Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
lysy
SOGI: 5104
MASTER
Pomógł: 15 razy Wiek: 48 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 1534 Skąd: Poland
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 8:03 pm
|
|
|
ja robiłem kilka podchodów pod mct i zawsze skucha - szybka wizyta w kiblu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 8:40 pm
|
|
|
lysy napisał/a: | ja robiłem kilka podchodów pod mct i zawsze skucha - szybka wizyta w kiblu |
albo masz nietolerancje albo miales MCT z olimpu
nic to oliwa z oliwek w pierwszej kolejnosci jest rozkladana na MCT,efektu tez sa ok w termogenezie poposilkowej,ale powera nie daje |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czikenus
SOGI: 2288
profesjonalista
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 773
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 9:12 pm
|
|
|
jako szybkie zrodlo energii to sobie zapodajcie wegle jakies i juz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 9:19 pm
|
|
|
czikenus napisał/a: | jako szybkie zrodlo energii to sobie zapodajcie wegle jakies i juz |
nie chodzi i energie tylko spalanie fatu |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lysy
SOGI: 5104
MASTER
Pomógł: 15 razy Wiek: 48 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 1534 Skąd: Poland
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 9:56 pm
|
|
|
po żadnym innym oleju ani tłuszczu nie mam czyszczenia jelit a po mct w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze...
i nie tylko z olimp-u |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bezimienny
SOGI: 1394
MASTER
Pomógł: 13 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 2101
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 10:27 pm
|
|
|
jeżeli w diecie jest mało błonnika to może to być przy MCT jakiś plus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
napek
SOGI: 3340
profesjonalista
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 943
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 11:09 pm
|
|
|
lysy napisał/a: | po żadnym innym oleju ani tłuszczu nie mam czyszczenia jelit a po mct w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze...
i nie tylko z olimp-u |
Miałem dokładnie to samo, zawsze, gdy piłem czyste mct.
Natomiast problem nie istnieje przy mleku kokosowym - gorąco polecam kurczaka w kokosie i curry, wspaniała potrawa, moja ulubiona. Może być ostry, a może być łagodny, można kupić droższe, a można i tańsze składniki, jest uniwersalna i rewelacyjna - a jeśli ktoś zwróci uwagę na gramaturę i składniki, to nada się również na redukcji jako oddech od zwykłej kury z ryżem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bezimienny
SOGI: 1394
MASTER
Pomógł: 13 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 2101
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 11:44 pm
|
|
|
Zapodaj przepisem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
napek
SOGI: 3340
profesjonalista
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 943
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:08 am
|
|
|
Panie, sam Ci napiszę, jak ja robię na masie, bo taki najlepszy.
Bierzesz garnek, bierzesz patelnię teflonową, bierzesz głęboki talerz.
Do głębokiego talerza wrzucasz pokrojonego w kwadraciki, paseczki, pokemony, czy w co tam chcesz kurczaka. Posypujesz go kurkumą, białym pieprzem, papryką. Możesz lekko polać sosem sojowym, niech sobie nim nasiąknie.
Do garnka woda; jeśli solisz możesz lekko posolić jak się zagotuje, zrobisz w niej ryż jaśminowy.
Patelnia
Na patelnię dajesz zieloną (łagodna) lub czerwoną (ostra) pastę curry. Ona jest tłustawa, więc tylko trochę oliwy, mieszasz tę breję, lekko podgrzewasz.
Otwierasz puszkę z mlekiem kokosowym, najlepiej takim, które ma te fajne bełty. Wyciągasz łyżką kokosowe bełty (ale nie za dużo, bo będziemy w tym smażyć) i wrzucasz na patelnię, zagrzewasz, mieszasz.
Jak tylko zaczyna się powoli smażyć, wrzucasz tam pokrojonego w kwadraciki, paseczki, pokemony, czy w co tam chcesz kurczaka. Jeżeli lubisz - możesz go posypać sezamem, albo wiórkami - ale to już jest wersja opcjonalna.
Podsmażasz kurczaka na patelni, gdy jest już si z zewnątrz, mieszając wlewasz więcej mleka kokosowego, zmniejszasz ogień. Dodajesz sos sojowy. Jeżeli lubisz pikantnie, to jeszcze łyżkę pasty curry, jakąś kurkumę, chilli. Niech się porobi na ostro.
Czekasz, wrzucasz tam pokrojony bakłażan, świeżą kolendrę i bazylię dla złagodzenia smaku. Mieszasz i zostawiasz na wolnym ogniu.
No i to tyle, cała filozofia, a smakuje zajebiście. Fajnie wypada też wersja z krewetkami zamiast kurczakiem, też zajebiście smakuje. Próbowałem dodawać pędy bambusa, ale one są chińskie, a nie tajskie, także mi nie pasowały. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bezimienny
SOGI: 1394
MASTER
Pomógł: 13 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 2101
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 1:59 pm
|
|
|
Dzięki
jutro wypróbuje
jakaś odmiana się przyda |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 4:20 pm
|
|
|
testowal ktos olej konopny? pomaga cos na problemy z cera? |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lysy
SOGI: 5104
MASTER
Pomógł: 15 razy Wiek: 48 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 1534 Skąd: Poland
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:55 pm
|
|
|
z konopi to ja co innego testowałem
i pomagał zawsze ale na ...
ale to były konopie ... hehe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:25 pm
|
|
|
lysy napisał/a: | z konopi to ja co innego testowałem
i pomagał zawsze ale na ...
ale to były konopie ... hehe |
nie pytalem narkusow heheheheh,ja juz jestem na OFF od jarania,wiec szukam alternatyw |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
napek
SOGI: 3340
profesjonalista
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 943
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:21 pm
|
|
|
Mam coś dla was, dzisiaj zrobiłem w sklepie, chyba wszystkie odmiany oleju macie do omówienia oprócz z pestek winogron, oliwy, rzepaku i awokado:
Możecie teraz poomawiać, który najlepszy. Te niektóre ceny kosmiczne.
Widziałem też jakieś cudo: miks różnych olejów z pierwszego tłoczenia dla najlepszej równowagi kwasów omega |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 9:37 am
|
|
|
mały666 napisał/a: | zmowilem sobie wlasnie na sprobowanie kokosowy do podsmazenia makaronu z serem i cynamonem, czy omletow chyba sie nada, bo miesa nihuja na slodko nie przelkne..
jeszcze interesuje mnie jedna kwestia.. czy smalec i inne typowe oleje ''do smazenia'' nie traca omegi3/6/9 w wysokiej temperaturze |
zdrowe tluszcze w obrobce termicznej traca swoje "specjalne" wlasciwosci i w efekcie nie ma roznicy slonecznikowy czy oliwa z oliwek
PS. Napek-do smazenia olej ryzwowy/smalec/olej kokosowy
do potraw:
oliwa z oliwek(omega-9)
olej lniany(omega 3 wiecej,kwas alfa-linolenowy bez EPA i DHA:)
olej z lososia(w chuj omega3)
najlepiej zmixowac,wtedy dostarczysz wszystkiego:)ewentualnie oliwa z oliwek+lniany+omega-3 w kapsach
olej z konopii(ponoc dobry na problemy z cera:)tylko nie probuj podpalac hehehe |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|