Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 12:41 pm   OMEGA 3 - zbiór info.  

Kwasy tłuszczowe Omega 3


Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są:

· kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich,

· kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid),

· kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid).

Straszne są te nazwy, prawda? Język każdemu się od nich przekręca, ale nie przejmujmy się – nikt nie będzie nas z tego egzaminował. Chodzi nam przede wszystkim o ogólną jedynie orientację i najważniejszy aspekt zagadnienia – odżywiać się w taki sposób, aby być zdrowym.

Wróćmy jednak do naszych kwasów. Źródłem tych dwóch ostatnich (EPA i DHA) są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) poławiane w zimnych wodach. Ponieważ odgrywają one niebagatelną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, więc napomkniemy jeszcze o znaczeniu EPA i DHA w tej dziedzinie.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej. Z tego względu jest niezwykle istotne podawanie ich szczególnie małym dzieciom.

„Dr Peter Willatts z kolegami z Uniwersytetu w Dundee, Bernard Gesch oraz dr Alex Richardson ze współpracownikami z Oksfordu wykazali, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3 rozwija intelekt małych dzieci.

Inni naukowcy, m. in. Holendrzy pracujący w katedrze prawa Radboud University w Nijmegen, wykazali wpływ tych kwasów na agresywność i problemy z zachowaniem. Ich praca odbija się echem w badaniu dr Jacqueline Stordy nad problematycznymi nastolatkami z Cotswold.

Dr Willatts przedstawił solidne dowody na zalety płynące z podawania dzieciom w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat codziennej dawki kwasów dokozaheksaenowych (ang. DHA) z rodziny omega 3. Wykazał także, że jeśli kwasy tłuszczowe omega 3 są produkowane z alg, którymi żywią się ryby - tak jak w przypadku niektórych produktów – to można je niepostrzeżenie dodawać do dziecięcych butelek i mieszanek dla noworodków. To stosunkowo duże osiągnięcie, biorąc pod uwagę, że dziecko ma 4 do 5 razy więcej brodawek smakowych niż dorośli.” („Zdrowy jak tłusta ryba”, Thomas Stuttaford, „The Times”, 23.11.2007 r.).

Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób.Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach.Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów.

Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego.

Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:

· mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),

· poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,

· zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,

· łagodzą zaburzenia ukrwienia,

· pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),

· zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,

· zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,

· pomagają zapobiegać zawałom serca,

· stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,

· przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,

· sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,

· obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,

· obniżają ryzyko choroby nowotworowej,

· redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),

· chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,

· ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,

· są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,

· łagodzą bóle reumatyczne,

· pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”),

· wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.

schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki).

Powiedzmy jeszcze kilka słów na temat regulacji ciśnienia krwi przez kwasy Omega 3.

Suplement ten obniża przede wszystkim wartość ciśnienia rozkurczowego (drugiego), a tylko częściowo wartość rozkurczowego (pierwszego). Przy normalnym ciśnieniu Omega 3 nie przejawia żadnej roli regulacyjnej. Z tego względu substancja ta zdecydowanie przewyższa jakością i „inteligencją” beta-blokery, które obniżają wartość ciśnienia nawet wówczas, gdy już doszło do jego znormalizowania. Może to spowodować tzw. hipotonię. 30-40% osób stosujących beta-blokery skarży się na senność, brak energii, zmęczenie, zaś 50% mężczyzn stosujących te leki ma problemy z potencją seksualną.

Warto poświęcić jeszcze kilka zdań, by zwrócić uwagę na rolę Omega 3 przy zmianie składu tłuszczów we krwi.Kwasy te mają zdolność do podwyższania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL i redukcji szkodliwego rodzaju tłuszczów – „złego” cholesterolu LDL i wspomnianych już trójglicerydów. Podwyższony poziom tych ostatnich we krwi zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.

Omega 3 skutecznie obniżając poziom trójglicerydów zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń i chorób serca. „Niedobór Omega 3 może być przyczyną tzw. nagłej śmierci sercowej - prof. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.” („Wprost”, 08.02.2004 r., „Ryby atakują” – Z. Wojtasiński, A. Baranowska, P. Górecki).

Trójglicerydy we krwi pochodzą oczywiście z pożywienia lub są wytwarzane w organizmie z innych źródeł energetycznych (np. węglowodanów). Energia zawarta w pokarmie i nie zużyta natychmiast jest magazynowana w komórkach tłuszczowych właśnie w postaci trójglicerydów. Za zapewnienie organizmowi niezbędnych dostaw energii między posiłkami odpowiadają hormony regulując uwalnianie trójglicerydów z tkanki tłuszczowej.Trójglicerydy pod wpływem enzymu lipazy są rozkładane w naszym układzie pokarmowym do wolnych kwasów tłuszczowych i pod tą właśnie postacią wchłaniane do organizmu. Niekiedy przemiany te zachodzą nieprawidłowo (zwłaszcza u osób ze skazą enzymów przewodu pokarmowego). Wówczas część trójglicerydów nie zostanie przetworzona w wolne kwasy tłuszczowe i nie przyswojona. Z tego względu warto przyjmować Omega 3 w postaci suplementów – wolnych kwasów tłuszczowych charakteryzujących się dużą biodostępnością.

Wróćmy jednak do leczniczego działania kwasów Omega 3. Literatura fachowa podaje również, że kwasy Omega 3 są już skutecznie wykorzystywane w leczeniu mukowiscydozy, łuszczycy (psoriasis), egzem, leczeniu liszaja rumieniowatego (toczeń) i innych chorobach skóry. Działają one wyjątkowo skutecznie na uszkodzone struktury skórne. Zaopatrzona w niezbędne kwasy tłuszczowe skóra łatwo odbudowuje swoje komórki. Badania niemieckie i francuskie wykazują 50%-owe zmniejszanie się w dość krótkim czasie obszarów zajętych przez łuszczycę.

Omega 3 znajdują również zastosowanie w leczeniu chorób nerek, chorobie Leśniowskiego-Crohna, stwardnienia rozsianego, migrenach, depresjach, osteoporozie. Potrzeba jednak ok. 3-6 miesięcy regularnego stosowania Omega 3, by odniosło to dobroczynne skutki.

Czas najwyższy na bardzo ważne podsumowanie. Mówiąc o prawidłowym zestawieniu kwasów tłuszczowych w naszym pożywieniu należy wiedzieć, że proporcja między Omega 6 i Omega 3 w diecie powinna wynosić 3:1 (ewentualnie 4:1; jako ciekawostkę podam, że typowa dieta śródziemnomorska, polecana obecnie ze względu na walory zdrowotne, charakteryzuje się stosunkiem 4,5:1, a więc blisko ideału).

Tymczasem pożywienie typowego Europejczyka charakteryzuje się stosunkiem 20:1! (niektóre badania mówią nawet o proporcji 30:1). I ten potężnie zachwiany stosunek zawartości obu kwasów w organizmie ma zwykle destrukcyjny wpływ przede wszystkim na przemianę materii. Sam już doskonale wiesz, jak wiele przewlekłych chorób bierze swój początek w nieprawidłowym metabolizmie. Dlatego dziś jest tak bardzo ważne uzupełnianie poziomu Omega 3 w organizmie.

Przypomnijmy, że podstawowym źródłem kwasów Omega 3 są ryby morskie zimnych wód żyjące dziko – przede wszystkim makrele i łososie (lub suplementy z zawartością Omega 3, np. olej z łososia w kapsułkach).


Organizmy ryb żyjących w naturalnym środowisku głębokich, zimnych wód muszą wytworzyć dużą zawartość kwasów Omega 3 i innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to niezbędny warunek przeżycia w ich środowisku.

Tymczasem w supermarketach i innych sklepach oferują nam łososia hodowlanego żyjącego na morskich farmach w wyższych, cieplejszych strefach morza. Wskutek tego skład oleju zawartego w mięsie ryb może być niewłaściwy z powodu nienaturalnych warunków hodowli.



Fragment książki z cyklu "Barwy Twojego Zdrowia" - "Tajemnice suplementacji odżywiania".
Autor: Janusz Dąbrowski




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
:arrow: A TU MALE UZUPELNIENIE INFORMACJI
TEZ CIEKAWY ART





Kilka słów wstępu. NNKT omega 3, 6, 9 i kilka innych o mniejszym znaczeniu są czasem nazywanę dodatkową witaminą, witaminą F. Organizm nie potrafi ich sam syntetyzować, jesteśmy więc niejako zmuszeni do dostarczania ich z pożywieniem. W przypadku omega 6 nie stanowi to wielkiego problemu, jemy go wręcz za dużo. Gorzej jest właśnie z omega 3.

Na początek - chwila refleksji. W Japonii na około 120 milionów mieszkańców żyje już w tej chwili niemal 40 000 ludzi którzy przekroczyli 100 lat, co daje niemal 1 stulatka na 1000 mieszkańców. W Polsce 100latek przypada na 25 000 mieszkańców. W Japonni w czasach wielkiego kryzysu ci ludzie, którzy obecnie ukończyli 100 i więcej lat, jedli głównie surowe ryby i inne pokarmy, bardzo bogate w kwasy omega 3.

Prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powinien być zbliżony do 1:1, nie większy niż 1:4. Obecnie w aptece sprzedawane są specjalne suplementy z tymi właśnie kwasami. Jakkolwiek odrobinę one pomagają, to jednak żadna magiczna tabletka nie zastąpi zdrowego stylu życia. Może spróbuję to udowodnić na przykładzie analizy 1 dniowego jadłospisu:

- 2 łyżki oleju słonecznikowego, np tego który wsiąknął w czasie smażenia - 35 000 mg omega 6
- chleb posmarowany margaryną - 6000 omega 6, 100 omega 3
- na obiad piersi z kurczaka, nawet nie smażone na oleju - 2000 omega 6, 200 omega 3
- Na mieście hamburger, 3000 omega 6, 100 omega 3
- na kolację kanapki z szynką, 5000 omega 6, 300 omega 3 (nie licząc margaryny)

No dobra, podliczmy tą dietę - 40 000 mg omega 6, 1000 omega 3. Aby zrównoważyć taką ilość, trzeba by połknąć dziennie niemal 80 kapsułek które kupujemy w aptece.

Zanim napiszę jak temu przeciwdziałać, może na początek parę objawów zaburzenia równowagi. Omega 3 wchodzą w skład każdej niemal komórki w naszym organizmie, więc w zasadzie ich niedobór może wywołać niemal każdy objaw. Jeśli ich brakuje, organizm wykorzystuje omega 6, co właśnie jest przyczyną wszystkich kłopotów.

Niedobory i zaburzoną równowagę ma KAŻDY kto odżywia się mniej - więcej tradycyjnie. Poniższa lista to po prostu objawy skrajnego niedoboru, spowodowanego niewłaściwym trybem życia.

- przede wszystkim problemy z samopoczuciem, depresje, nerwice
- o wiele szybsze starzenie się
- choroby układu krążenia (zawał, wylew)
- nowotwory

A teraz trochę mniej "drastyczne":

- nadwaga
- obniżenie odporności
- zaburzenia funkcjonowania skóry głowy, łupież zwykły i łojotokowy, łuszczyca
- woskowina w uszach (tak, to nie pomyłka)
- wolne gojenie się ran
- zespół suchego oka
- chroniczne zapalenie gardła
- wysuszona skóra na całym ciele
- bóle głowy wywołane słońcem
- kurcze nóg w czasie chodzenia
- "brzydkie" paznokcie
- apetyt na tłuszcze
- ciągłe infekcje candida
- problemy z układem moczowym - częste poranne oddawanie moczu i inne nietypowe
- pękanie skóry na piętach

Jak przeciwdziałać? Po pierwsze ograniczyć spożycie omega 6 (ale nie do zera, też są niezbędne do życia), po drugie zwiększyć spożycie omega 3.

Najgorsze (czyli najlepsze) źródła omega 6 to olej słonecznikowy, mięso, tłuszcze do smarowania pieczywa. Olej słonecznikowy można zastąpić rzepakowym, mającym nieco lepszy stosunek tłuszczy, resztę najlepiej wyeliminować. Trzeba tu pamiętać o tym, że w margarynach jest często nasze główne źródło witaminy D.

Co do omega 3, niestety ale tu chyba skazani jesteśmy na ziarna lnu. Ryby wbrew pozorom nie są wcale takim dobrym źródłem, chyba że surowe. Po prostu w czasie podgrzewania kwas omega 3 błyskawicznie się rozkłada, po upieczeniu czy ugotowaniu nie zostaje niemal nic. Apteczne kapsułki zawierają ich najzwyczajniej w świecie za mało, do tego są przezroczyste, a kwasy omega 3 rozkładają się na świetle błyskawicznie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest olej z siemienia lnianego, ale musi on być naprawdę bardzo świeży. Są firmy które wytłaczają olej i dostarczają go na drugi dzień do domu klienta - taki olej trzeba trzymać w lodówce, trwałość ma bardzo niską, zaledwie parę tygodni. Potem kwasy ulegną utlenieniu.

Zmielone w blenderze ziarna siemienia lnianego są najlepszą możliwą formą, ale niektórzy nie lubią ich smaku, na dodatek mają one działanie lekko przeczyszczające (co akurat może być bardzo zdrowe). Dodatkowo doskonale działają na żołądek, w zasadzie mogą całkowicie wyleczyć wrzody. Trzeba zwrócić uwagę na to, że wydzielają one dużo śluzu, co utrudnia wchłanianie składników odżywczych.

Aby przywrócić organizm do równowagi, trzeba spożywać dużą, ale to naprawdę dużą ilość omega 3 przez nawet kilka miesięcy (co najmniej 1 miesiąc), aż wszystkie komórki odpowiednio się nimi nasycą. 100 gram oleju czy zmielonego ziarna lnu dziennie nie jest tu wcale przesadną ilością, chociaż wywoła zapewne lekkie rozwolnienie. Pozytywne zmiany powinny być widoczne już w ciągu dosłownie parunastu godzin, ale na pełen efekt trzeba będzie troszkę poczekać. Kwasów omega 3 nie da się w żaden sposób przedawkować, chyba że w ten sposób co każdy inny tłuszcz - można utyć jak się o wiele za dużo tego zjada :)

Olej z siemienia lnianego można miksować z chudym twarogiem (100 gram na 100 ml) i 200 ml jogurtu lub kefiru. W takiej postaci nie powinien wywoływać rozwolnień no i powinien być "zjadliwy".

Drobna uwaga odnośnie kwasów omega 6. W zasadzie tak naprawdę problemem nie tyle jest ich nadmiar (który, swoją drogą, jest szkodliwy), co zablokowanie szlaku metabolicznego, którym nasz organizm syntetyzuje kwas omega 6 gamma linolenowy ze zwykłego kwasu omega 6 linolenowego. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest nadmiar tłuszczu w pożywieniu - w zasadzie wszystkie tłuszcze nasycone (głównie odzwierzęce) blokują ten szlak metaboliczny. Inne przyczyny to m.in. niedostateczna ilość witaminy C, cynku czy magnezu w diecie, starzenie się, przewlekłe infekcje. Można tego wszystkiego uniknąć przyjmując kwas omega 6 w formie, która nie wymaga przemian metabolicznych - czystego kwasu gamma linolenowego, czyli GLA. Często przynosi to dramatyczną poprawę stanu zdrowia - w jednym badaniu pacjenci z terminalną postacią raka prostaty po rozpoczęciu suplementacji gigadawkami GLA przedłużyli sobie życie 3 krotnie, zaś silna poprawa stanu zdrowia występuje w zasadzie we wszystkich przewlekłych infekcjach. GLA przyjmowany w normalnych dawkach nie blokuje metabolizmu omega 3. Można go kupić w każdej aptece - nazywa się on "olej z wiesiołka tłoczony na zimno".

W przypadku suplementacji GLA radziłbym wybrać większe dawki, niż zalecane przez producenta - zazwyczaj poleca się niecałe 0,2 grama / dziennie (opakowanie które leży teraz przede mną ma taką ilość w 6 tabletkach), jednak jeśli chcemy mieć szybką poprawę, proponowałbym zwiększyć dawkę 2-3 krotnie. W stwardnieniu rozsianym zaleca się dawki powyżej 1 grama / dziennie, czyli ponad 6 krotnie większe niż polecane. Zapewne nikt mi nie uwierzy, gdy powiem, że w 40% przypadków stwardnienie rozsiane albo zostało zatrzymane, albo wręcz się cofnęło - dlatego odsyłam do MedLine, gdzie można wyszukać opisy tych eksperymentów.






:arrow:
+ LINK DO STRONY PRODUCENTA (doatakowe info)
http://www.lysi.com.pl/artykuly.html#a0
 
 
   
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Pon Lis 10, 2008 7:31 pm     

ciekawy, art az tak obszernego nie czytalem :)
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Pon Lis 10, 2008 9:03 pm     

no.. pare ciekawych info jest :wink:
 
 
   
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:38 am     

dobry art. łap soga. ups. to nie to forum. heh
 
 
   
nrw

SOGI: 2147479409

pitbullshop

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 2571
  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 10:52 am     

Omega3

Naleza do rodziny NNKT czyli niezbednych nienasyconych kwasow tluszczowych.

Dwie najcenniejsze postacie kwasow tluszczowych omega-3 to kwas.

1.Eikozapentaenowy EPA C20:5

2.Dokozaheksaenowy DHA C22:6

Trzeci kwas linolenowy ALA C18:3 wystepuje np.w oleju lnianym oraz w zielonych warzywach lisciastych.

Niektore narzady zawieraja duzo kwasow wielonienasyconych zwlaszcza DHA ktore wystepuje w blonach komorkowych w korze mozgowej czlowieka stanowi 30%-35% kwasow tluszczowych.

Fosfolipidy siatkowki zawieraja ok 25% tego kwasu.


Gdzie ich szukac?


Tluszcze rybne zawieraja wielonienasycone kwasy tluszczowe omega-3

Ryby uzyskuja omega-3 z planktonu nie moga ich same wytwarzac.

Czym zimniejsza jest woda tym wiecej omega 3 zawiera plankton.

Najwiecej omega 3 zawieraja morskie ryby np.

Losos 1.8 g na 100g

sardela 1.7 g na 100g

sardynki 1.4 g na 100g

Sledz atlantycki 1.2 g na 100g

Makrela atlantycka 1.0 g na 100g

Pstrag teczowy 1.0 g na 100g .


Przemiany wielonienasyconych kwasow tluszczowych-----dzialanie na organizm ludzki


Z kwasow 20- weglowych powstaja eikozanoidy,hormony o wszechstronnym dzialaniu

Ludzie ktorzy spozywaja duze ilosci ryb w ich organizmach powstaja eikozanoidy trienowe

Omega-3 dzialaja na uklad krazenia poprzez regulacje eikozanoidow.

Nadmierna synteza eikozanoidow a zwlaszcza tromboksanu TXA2 leukotrienu LTB4 moze sprzyjac miazdzycy

Nadmiar TXA2 i LTB4 powoduje przyleganie leukocytow i plytek krwi do srodblonka i proliferacje miesni gladkich

Powstajacy z kwasu EPA tromboksan TXA3 dzial antyagregacyjnie

Zwiekszona podaz Omega-3 w diecie zmniejsza synteze TXA2 i LTB4

Dodatkowo zwiazki hydroksylowe powstajace z EPA i DHA sa zdolne do wiazania receptorow TXA2 w plytkach krwi zmieniajac sklonnosc do agregacji.

Wywieraja wplyw na obnizenie plytkopochodnego czynnika wzrostu PDGF zwiekszajacego proliferacje miocytow

Omega-3 zmniejszaja ryzyko chorob serca zapobiegaja sklejaniu sie plytek krwi i tworzenia zakrzepow

Maja silne dzialanie przeciwzapalne

Swietnie lagodza choroby stawow,luszczyce i toczen

Osoby cierpiace na zapalenia stawow zwiekszajac podaz omega-3 w diecie zauwazaja znaczna poprawe
stanu zdrowia.

Bol i sztywnosc stawow zmniejsza sie pozwalajac prawie odstawic leki przeciwzapalne.

Omega-3 pomagaja kobietom cierpiacym na bolace miesiaczki

Pozytywnie wplywaja na zdrowie psychiczne .

Dowiedziono,ze osoby ktore nie jedza tych tluszczy czesciej zapadaja w depresje.

Badania pokazaly rowniez,ze moga lagodzic objawy schizofreni i leczyc dysleksje u dzieci

Zmniejszaja stezenie trojglicerydow i moga obnizac cisnienie krwi.

Reguluja czynnosc bioelektryczna serca i zapobiegaja zaburzeniom jego rytmom


Zmniejszaja stany zapalne tetnic czyli chronia przed miazdzyca

Omega-3 jest skuteczna przy leczeniu choroby Raynauda (napadowe skurcze małych tętniczek palców rąk)

Jest rowniez pomocna przy bolesnym schorzeniu jelit ( choroba Crohna )

Pelni funkcje nad prawidlowym funkcjonowaniu ukladu nerwowego

Odgrywaja znaczaca role w czestej przyczyny slepoty jaka jest zwyrodnienie plamkowe

Wzmacniaja uklad immunologiczny podnoszac odpornosc calego organizmu

Skuteczne przy leczeniu astmy

Chronia przed niektorymi chorobami nerek

Warunkuja prawidlowy rozwoj plodu

Warunkuja zdrowie skory

Zapobiegaja udarom mozgu

Odpowiedzialne za prawidlowe prace mozgu

Reguluja wydzielanie hormonow


Omega-3 zaliczaja sie do czynnikow lipotropowych kontrolujacych beta oksydacje-czyli spalanie kwasow tluszczowych.
Omega-3 Ograniczaja wytwarzanie prostaglandyn hormonow tkankowych -sprzyjajacych gromadzeniu sie tluszczu zapasowego-


Najnowsze badania


Wykazaly,ze omega-3 moga pomoc w walce raka sutka

Moga rowniez zapobiegac rakowi okreznicy.


Skutki uboczne


Zazywanie kapsulek omega 3 moze spowodowac:

Biegunke

Nudnosci

Wzdecia

Odbijanie sie

Duze dawki moga powodowac rybi zapach z ust

Nadmiar tluszczy rybnych w diecie moze powodowac zbyt duze spozycie wiitaminy A i D

Duze dawki Omega-3 moga wplywac niekorzystnie na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzyce

Osoby ktore maja zwiekszone stezenie trojglicerydow i zlego cholesterolu LDL powinny ostroznie
omega-3 poniewaz moga jeszcze zwiekszac te stezenia

Kwasy tluszczowe omega-3 zmniejszaja krzepliwosc krwi

Osoby chore na schorzenia krwi dopiero za zgoda lekarza moga przyjmowac preparaty z omega-3

Nie wolno przyjmowac 2 dni przed i dwa dni po zabiegu chirurgicznym omega-3



Stosowanie


Preparaty zawierajace omega-3 najlepiej przyjmowac w dawce 2 gramy dziennie w dawkach podzielonych do posilkow


Podsumowanie

Smialo mozna powiedziec,ze warto do swojej diety wlaczyc suplementacje Omega-3. Kwasy tluszczowe Omega-3 naleza do grupy NNKT niezbednych nienasyconych kwasow tluszczowych.Organizm ludzki nie potrafi sam ich wyprodukowac wiec nalezy je dostarczac z pozywienia (ryby) lub lykac kapsulki zawierajace omega-3.Nasza codzienna dieta jest uboga w te kwasy tluszczowe wiec zachecam do spozywania preparatow z olejami rybnymi.Zazywajac systematycznie omega-3 bedziemy cieszyc sie dobrym zdrowiem na lata.Pomaga nam w leczeniu wielu chorob jak toczen,luszczyca,choroba Crohna i Raynauda a nawet raka. Unormuja nam cisnienie zmniejsza stezenie trojglicerydow i ochronia serce przed zawalem.
Przyszle mamy powinny szczegolnie zwrocic uwage na suplementacje omega 3 dzieki nim dziecko urodzi sie zdrow jak"ryba".
Sportowcy rowniez powinni pamietac o omega-3 dzieki suplementacji beda szybciej spalac tluszcz,ochronia swoje stawy a serca bede mogly jeszcze wydajniej pracowac dotleniajc lepiej miesnie zwiekszajac ich sile i wytrzymalosc.Dodatkowo pomoga w dobrym wydzielaniu hormonow co sie przelozy na szybszy wzrost masy miesniowej.

Kilku slow od siebie

Na suplementacje omega-3 zdecydowalem sie ponad rok temu stosujac ja po dzien dzisiejszy.Spozywam 2 gramy olejow rybnych dziennie w dawkach podzielonych do posilkow.Korzysci z brania odczulem po okolo 2 miesiacach stosowania.Ogolnie czuje sie swietnie mozg pracuje mi wydajniej i mam lepsza koncentracje.Bardzo poprawila mi sie cera kiedys moja skora miala tendencje do przesuszania sie ale odkad stosuje omega-3 ten problem mnie juz nie dotyczy.Mimo ciezkich treningow kulturystycznych stawy mnie nie bola a serce pracuje wydajniej pozwalajac robic mi dluzsze i bardziej wyczerpujace treningi.Dodatkowo wyniki badan polepszyly sie.Zrobilem sobie badania na cholesterol krotko przed tym jak zaczalem stosowac omega-3 i pol roku pozniej.

Oto wyniki:

przed omega 3 Cholesterol LDL 99,0 trojglicerydy 70,4

pol roku pozniej Cholesterol LDL 91,4 trojglicerydy 50,0


Jeszcze raz goraco zachecam do wzbogacenia swojej codziennej diety kwasami Omega-3
Kazdy czlowiek bez wzgledu na wiek bez wzgledu na to czy jest chory lub zdrowy powinien dodac te kwasy tluszczowe do jadlospisu.

OMEGA-3 zapobiega wielu chorobom i leczy juz powstale.Chcesz miec zdrowe serce,sprawny umysl,dobre wyniki cholesterolu,chcesz uniknac miazdzycy i zmniejszyc ryzyko wystapienia raka.?

Jesli tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bierz OMEGA-3 i ciesz sie zdrowiem na lata.


Artykuł autorstwa nrw

Kopiowanie,rozpowszechnianie bez zgody autora zabronione
Ostatnio zmieniony przez nrw Wto Lis 11, 2008 12:31 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
   
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:42 am     

a ze stosowaniem omega3 na cyklu to pełnia one role tylko zapobiegajaca o osłaniajaca organizm czy moga sie tez przyczynic do lepszego wykorzystania cyklu, tzn wiekszych przyrostów
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 10