwory mleczne;


Witamina E;

właściwości chemiczne

Tokoferol posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w substancjach oleistych. Nie rozpuszcza się w wodzie. Znanych jest osiem rodzaji witaminy E. Najbardziej cenny jest a-tokoferol, którego charakteryzuje to , że w 100 % wchłaniany jest przez organizm człowieka.
działanie

* hamuje proces starzenia;
* łagodzi zmęczenie;
* przyśpiesza leczenie oparzeń;
* zabezpiecza przed poronieniem;
* łagodzi kurcze łydek;
* przeciwdziała miażdzycy;

zapotrzebowanie
zapotrzebowanie mikrogramów na dobę - mikrogramów/h
dzieci
10 mg/h
dorośli
10 mg/h
kobiety w ciąży
12 mgh
kobiety karmiące piersią
14 mgh
niedobór / nadmiar:
niedobór powoduje:
uszkodzenie krwinek czerwonych, zwyrodnienie mięśni, skłonność do niedokrwistości, zwiększa ryzyko poronień, pogorszenie wzroku;.
nadmiar powoduje:
Witamina spożywana w dawkach większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobę, może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia;

Występowanie;

występuje w:
olej słonecznikowy, olej sojowy, migdały, margaryna, orzechy włoskie, orzechy ziemne, masło, mąka pełnoziarnista, jaja, mleko;




Witamina K;

właściwości chemiczne

Witamina K jest jasnożółtą, oleistą cieczą. W niższej temperaturze tworzy kryształy a topi się przy 20 stopnich. Rozpuszcza się w tłuszczach i rozpuszczalnikach tłuszczowych. Do grupy tej należą: witamina K1 - fitomenadion (pozyskuje się z pożywienia), K2 - menachinon-6 (produkowana przez bakterie jelitowe), K3 - menadion (jest produkowana sztucznie).
działanie

* zapewnia prawidłową krzepliwość krwi;
* odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek;
* prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów ;

zapotrzebowanie
zapotrzebowanie mikrogramów na dobę - mikrogramów/h
dzieci
1 mg/h
dorośli
4 mg/h
niedobór / nadmiar:
niedobór powoduje:
słaba krzepliwość krwi, trudności w mineralizacji kości, zapalenie jelita, biegunki;
nadmiar powoduje:
poty, uczucia gorąca;

Występowanie;

występuje w:
jarmuż, szpinak, brukselka, brokuły, pokrzywa;
ciekawostki:
duże dawki witaminy E osłabiają wpływ witaminy K na krzepliwość; witamina K jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi;







witaminy z grupy wit. B

vitaminum B1
Głodowe wielonerwowe zapalenie nerwów, choroba beri-beri.
- polineuritis - zapalenie wielonerwowe
- zaburzenia czucia
- porażenia, przykurcze
- nerwowość
- uczucie zmęczenia
- upośledzenie koncentracji uwagi
- zaburzenia pamięci
- tachykardia
- osłabienie mięśniowe
- obrzęki
- zaniki gruczołów dokrewnych
- spadek ciśnienia krwi
3 mg
grzyby, jogurt, kefir, zboża, mussli, otręby zbożowe, orzechy, głóg, owoce suszone, mięso, ryby, miód, pyłek pszczeli
vitaminum B2
Aryboflawinoza.
- anorexia (jadłowstręt)
- spadek masy ciała
- uczucie pieczenia skóry
- uczucie bólu błon śluzowych
- stomatitis - zapalenie błony sluzowej kącików ust
- cheilosis - zapaalenie rąbka czerwieni warg
- hyperaemia = przekrwienie błon śluzowych
- glossitis - zapalenie języka
- coniunctivitis - zapalenie spojówek
- iritis - zapalenie tęczówki
- collapsus - zapaść
- zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci
- zmiany zwyrodnieniowe w oun
- niedokrwistość
- waskularazycja rogówki (wniknięcie naczyń krwionośnych do rogówki)
- światłowstręt
3 mg
mleko, śmietana, sery, wątroba, mięso, drób, brukselka, fasola, groch, drożdże, jaja, pyłek pszczeli
vitaminum B9 sive potius
acidum folicum
Biegunka tłuszczowa - sprue, pleśniawki tropikalne - aphthae. Niedokrwistość makrocytarna. Leukopenia. Trombocytopenia. Nieżyt żołądka. Zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym.
100 ug. W czasie ciąży i laktacji 400 ug.
drożdże, seler, jaja, banany, makaron, mleko pełne, pomidory, jabłka, jarzyny zielone
vitaminum B12
Niedokrwistość megaloblastyczna (Addisona-Biermera). Demielinizacja powrózków rdzenia. Bezsoczność żołądka. Zanikowe zapalenie języka. Utrata czucia. Bezsenność. Nerwobóle.
Zanik nerwu wzrokowego.
5 ug (mikrogram)
wątroba, nerki, makrela, śledź, łosoś






witamina H
Ze względu na duże zainteresowanie tą witaminą podaję wiadomości na jej temati to nie są żarty..ona naprawdę jest w naszym organizmie

właściwości chemiczne

W czystej postaci jest białawym lub przeźroczystym proszkiem krystalicznym rozpuszczalnym w wodzie i alkoholach. Sól sodowa biotyny lepiej rozpuszcza się w wodzie niż czysta biotyna. Nie rozpuszcza się w chloroformie i eterach. Temperatura topnienia biotyny waha się w granicach 230-232o C.W budowie zawiera kwas walerianowy i pochodną mocznika. Aktywność biologiczną wykazuje tylko prawoskrętna D-biotyna. Unieczynnieniu ulega pod wpływem utleniaczy. Ma charakter kwasowy
działanie

* bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów;
* odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy;
* uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi);
* wspomaganiu funkcji tarczycy;
* ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego;
* wpływa na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci;
* zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych;

zapotrzebowanie
zapotrzebowanie mikrogramów na dobę - mikrogramów/h
dzieci
1 mg/h
dorośli
4 mg/h
niedobór / nadmiar:
niedobór powoduje:
(ze względu na to, że biotyna może być syntezyzowana przez florę bakteryjną do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy np. u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji sulfonamidami czy antybiotykami, które hamują wzrost bakterii produkujących tę witaminę w organizmie). zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego; cierpnięcie dłoni i stóp; nudności; wzrasta poziom cholesterolu we krwi; zapalenia skóry, spojówek, a włosy i skóra tracą barwę; zahamowanie wzrostu;
nadmiar powoduje:
zWitamina H w dużych dawkach nie jest toksyczna.;

Występowanie i niedobór
W produktach spożywczych biotyna występuje w stanie wolnym jak i związanym z białkami. W postaci wolnej znajduje się głównie w mleku i w warzywach, a w związanej w mięsie i drożdżach. Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, przy czym w większych ilościach w młodszych lub szybko rosnących (tkanka embrionalna, nowotworowa) niż w dojrzałych. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach.

Szczególnie bogate w biotynę są poniższe produkty

Artykuły spożywcze 100g Miligramy
wątróbka 102
mąka sojowa 63
żółtko jaja 54
orzechy włoskie 37
orzechy ziemne 31
sardynki 21
migdały 17
grzyby 15
ryż naturalny 9

Ubogie źródła biotyny to:
Owoce i warzywa - 3mg w 100g
mleko - 2mg w 100g

Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna.

FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE


* Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów
* Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych.
* Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.
* Wpływa na układ immunologiczny.
* Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi).
* Bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych

SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY H

Hipowitaminoza (niedobór)

* Łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych.
* Podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi.
* Bóle mięśniowe, osłabienie i apatia.


Jak widać nadmiar tej witaminy nie szkodzi....więc używajmy





ORAZ CIEKAWY ART O:

Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi

Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają niezbędne organizmowi witaminy, minerały i kalorie. Znana jest budowa niektórych składników wchodzących w skład warzyw i owoców, więc możemy je wytworzyć w sposób syntetyczny. Ale czy ich zażywanie zastąpi nam dietę naturalną? Dzisiaj po wielu latach doświadczeń wiemy, że z pewnością nie. Zobaczymy to na przykładzie bardzo popularnej witaminy C i głośnego w świecie dietetyków beta-karotenu. Ludzie przyjmujący naturalną witaminę C wraz z jedzeniem rzadziej zapadają na niektóre nowotwory niż ci, co zażywają syntetyczną witaminę C w tabletkach. Dlaczego? Witamina C to nazwa kwasu askorbinowego. Nie ma różnicy między kwasem askorbinowym uzyskiwanym z cytryny, a kwasem askorbinowym wytworzonym chemicznie. Pod względem składu chemicznego jest on taki sam jednakże wyniki badań w aspekcie zapobiegania nowotworom wykazują, że różnice są. Okazuje się, że decydujące znaczenie ma tu nie sam kwas w swej czystej postaci, ale składniki obecne obok niego w świeżych owocach i warzywach. Te dodatkowe składniki to bioflawonoidy i fenole obecne we wszystkich roślinach zawierających właśnie kwas askorbinowy. Związki te, oraz kilka innych, dla których nie wymyślono jeszcze nazwy, są najprawdopodobniej tym dodatkiem, z powodu którego naturalna postać witaminy C działa skuteczniej i jej efekt profilaktyczny jest nieporównywalny z żadnym syntetykiem. Wiele badań poświęcono też innemu składnikowi odżywczemu: beta-karotenowi. I w tym przypadku zwiększone zainteresowanie akurat tym składnikiem spowodowane zostało jego wpływem na obniżanie częstości występowania pewnych odmian nowotworów. Udało się uzyskać sztuczny beta-karoten i wydawało się, że ta substancja (karotenoid, syntetyczny all-trans beta-karoten) może zostać magicznym lekiem zapobiegającym nowotworom. Jednakże w trakcie dalszych badań nastąpiło coś nieoczekiwanego u osób otrzymujących ten syntetyczny lek nie zaobserwowano jego korzystnego wpływu. Co więcej, obserwacje sugerowały nawet, że nastąpiło zwiększenie zapadalności na nowotwory złośliwe, którym chciano zapobiegać. Po pewnym czasie okazało się, że w procesie syntezy uzyskuje się wyłącznie jeden izomer all-trans, natomiast w przyrodzie beta-karoten ma trzy pierwotne izomery. W przyrodzie beta-karoten obecny jest nierozłącznie wraz z innymi karotenoidami. Są wśród nich alfa-karoten, luteina czy zeaksantyna. Nasuwa się, zatem logiczne stwierdzenie, że podanie pojedynczego karotenoidu zupełnie nie spełnia swej roli, ponieważ nie współdziałają z nim pozostałe składniki występujące w naturalnych warunkach. Tylko podawane razem spełniają swoja leczniczą rolę, znaną ludziom od setek lat. Te dwa przykłady dowodzą, że natura oferuje nam produkt, którego nie da się zastąpić przez syntetyk. Przy porównywaniu składników naturalnych z syntetycznymi należy wziąć pod uwagę również składniki wspomagające lub wręcz umożliwiające ich przyswajalność. Składniki te znajdują się w warzywach i owocach, natomiast brak ich w związkach uzyskiwanych syntetycznie. Suplementacja polega właśnie na tym, że obejmuje cały zbiór składników występujących w przyrodzie, unikając ograniczania się tylko do polecania i stosowania pojedynczych witamin i składników mineralnych, i że nawet te naturalne, nigdy nie zastąpią prawidłowej diety oraz odpowiedniego stylu życia. Najlepsze rezultaty w ratowaniu zdrowia, czy też utrzymaniu swojego organizmu w dobrej kondycji, można uzyskać łącząc suplementację diety ze spożywaniem całego szeregu składników odżywczych obecnych w naturalnym pożywieniu.

Nieżywi lekarze nie kłamią


Przedstawiamy państwu artykuł napisany na podstawie wystąpienia
Joela Wollesa, które zostało zatytułowane "Nieżywi lekarze nie kłamią".
Przeczytajcie go uważnie, bo informacje w nim zawarte mogą uratować zdrowie, a nawet życie wasze, waszej rodziny i znajomych.

Dr Joel Wolles został nominowany w 1991 r do Nagrody Nobla

Tym wszystkim, którzy urodzili się lub mieszkali przez dłuższy czas na farmie muszę powiedzieć, że jesteście ludźmi mojego pokroju. Ja właśnie urodziłem się i wychowałem na farmie. Moi rodzice prowadzili hodowlę bydła rzeźnego. Jak wiecie zapewne, by móc zarobić na hodowli, należy produkować własną żywność. W związku z tym uprawiali kukurydzę
i soję.

Raz w tygodniu przyjeżdżał do nas na farmę specjalny samochód z urządzeniem, które rozdrabniało siano, kukurydzę i fasolę. Do tego dodawaliśmy odpowiednią dawkę witamin
i minerałów i dopiero taka mieszanką przez okres 6 miesięcy karmiliśmy nasze bydło,
a następnie sprzedawaliśmy je do rzeźni.

Ciągle zastanawiało mnie wtedy, dlaczego bydło, które karmione jest wyłącznie naturalną paszą, dostaje dodatkowo witaminy i minerały a ludzie nie.

Kiedy zapytałem o to mojego ojca otrzymałem wielce naukową odpowiedź: -Nie gadaj tyle tylko bierz się do roboty. Pytanie to jednak nie dawało mi spokoju.

Po ukończeniu szkoły średniej poszedłem na uniwersytet i zrobiłem specjalizację dotyczącą żywienia zwierząt, a następnie postanowiłem zostać weterynarzem. Na weterynarii otrzymałem wreszcie odpowiedź na moje pytanie.

-To proste: rolnicy nie mają żadnych ubezpieczeń dla zwierząt na wypadek śmierci czy chorób i nie stać ich na kosztowne leczenie i operacje. Stosując, więc niezwykle tani, prosty i skuteczny zabieg. Podają zwierzętom odpowiednie suplementy
.
Dowiedziałem się, że podając witaminy i minerały zapobiegamy ewentualnym chorobom zwierząt hodowlanych.
Jakiś czas po ukończeniu weterynarii pracowałem w Afryce i leczyłem różne zwierzęta, również te wielkie, jak słonie, żyrafy i nosorożce. Po dwóch latach pracy otrzymałem telegram z St. Luise z zapytaniem, czy nie zechciałbym pracować na stanowisku weterynarza w tamtejszym ZOO. Otrzymało ono, bowiem dodatkowe dotacje od rządu w wysokości 4,5 miliona dolarów, przeznaczone na przeprowadzenie specjalnych badań na tych zwierzętach, które zdechły w naturalny sposób. Chodziło o to, aby odkryć przyczynę ich śmierci.

Przyjąłem tę posadę i wtedy zacząłem pracować w różnych ogrodach zoologicznych na terenie USA.W swoich badaniach miałem zwracać szczególną uwagę na te zwierzęta, które były nieodporne na zmiany zachodzące w środowisku naturalnym. W latach 50 dopiero zaczęliśmy się uczyć o zanieczyszczonego środowiska na organizmy żywe.

W ciągu 12 lat przeprowadziłem 17,5 tysiąca sekcji zwierząt należących do różnych gatunków, a także uczestniczyłem w sekcjach ponad 3 tysięcy ludzi żyjących wcześniej w okolicach interesujących mnie ogrodów zoologicznych.

Dzięki tym badaniom dokonałem pewnego odkrycia i doszedłem do wniosku, że wszystkie zwierzęta i wszyscy ludzie, którzy zmarli w naturalny sposób, zmarli na skutek braku podstawowych składników odżywczych, jakimi są witaminy i minerały.

Pomimo że napisałem na ten temat wiele rozpraw naukowych oraz książkę, referowałem ten temat na wielu spotkaniach, to nie mogłem wzbudzić należnego zainteresowania
i właściwych w tym względzie reakcji. W latach 50. Nikt nie ekscytował się sprawami wyżywienia. Zrozumiałem wtedy, że powinienem zostać lekarzem, aby wiedzę uzyskaną w trakcie leczenia zwierząt móc wykorzystać do właściwego leczenia ludzi. Ukończyłem, więc studia medyczne i przystąpiłem do pracy jako lekarz. Pracowałem w tym zawodzie przez 12 lat. Dzisiaj chcę państwu opowiedzieć, w jaki sposób stosowałem prawidłowe żywienie w leczeniu pacjentów, a przede wszystkim w zapobieganiu chorobom.

Jeśli z moich informacji skorzystacie choćby w 10%, unikniecie mnóstwa problemów, zaoszczędzicie bólu i pieniędzy, związanych z chorobami i ich leczeniem. Będziecie mogli korzystać z życiowego potencjału przez długie lata, ciesząc się dobrym zdrowiem i kondycją.

Genetyczny potencjał życia człowieka wynosi 120 do 140 lat. Aktualnie mamy do czynienia z pięcioma takimi grupami, gdzie średnia życia wynosi 120-140 lat. Jedną z nich są narody Tybetu i zachodnich Chin, inni żyją w Pakistanie, Gruzji i Azerbejdżanie.

W 1973 r. Nationale Geografic poświęcił cały numer pisma długowiecznym. Jest ich około 35, w tym dwanaścioro z Azerbejdżanu. Mieszka tam m.in. 136-letnia kobieta. Na zdjęciu siedzi z wielkim kubańskim cyganem i szklanką wódki, wokół niej tańczą dzieci, które mają 110-120 lat. Nie żyje w przytułku dla starców, nikt nie musi płacić za opiekę nad nią, jest pełna energii i radości. Inne zdjęcie pokazywało mężczyznę zbierającego tytoń na polu. Miał on wówczas 167 lat i był najstarszym człowiekiem na świecie. W południowym Peru, nad jeziorem Titikaka, żyje plemię indiańskie o takiej samej nazwie. Średnia długość życia członków plemienia wynosi 120-140 lat.

W maju 1995 roku najstarszą osobą w USA była Margaret Smyth, która zmarła w wieku 115 lat. Okazało się, że przyczyną jej śmierci było niewłaściwe odżywianie się, czyli brak odpowiednich składników w dostarczanym organizmowi pokarmie, a szczególnie dotkliwy niedobór wapnia. Doprowadziło to do osłabienia kości i w rezultacie złamania nogi. Wywiązały się inne choroby. Córka zmarłej powiedziała, że matka przed śmiercią miała chorobę łaknienia, podobnie jak kobiety w ciąży, czyli cierpiała na tzw. Zachcianki.
Wódz ludów Nigerii miał 126 lat. Jedna z jego licznych żon opowiadała, że miał wszystkie własne zęby. Możemy przypuszczać, że inne narządy też funkcjonowały prawidłowo.

Inny człowiek umarł w Syrii w wieku 136 lat. On też znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa, ale nie z powodu długowieczności, lecz dlatego, że ożenił się ponownie w wieku pięćdziesięciu kilku lat i potem spłodził jeszcze dziewięcioro dzieci.

W listopadzie 1993 roku wyszła na powierzchnię grupa ludzi, która spędziła dwa lata pod ziemią w odpowiednio przygotowanych warunkach sanitarnych. Dotyczyło to tlenu, oświetlenia i pożywienia. Następnie trzy małżeństwa biorące udział w eksperymencie zostały poddane wszelkim możliwym badaniom. Były one przeprowadzane na uniwersytecie w Kalifornii. Badania wykazały, że gdyby nadal odżywiali się w ten sam zaplanowany sposób
i przebywali nadal w tak zdrowym środowisku, mogliby dożyć 160 lat.

Obecnie średnia długość życia Amerykanów wynosi 75,5 roku, w tym lekarzy tylko 57 lat. Wniosek jest prosty, że jeśli ktoś chce żyć przeciętnie 20 lat dłużej niech podaruje sobie studia medyczne i zawód lekarza.
Jeśli chcecie dożyć 120-140 lat musicie zrobić tylko dwie podstawowe rzeczy. Po pierwsze chronić się przed wypadkiem, nadmiernym piciem i paleniem, przed rosyjską ruletką i przed lekarzami. Jak zauważyliście, do tej wielkiej grupy niebezpiecznych rzeczy zaliczam również wizyty u lekarzy? To bardzo mocne oświadczenie pragnę podeprzeć raportem ze stycznia 1993 roku, wystosowanym przez grupę ludzi, w którym ogłoszono wyniki specjalnych badań prowadzonych przez trzy lata w szpitalach amerykańskich. Dotyczyły one przyczyn zgonów pacjentów. Pozwolę sobie zacytować fragment tego raportu:

-300 tysięcy ludzi rocznie było mordowanych w szpitalach amerykańskich z powodu
źle wykonywanej pracy lekarzy.

Raport nie twierdzi, że zgony były przypadkowe, że ktoś się gdzieś przewrócił, udusił itp. Nie twierdzi, że były one wynikiem zaniedbania warunków bezpieczeństwa. Podaje jednoznacznie: Było mordowanych. Jeśli Amerykanie używają słowa mordowani, to rozumieją to dosłownie. W tym są np. przypadki, kiedy lekarz pomylił przecinki, umieścił niewłaściwą datę ważności lekarstwa lub w ogóle zaordynował złe lekarstwo, czy postawił złą diagnozę itp.
Raport oświadcza jednoznacznie - 300 tysięcy ludzi zostało zamordowanych. Jeśli porównamy to z liczbą tych, którzy zginęli w czasie wojny wietnamskiej, gdzie strzelano, bombardowano, używano napalmu, liczba będzie przerażać jeszcze bardziej.

W ciągu 10 lat wojny w Wietnamie zginęło 56 tysięcy ludzi, czyli rocznie przeciętnie 5600. I wtedy tysiące ludzi demonstrowało przeciwko wojnie. Dziś 300 tysięcy jest mordowanych, jak orzeka raport i przyjmujemy to jako coś normalnego. Nikt nie protestuje, nikt nie urządza demonstracji. Nikt nie wznosi haseł, nie taszczy transparentów z napisami: - Boże chroń nas przed lekarzami i współczesną medycyną.
Drugą sprawa jest robienie rzeczy pozytywnych. Zaliczam do nich przede wszystkim dostarczanie organizmowi odpowiednich suplementów, witamin i minerałów.

Nasz organizm potrzebuje dziennie 90 składników odżywczych, których powinno dostarczać mu pożywienie. Jest to 60 minerałów, 16 witamin, 12 podstawowych aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego typu chorób. Nie wszystkie z nich żywność dostarcza organizmowi w optymalnych ilościach.

W trakcie studiów i później podczas wielu badań, pytałem ludzi, czy zażywają jakieś witaminy. Najczęściej padała odpowiedź, że tylko witaminę C. Inne znali słabo lub w ogóle.
Sprawą prawidłowego odżywiania nie interesują się lekarze zajęci leczeniem chorób wywołanych często niedoborem witamin i minerałów. Na co dzień zajmują się tym reklamy w środkach masowego przekazu, które najczęściej karmią nas zwykłym śmieciem lub wręcz truciznami.

6 kwietnia 1992 roku w miesięczniku "TIME" ukazał się artykuł zatytułowany "Potęga witamin". Przedstawione zostały w nim najnowsze badania naukowe, które wskazują na potężny wpływ witamin, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom serca, nowotworom oraz szybkiemu starzeniu się. Temu problemowi poświęcono część stron. Wśród licznych wypowiedzi tylko jedna była negatywna. Lekarz, którego autor tekstu zapytał, co sądzi
o uzupełnianiu naszej diety witaminami i minerałami odpowiedział:
-Branie dodatkowo witamin i minerałów nie czyni nic dobrego dla organizmu. Wszystkie potrzebne składniki możemy pozyskać z normalnego pożywienia. Jeśli będziemy je przyjmować dodatkowo, będziemy mieli tylko droższy mocz. Ludzie z Missouri powiedzieliby po prostu: Nie ma potrzeby sikać dolarami. Czy ta wypowiedź jest prawdziwa? Muszę wam powiedzieć, że po tych moich 17,5 tysiącach sekcjach zwierząt i ludzi osobiście jestem gotów każdego dnia wysikać pół czy dolara dziennie, gdyż i tak jest to najtańsze ubezpieczenie, jakie można sobie wyobrazić.

Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy takich, jak cytowany powyżej.

Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i firm ubezpieczeniowych. Bierzcie przy tym pod uwagę, że z tych pieniędzy ani jeden cent nie pójdzie na badania, lecz wszystkie do prywatnych kieszeni. Owszem władze każdego kraju wydają duże pieniądze na badania medyczne, ale pochodzą one z budżetu, który zasilany jest przecież waszymi podatkami.

Rząd amerykański wydaje obecnie około 1,3 tryliona dolarów rocznie na badania zdrowotne. Przy okazji chcemy wam uświadomić, że gdybyście tych samych ubezpieczeń i systemu medycznego używali w stosunku do zwierząt, to jeden hamburger kosztowałby 250 dolarów. Gdyby natomiast odwrócić tę sprawę to wtedy miesięcznie ubezpieczenie pięcioosobowej rodziny kosztowałoby tylko 10 dolarów. Pamiętajcie, że sami decydujecie o sobie, sami wybieracie.

Poprzez system ubezpieczeń medycznych bardzo wielu agentów ubezpieczeniowych
i lekarzy stałoby się ludźmi bogatymi. To jest dług, który oni powinni kiedyś nam spłacić. Powinni może zrobić to, co producenci samochodów robią w stosunku do właścicieli samochodów i samych aut. Zdarzało się kilkakrotnie, że firmy samochodowe ściągały z całego kraju sprzedaną partię aut, gdyż odkryto w nich poważną usterkę. Tak było np. z Fiatem, który kilka lat temu umożliwił pełną przebudowe, naprawę lub zwrot samochodów punto, bowiem wypuszczono je z istotna wadą. Tu zabija się 300 tysięcy ludzi rocznie i nie słyszymy nawet słowa: Przepraszam.
Wielu lekarzy powinno wezwać swoich pacjentów i naprawić to, co zepsuli.
W zasadzie powinni wezwać tych, których leczyli z wrzodów żołądka. Prawdopodobnie wszyscy albo prawie wszyscy ludzie, w tym również lekarze, twierdzą, że głównym powodem chorób wrzodowych jest stres. Weterynarze już 50 lat temu wiedzieli, że wrzody są wywołane bakterią znaną dobrze specjalistom. Rolników nie stać na kosztowne leczenie zwierząt hodowlanych, kosztowne operacje i dlatego bydło i trzodę leczą, chronią zupełnie inaczej, a przy tym znacznie taniej i skuteczniej.

Weterynarze już dawno wiedzieli, że wrzody żołądka są leczone szczątkowymi ilościami minerałów, z dodatkiem odpowiedniego antybiotyku. Takie lekarstwo jest bardzo skuteczne. Leczenie wrzodów żołądka świni kosztuje dzięki temu 5 dolarów, a nie setki czy tysiące, jak w przypadku ludzi.

W 1974 roku Amerykański Instytut Zdrowia podał oficjalnie, że wrzody żołądka nie są wywołane stresem, lecz bakterią, dokładnie tą samą, która już dawno była znana i leczona u zwierząt. Podano również, że mogą być leczone przy pomocy takiego samego lekarstwa. Można się, więc wyleczyć za 5 dolarów, albo poddać się bardzo drogiej operacji.

Jedną z chorób powodujących dużą liczbę zgonów u ludzi jest obecnie rak. Łącznie z rachunkiem za leczenie lekarze powinni dawać wam kopię artykułów na temat nowotworów.

We wrześniu 1993 r. Nationale Country Institute prowadził, wraz z uniwersytetem w Harwardzie, badania nad problemem nowotworów. Dzięki nim opracowano sposób odżywiania się, który zapobiega tej chorobie.

Pewien dwukrotny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny twierdzi, że jeśli chcemy zapobiegać powstawaniu raka oraz go leczyć musimy przyjmować 10 000 mg witaminy C dziennie. Noblista ma dzisiaj 94 lata, cieszy się dobrym zdrowiem i świetną kondycją. Pracuje po 14 godzin dziennie na uczelni w SAN Francisco i na swojej farmie. Lekarze, którzy wyśmiewali się kiedyś z diagnozy noblisty, zmarli 35 lat temu. Komu będziesz wierzyć ? Tym, którzy umarli ? Wybór należy do ciebie.

Obiektem badań NCI i uniwersytetu harwardzkiego były rejony Chin, odnotowano szczególną zachorowalność na nowotwory. Do badań przystąpiło 29 tysięcy ludzi. Podawano im przez pięć lat różnego typu witaminy i minerały sprawdzające wpływ tych suplementów na stan ich zdrowia. Pacjentom tym podawano dawki dwa razy większe niż są przewidziane dziennie dla człowieka. W grupie, która zażywała witaminy E, C i Karoten aż 13 % ludzi uciekło ze szponów raka. Jeśli chodzi o typ raka, który powodował największą śmiertelność w tej prowincji, czyli rak żołądka, poprawa była jeszcze większa, bo aż 21%. 21% tych, którzy mieli umrzeć - żyło. Są to bardzo dobre wyniki, biorąc pod uwagę, że w tej dziedzinie za satysfakcjonującą uważa się 0,5% poprawę. Każdy lekarz moim zdaniem powinien wysłać do swojego pacjenta kopię wyników tych badań. Obecnie prawie co druga osoba w wieku powyżej 70 lat choruje na chorobę Alzheimera. Weterynarze i rolnicy już 50 lat temu wiedzieli jak chronić przed nią zwierzęta. Wystarczy podać witaminę E, by przeciwdziałać chorobie.

W sierpniu 1992 roku uniwersytet w SAN Diego opublikował artykuł, w którym podkreśla między innymi, że witamina E zmniejsza zaniki pamięci. Zadajemy sobie wobec tego pytanie: - Czy mamy leczyć się u lekarzy?

Lekarze przyjmujący pacjentów z kamieniami nerkowymi w pierwszej kolejności zalecają ograniczenie spożycia mleka i jego przetworów, czyli zmniejszają dawkę wapnia. W swej głupocie i naiwności sądzą, że kamienie nerkowe to odkładający się wapń pochodzący z pożywienia. Wobec braku innych możliwości nasz organizm pobiera ten składnik z kości, które rzeszotowieją. Kamienie nerkowe i tak powstaną, a dodatkowo mamy problemy a kośćcem.

Już lata temu wiedziano, że aby zapobiec kamicy nerkowej u zwierząt należy podawać im zwiększoną ilość wapnia i magnezu.
Jakieś pięć lat temu postanowiłem zbierać wyniki sekcji zwłok lekarzy i prawników. Przyjrzyjmy się temu. Przeciętna długość życia lekarzy wynosi 57 lat, podczas gdy przeciętnego Amerykanina wynosi 75,5 roku. Właśnie ta grupa krótko żyjących ludzi uczy nas, co wolno, a czego nie wolno. Jednocześnie obok nas ludzie dożywają 120-140 lat, a my ich nie zauważymy i nie pytamy o receptę na długowieczność. Kto powinien być dla ciebie autorytetem: Krótko żyjący lekarz, czy 140 - latek cieszący się dobrym zdrowiem i kondycją ?

Wiele chorób i zaburzeń w pracy organizmu spowodowanych jest niedoborem miedzi np. siwienie włosów, powstawanie zmarszczek, obwisła skóra, rozszerzenie żył, które prowadzi do zgonu.
W wielu przypadkach można czasowo rozwiązać te problemy idąc na operację plastyczną, ale czy nie tańsze i bezpieczniejsze będzie zażywanie suplementów zawierających właśnie miedź.

Warto zadbać o swoje serce, którego wymiana kosztuje około 750 tysięcy dolarów. Jeżeli go nie zabezpieczysz, bo nie chcesz mieć drogiego moczu, może czekać cię przygoda za cenę życia.

Rolnicy dobrze znają chorobę łaknienia. Objawia się ona u zwierząt bardzo często. Np. krowy oddając mleko pozbawiają się dużych ilości wapnia i magnezu i liżą wtedy ziemię, kamienie, mury obory wybielone wapnem. dobry rolnik wie, że należy podać im wtedy dodatkowo minerały, bo jeśli tego nie uczyni to musi liczyć się
z budową nowej obory.

U ludzi dolegliwość ta występuje równie często. Choroba łaknienia czegoś z powodu niedoboru pewnych substancji w organizmie widoczna jest szczególnie u kobiet w ciąży. Potrafią one np. zbudzić się w środku nocy i ku zdziwieniu męża wysłać go do nocnego sklepu na przykład po lody śmietankowe. Okazuje się wtedy, że brakuje im wtedy składników mineralnych pobieranych przez dziecko z organizmu matki. Zdarza nam się również widywać dziecko zjadające ziemię lub tynk ze ścian. Nie jest ono psychicznie chore, po prostu odczuwa niedobór minerałów.

Jeśli zobaczycie u siebie tzw. kwitnienie paznokci lub plamy na skórze to otrzymaliście sygnał, że wasz organizm potrzebuje selenu. Nie czekajcie na atak serca, ale zaaplikujcie sobie jego dodatkową dawkę, po 3 -4 miesiącach plamy znikną i oddalicie od siebie groźbę zawału.

Przyczyną zwiększonego poziomu cukru we krwi jest niedobór wanadu i chromu. Kiedy te braki pogłębiają się, mamy ogromne szansę zachorować na cukrzycę.

Oznaką braku cynku jest łysienie. Jeżeli w porę nie zareagujemy, to oprócz utraty włosów czekają nas problemy ze słuchem, utrata poczucia zapachu i smaku.

Aby dostarczyć organizmowi potrzebne składniki musielibyśmy spożywać żywność z odpowiednio czystych ekologicznie plantacji i zjadać je w wielkich ilościach. Byłoby to prawdopodobnie kilka kilogramów mieszanki składającej się z 15-20 różnych roślin, owoców, produktów zbożowych i białka. W praktyce jest inaczej.

Jeśli twoje życie ma dla ciebie taką wartość jak moje dla mnie, to powinieneś się upewnić, czy pobierasz z pożywienia to wszystko, co jest potrzebne twojemu organizmowi. Jeżeli okaże się inaczej, czym prędzej należy uzupełnić dietę suplementami: witaminami i minerałami w tabletkach.

Zaręczam, że nie dożyjecie 120 czy 140 lat w dobrej kondycji, jeśli nie będziecie spożywać odpowiedniej ilości i jakości dodatków spożywczych.

Jeśli chodzi o minerały sytuacja jest wręcz dramatyczna. Witaminy są wytwarzane przez rośliny, minerały - niestety, nie. Pobierane są one przez rośliny z gleby i wody. Bardzo często jednak ich tam nie ma, bowiem gleby są wyjałowione, zanieczyszczone ołowiem, innymi metalami ciężkimi i radioaktywnymi.

W 1936 roku Senat amerykański na II sesji 74 Kongresu wydał dokument nr 264 stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów.
Tak, niestety, dzieje się na całym świecie. Czy sytuacja od 1936 roku poprawiła się ? Raczej nie. Wręcz przeciwnie.

Podczas sztucznego nawożenia dostarczamy glebie tylko trzy podstawowe składniki: nitrogen, fosfor i potas. Są one potrzebne do wzrostu roślin, co jest ważne szczególnie dla rolników, bo nie zarabia on na zawartości witamin w swoich plonach, lecz na ich ilości. Wystarczy 5-10 lat aby przy braku odpowiedniego nawożenia całkowicie wyjałowić glebę ze wszystkich znajdujących się tam składników. Jeśli z gleby wyciąga się 60 składników a dostarcza tylko trzy, to bilans jest całkowicie zachwiany. Możesz to porównać z twoim kontem w banku. Pomyśl, co stanie się, jeśli będziesz z niego więcej wyciągał niż wkładał. Musimy zatem uzupełniać nasze pożywienie witaminami
i minerałami spożywanymi w innej postaci.

Dawniej dieta ludzka bazowała tylko na płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami. Robiła to natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi z gór. Starożytni modlili się nie tylko o deszcz, ale
i o powódź, gdyż dzięki temu gleba była wzbogacona minerałami. W dalszej części pragnę państwu uświadomić jakie spustoszenie w organizmie powoduje niedobór minerałów.

Brak wapnia może spowodować, czy choćby mieć wpływ na powstawanie aż 140 chorób. Jedną z nich jest reumatyzm. Jest on na 10 miejscu w USA wśród chorób powodujących śmierć. W bardzo ciężkich przypadkach pacjentom wymienia się stawy. Zabieg ten kosztuje około 35 tysięcy dolarów.

Ludzie boją się śmierci, więc za leczenie gotowi są płacić ogromne sumy.
A przecież wystarczy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnego wapnia w tabletkach.

Zwierzęta nie chorują na reumatyzm. Dlaczego ? bo farmer nie ma 35 tysięcy dolarów, aby zapłacić za operację jednego kolana krowy. Załóżmy, że rolnik wzywa
do chorego zwierzęcia specjalistę. Czyli weterynarza. To ten po zbadaniu pacjenta stwierdza reumatyzm i mówi: - Jak chcesz, to ja ci go zoperuję za 120 - 140 tysięcy dolarów. W tym momencie farmer wyciąga broń i strzela do byka czy krowy. Ale tak naprawdę to rolnik nie dopuści do reumatyzmu u swoich zwierząt, ponieważ daje im codziennie wapń. To go kosztuje parę groszy. Człowiek, niestety kieruje się fałszywie pojętą oszczędnością, a skutki są fatalne i dla jego zdrowia i kieszeni.

Również wszelkie bóle kręgosłupa w 90% spowodowane są brakiem wapnia w organizmie. Lekarze przepisują wtedy środki przeciwbólowe, które łagodzą cierpienie,
ale nie leczą przyczyny.

Wyobraź sobie taką sytuację: źle dokręciłeś korek wlewu oleju w swoim samochodzie. W czasie jazdy cały olej został wychlapany, a w aucie zapaliła się czerwona lampka. Ponieważ światełko po pewnym czasie zaczyna cię denerwować, więc odcinasz kabelek doprowadzający światło tej lampki. Jak daleko w ten sposób dojedziesz ? Czy nie przypomina ci to sytuacji z tabletkami przeciwbólowymi?

Inną niebezpieczną chorobą, mającą przyczynę w braku wapnia, jest wysokie ciśnienie. Pierwszą rzeczą, którą zaleci lekarz, jest wyeliminowanie soli. A co w takich przypadkach robią farmerzy hodujący bydło i leśnicy ? Zawieszają w paśnikach bryły soli kamiennej. Gdyby farmer tego nie zrobił, to nie wypłaciłby się weterynarzowi.

Z badań nad grupą 5 tysięcy nadciśnieniowców, którym na okres 20 lat wyeliminowano z diety sól wynika, że u 99,7 % badanych nie miało to wpływu na zmianę ciśnienia. Ciągła obawa przedawkowania soli wywołuje stres, który znacznie bardziej podwyższa ciśnie niż mogłaby to uczynić właśnie sól.

Drugiej grupie, 5 tysięcy nadciśnieniowców, podawano przez 6 tygodni zwiększoną dawkę wapnia i w tym czasie u 86 % badanych ciśnienie spadło i uregulowało się. Czy komukolwiek z was lekarz przysłał sprostowanie dotyczące zalecenia w sprawie diety ? Czy naprawił swój błąd ? Czy zalecił zażywanie soli ?

Następną chorobą, uwarunkowaną brakiem wapnia jest insania. Objawia się ona tym, że człowiek wstaje bardziej zmęczony, niż gdy kładł się spać. Lekarze tradycyjnie przepisują wtedy pigułki nasenne, aby zapewnić mocny, głęboki sen. Około 10 tysięcy ludzi umiera rocznie na skutek przedawkowania środków nasennych.

Także nocne skurcze mięśni, problemy kobiet w czasie miesiączki, bóle w dolnej części kręgosłupa, na które uskarża się 80 % Amerykanów, to skutek niedoboru wapnia.

Jeśli przeanalizujemy choćby te wyżej wymienione choroby stwierdzimy, że do ich leczenia potrzebujemy około 15 specjalistów. Ludzie wydają rocznie od 25 do 250 tysięcy dolarów na leczenie, zabiegi i operacje, gdy w większości przypadków można by tego uniknąć stosując odpowiednią dietę bogatą w witaminy i minerały.

Cukrzyca jest w USA chorobą nr 3 jeśli chodzi o przyczynę zgonów. Wywołuje ona jeszcze wiele innych schorzeń jak ślepota, czy problemy wątrobowe, łącznie z koniecznością transplantacji tego organu. Cukrzycy znacznie krócej żyją.

W 1975 roku dowiedziono, że chrom i wanad, występujące jako minerały śladowe, zapobiegają i leczą cukrzycę.

W czerwcu 1959 roku miesięcznik Nationale Help przedstawił światu te dwa wyżej wymienione minerały. Ze szczegółowych badań Uniwersytetu Medycznego w Vancouver wynika, że w dużym stopniu mogą one zastąpić insulinę. Oczywiście, cukrzycy nie mogą całkowicie jej odrzucić, trwa to stopniowo, od 4 do 6 miesięcy. Pozytywne skutki oddziaływania tych minerałów odnotowano u tysięcy ludzi cierpiących na cukrzycę.
Zwróćcie uwagę na fakt, że kiedy zapyta się firmę produkującą karmę dla zwierząt, jakie są w jedzeniu suplementy, to okaże się, że jest tam ponad 40 składników odżywczych, witamin i minerałów. W jedzeniu przygotowanym dla szczurów jest 28 takich składników. Zakładam się z każdym z was, że nie znajdziecie dziś formuły, jeśli chodzi o Zestaw spożywcze dla dzieci, która zawierałaby więcej niż potrzeba ważnych dla organizmu suplementów. To wręcz kryminał.

Chcę wam jeszcze opowiedzieć o bardzo ciekawym zdarzeniu. Otóż kiedyś, wykładając na uniwersytecie w stanie Michigan, poznałem człowieka, który jest właścicielem przenośnej ubikacji. Opowiedział, co w nich znajduje wśród nie strawionych przez ludzki żołądek resztek. Zawartość pojemnika przenośnej toalety, zanim zostanie wpuszczona do kanału przechodzi przez filtry, na których zatrzymują się rzucane przez dzieci do muszli kamienie oraz wszelkie nie rozpuszczone sokami żołądkowymi substancje. Mój rozmówca zaprowadził mnie do swojego warsztatu i pokazał stertę czegoś, co nazwał witaminami i minerałami. Zapytałem go skąd on to wie, że to witaminy. Odpowiedział, że na tym jest przecież napisane np. multiwitamina.

Wiele firm produkuje witaminy, które źle rozpuszczają się zarówno w wodzie, jak i w soku żołądkowym. Jeśli na opakowaniu przeczytacie np. tlenek żelaza Fe Acide, czyli po prostu rdza, to nie zawracajcie sobie głowy takimi suplementami i nie obciążajcie nimi żołądka. To jest nieprzyswajalne. Lepiej polizać jakiś zardzewiały płot lub samochód. Właściwą formą żelaza jest Fumaran Żelaza.

Podobnym przykładem jest Calcium, czyli wapń, który bardzo tanio możemy kupić w każdej aptece. Jest to źle przyswajalna forma wapnia. Prawidłową formą jest Calcium Magnesium, czyli wapń z zawartością magnezu, który wpływa na prawidłową przyswajalność potrzebnego składnika.

Ktoś może uważać, że składniki są dostępne w sposób naturalny. Są przynajmniej cztery powody, dla których nie możemy asymilować wszystkich potrzebnych składników z pożywienia:

? Musielibyśmy spożywać bardzo duże ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i białka, przy założeniu, że zawierają one właściwe ilości suplementów. Kupowane w sklepach produkty są bardzo ubogie w składniki mineralne, a wręcz pozbawione ich, na co wpływa wiele czynników, m.in.:

? Transport i przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin.

? Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% witaminy C podczas pierwszych 10 minut gotowania.

? Przetwarzanie. Ceną, jaką płaci nasz organizm za wygodę korzystania z przetworzonej żywności jest gorszy stan odżywienia. Mrożone warzywa często zawierają do 50% mniej witaminy C niż świeże. Mielone ziarno zbóż traci niejednokrotnie do 90 % zawartych witamin.

Produkty mogą być skażone substancjami rakotwórczymi, co w dobie tak dużego zanieczyszczenia jest wręcz oczywiste. Sklepy ze zdrową żywnością nie zawsze oferują pełnowartościowe produkty, zdarza się, że są one niewiadomego pochodzenia.

Witaminy i minerały to nie antybiotyk który bierzesz przez tydzień, gdy jesteś chory, a potem przestajesz. jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją przyjmujesz je stale. Suplementację kończysz, gdy kończy się zapotrzebowanie twego organizmu na tlen.

Jeśli twoje życie jest dla ciebie ważne, zadbaj o swój organizm, dostarczając mu potrzebnych składników produkowanych przez najlepsze sprawdzone firmy.

Jest ich bardzo dużo, ale niewiele produkuje naturalne, niesyntetyczne suplementy. Niech cię nie zawiedzie napis na opakowaniu, czy zapewnienie sprzedawcy, że produkt jest
w 100 % naturalny, bo w USA, Kanadzie i wielu innych państwach prawo nie zabrania umieszczania takich napisów, jeśli tylko jeden składnik jest naturalny. Zdarza się również, że główne składniki takiego suplementu są naturalne w 100 %, ale aby je połączyć w tabletkę używa się chemicznego lepiszcza, które w dużym stopniu dyskwalifikuje dany produkt jako naturalny. Podobnie ma się sprawa z barwnikami chemicznymi, dodatkami zapachowymi lub kolorystycznymi. Warto zwrócić na to uwagę kupując, a następnie zażywając suplement.
Należy też sprawdzić, czy dana firma posiada własne plantacje, gdzie one się znajdują oraz w jaki sposób prowadzone są uprawy. Firmy, które swoje suplementy produkują
z roślin, warzyw i owoców pochodzących z obcych plantacji, nie mają kontroli nad procesem produkcji.

Należy poznać historię rozwoju danej firmy i tradycje, zaplecze badawcze, system kontroli jakości i wielkość produkcji oraz rynek odbiorców.

Często słyszy się, że zdrowie jest najważniejsze, ale tak naprawdę niewiele dla niego robimy. Efekty nieprawidłowego odżywiania się, czyli braku odpowiednich witamin i minerałów, dadzą się na pewno odczuć z opóźnieniem kilku lat.
Dzisiaj możesz się przed tym ustrzec. Dobre suplementy, witaminy i minerały to najlepsze i najtańsze ubezpieczenie.
Chciałbym wam na zakończenie powiedzieć coś, moim zdaniem, bardzo ważnego: Jeżeli twój lekarz uważa, że dodatkowe zażywanie suplementów nie jest ci potrzebne, lub że znajdziesz je w codziennym pożywieniu, szybko zmień lekarza.
Im szybciej tego dokonasz, tym większą masz szansę cieszyć się długim życiem w zdrowiu i dobrej kondycji. Czego z całego serca wszystkim życzę.

Witaminy to ważne składniki odżywcze. Biorą udział w wielu procesach życiowych, decydujących o zachowaniu przez człowieka pełnej sprawności fizycznej, umysłowej oraz pełni sił odpornościowych. Witaminy zawarte są w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Preparaty NUTRILITE wytwarzane są w Stanach Zjednoczonych w Kaliforni. Aby zrozumieć na czym polegają ich niezwykłe zalety zapoznajmy się ze sposobem ich wytwarzania. Wszystko zaczyna się na plantacji w Lakeriew. Tutaj hoduje się rośliny które później wykorzystywane są do produkcji preparatów Nutrilite.
Na plantacjach nie używa się ani herbicydów, ani pestycydów. Glebę użyźnia kompost, który pochodzi również z roślin tych plantacji co oznacza, że jest on pozbawiony nawozów sztucznych. Aby ziemia była odpowiednio spulchniona, hoduje się tu dżdżownice, które dodatkowo ją użyźniają. W celu zwalczania insektów hoduje się pożyteczne owady. Wszystkie przedstawione metody biologicznej kontroli gleby i upraw są poparte rzetelną wiedzą i wieloletnimi badaniami naukowców Nutrilite. Czuwają oni nad tym by dzięki takim właśnie sposobom uprawy rośliny posiadały najwyższą wartość odżywczą. Z zebranych roślin odparowywana jest woda oraz odciągana celuloza, która nie jest trawiona przez żołądek człowieka. Następnie rośliny mielone są na proszek. Pierwszym etapem produkcji tabletek jest badanie jakości wszystkich surowców. Następnie według określonej receptury dobiera się i waży odpowiednie proporcje poszczególnych składników i miesza się je. Uzyskany w ten sposób proszek poddawany jest granulowaniu co zapewnia, że tabletka się nie kruszy jest wytrzymała. Wszystko odbywa się w laboratoriach w warunkach sterylnych. Pracownicy Nutrilite to wysokiej klasy specjaliści w różnych dziedzinach. Ich badanie roślin, jak i wpływ odżywiania na nasze zdrowie, są często wykorzystywane przez naukowców z różnych krajów. Świadczy to o tym, że Nutrilite chce przyczynić się do polepszenia jakości życia ludzi na całym świecie.
Nutrilite jest jedną z wielu firm produkujących dodatki witaminowo- mineralne.
- ACEROLA C - pomaga w prawidłowym rozwoju i utrzymaniu właściwego stanu kości, chrząstek, zębów i dziąseł, a ponadto działa jako antyoksydant, zapobiegając niszczeniu komórek przez wolne rodniki.
- WITAMINA E - chroni skórę przed wolnymi rodnikami zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, przyspiesza gojenie się ran.
- Zestaw WITAMIN Z GRUPY B - wzmacnia włosy, zapobiega przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów. Wpływa na proces wzrostu u dzieci i młodzieży, zapobiega powstawaniu zajadów. Zmniejsza ryzyko niedokrwistości z powodu jej niedoboru. poprawia koncentrację i pamięć. Kwas foliowy który wchodzi w skład wit. B jest niezbędny w procesie tworzenia krwinek czerwonych
- DAILY - dostarcza organizmowi 12 podstawowych witamin i 8 składników mineralnych.
- CZOSNEK z LUKRECJĄ - wzmacnia ogólną odporność organizmu na infekcję, działa grzybobójczo, zwalcza bakterie powodujące infekcję, obniża nieznacznie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu
- CALCIUM MAGNESIUM - zapobiega organizm w te dwa składniki potrzebne do właściwego wzrostu i rozwoju organizmu. Wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych zębów i kości a magnez na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego.
- ODŻYWKA BIAŁKOWA - dostarcza dziewięć podstawowych aminokwasów. Zawiera pełnowartościowe Białko pochodzące z soi
i laktoalbuminy.
- NAPÓJ STRIVE - napój dla ludzi aktywnych. Uzupełnia niedobory elektrolitów traconych podczas ćwiczeń.
- MULTI FIBER - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jego działanie porównywane jest do szczotki, która wymiata wszystkie zalegające resztki.

ps ja osobiscie uzywam Now Adam i8)
 
 
   
vhailor

SOGI: 1851

MASTER
don Corleone


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1667
  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 2:40 pm     

jadłem te witaminy
Double X polecam , witaminy minerały i fitoskładniki w oddzielnych tabletkach. Czuć różnice, serio.
 
 
   
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:44 am     

ja polecam adam z NOW
 
 
   
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Czw Lis 13, 2008 7:31 am     

ja szmie multiple sport, chyba jeden z niewielu produktow olimpu ktory jest w miare dobry jakosciowo
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
IronMan86

SOGI: 292

Moderator Armwrestling


Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 292
Skąd: Tomaszów Maz./Łódź
  Wysłany: Czw Lis 13, 2008 1:53 pm     

Ja osobiscie uzywalem z Now Special Two a teraz jem orange triad i z obu jestem zadowolony :-)
 
 
   
kwp19

SOGI: 118

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 118
  Wysłany: Czw Mar 18, 2010 5:37 pm     

vhailor napisał/a:
jadłem te witaminy
Double X polecam , witaminy minerały i fitoskładniki w oddzielnych tabletkach. Czuć różnice, serio.


mozesz pokazac sklad tego double x? :razz:
_________________
www.poomoc.pl

klikajcie tu codziennie:)
 
 
       
triple_ex 

SOGI: 765

MASTER
Natural Freak


test: PowerXsport
Pomógł: 5 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1759
  Wysłany: Pią Mar 19, 2010 10:49 pm     

ja jadam daily complete formula z ultimate nutrition juz sporo czasu i nie narzekam :) za taka cene jest swietne :)
_________________
' Mind is everything, if you don't believe you can do something, then u cant ' - Green Kai.
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 12:12 pm     

triple_ex gratulauje , zajadasz 100% czysciutki syntetyk ktory prawie wolge ,a moze 100% sie nie przyswaja i wszystko jest wydalane w kibel.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
triple_ex 

SOGI: 765

MASTER
Natural Freak


test: PowerXsport
Pomógł: 5 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1759
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 1:58 pm     

ale znacznie lepiej sie czuje jedzac to niz jak tego nie jadlem :>
_________________
' Mind is everything, if you don't believe you can do something, then u cant ' - Green Kai.
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 4:24 pm     

no jakis tam procent tego strawidz ale wiekszosc w prownaniu z witaminami food base idzie sie jebac.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
kwp19

SOGI: 118

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 118
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 5:23 pm     

zacytuje vadima z innego forum(to ten typ MD):


1.mineraly albo jako chelaty albo sole kwasow organicznych (np. asparaginian magnezu zamiast tlenku magnezu)
2. Mineraly podzielone (tzn. mamy 2 saszetki w 1 porcji, jedna rano druga wieczorem), ze wzgledu na to ze wiekszosc mineralow zaburza wchlanianie nawzajem, np. wapn zaburza wchlanianie magnezu i cynku, cynk zaburza wchlanianie miedzi itp. Mozna miec duza dawke wapnia w porannej dawce, a magnez+ cynk miec w wieczornej dawce.
3. Witaminy rowniez musza byc w postaci naturalnej, np witamina A najlepiej sprawdza sie w postaci mieszanych karotenoidow np alfa karoten/beta karoten itp. Sa to kompletnie nietoksyczne zwiazki w przeciwienstwie to aktywnej formy wit. A - octanu retinolu ktory mozna przedawkowac. Witamina E najlepiej sie wchlania rowniez w postaci tokoferolow mieszanych.
Witamina D najlepiej sie sprawdza w postaci cholecalciferolu, tzn D3.
4. Nastepna kwestia to dodatek tluszczow niezbednych do prawidlowego wchlaniania sie witaminow E,D i K. Wiec musza byc capsy napelnione olejem.

Mozna to wszystko rozwiazac w stylu Paku, oferujac saszetki z kilkoma kapsulkami, jak juz mowilem jedna do polkniecia rano, druga wieczorem''.


dodam,ze dobrze byloby w tych komplexach zastosowac jeszcze gamma caroten jak bylo w max nutrion doriana,wit.A jeszce jest rozpuszcalna w tluszcach,zelazo niszcy beta-caroten,najlepszy stosunek cynku do miedzi 10: 1,wit.c w formie estru i ta nowa forma olimpu niby dobra polaczenie kwasu askorbinowego z kwasami tluszczowymi,dodanie bioflawonoidow byloby eleganckie do C,omplex e by sie przydal jakis fajny i wiecej komplexu a-Lutein, Zeaxanthin,
Cryptoxanthin, Astaxanthin, and Lycopene poza alfa-,beta- gamma carotenem,jak pisal kleju wtedy dzialaja jak nalezy,antynowotworowo :wink:


jesli FA naprawde zajebie sklad jaki obiecuja,to bedzie to duzo lepszy niz orange triad czy activite sport mhp produkt,ale zobaczymy czy skonczy sie na pimpowaniu! :570:


najbardziej komplexowy preparat witaminowy na swiecie na chwile obecna imho:
(cena kosmiczna :570: )

http://www.aoreurope.co.uk/product/view/944


http://www.bodybuilding.c.../orthocore.html


ps.NRW moze da rade jakos od ruskich wyrwac taniej :roll: :wink:
_________________
www.poomoc.pl

klikajcie tu codziennie:)
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 6:18 pm     

kwp19 napisał/a:


najbardziej komplexowy preparat witaminowy na swiecie na chwile obecna imho:
(cena kosmiczna :570: )

http://www.aoreurope.co.uk/product/view/944


http://www.bodybuilding.c.../orthocore.html



gowno prawda ze jest najbardziej kompleksowy preparat na swiecie.
Sprawdziles ta informacje sam czy wklejasz slepo przepisane bzdury ?
 
 
       
kwp19

SOGI: 118

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 118
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 6:26 pm     

666 napisał/a:
kwp19 napisał/a:


najbardziej komplexowy preparat witaminowy na swiecie na chwile obecna imho:
(cena kosmiczna :570: )

http://www.aoreurope.co.uk/product/view/944


http://www.bodybuilding.c.../orthocore.html



gowno prawda ze jest najbardziej kompleksowy preparat na swiecie.
Sprawdziles ta informacje sam czy wklejasz slepo przepisane bzdury ?



napisalem imho,pokaz lepszy komplex,orange triad nie ma podjazdu nawet do tego :wink:

jesli jestnaserio co podali to miadzy inn ekomplexy,chociaz chelaty mogliby wjebac i byloby perfekcyjnie :-D
_________________
www.poomoc.pl

klikajcie tu codziennie:)
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 6:42 pm     

zaraz zaraz kolego , ty zaczoles sie wymadrzac to teraz skancz i nie mieszaj w to OT. , teraz zatem wrocmy do mojego pytania ...
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
kwp19

SOGI: 118

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 118
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 6:52 pm     

666 napisał/a:
zaraz zaraz kolego , ty zaczoles sie wymadrzac to teraz skancz i nie mieszaj w to OT. , teraz zatem wrocmy do mojego pytania ...


o co CI chodzi bo nie czaje,napisalem cytat i dodalem co powinno byc wg mnie w najlepszym komplexie i odpowiedzialem,ze imho jest najbardziej komplexowy z tych co znalazlem,niestety nie ma hajsu tyle by go stestowac mowie hipotetycznie,jesli sklad jest pewny!jesli znasz lepszy komplex pochwal sie,bardzo mnie to interesuje i nie madruje sie pokazuje wsyztsko co powinno byc wg mnie i najlepsze(lacznie z cytatem),podzielam w 100%te wypowoedz z cytatu! :wink:

z tanich rzeczy mimo,iz twierdzisz,ze olimp sport myltiple to scierwo,ja czuje,ze dzial bardzo dobrze i wielu ludzi podziel ate zdanie,moze wal jest na zanizonych dawkach....nie wiem,nie znamy newsow ktore udowadniaja,ze sa walowane.....a do OT podbilem ,bo wime,ze polecasz bardzo,sa ok,ale nei maja tylu zajebistych form jak AOR CORE,porownaj ;)
_________________
www.poomoc.pl

klikajcie tu codziennie:)
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 10