Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Czw Gru 20, 2012 1:21 pm     

EPA chroni twoje tętnice!

W badaniach uczestniczyli pacjenci zakwalifikowani do endarterektomii tętnic szyjnych (zabieg usunięcia blaszek miażdżycowych z tętnic szyjnych). Na 21 dni przed zabiegiem rozpoczęto podawanie im kapsułek zawierających kwas eikozapentaenowy (EPA). Blaszki miażdżycowe usunięte w trakcie zabiegu poddano analizie ich składu. Ponadto, u badanych pacjentów sprawdzano ekspresję genów odpowiedzialnych za produkcję substancji zapalnych w organizmie.



Badania pokazały, że ilość EPA w blaszkach miażdżycowych była większa u osób, którym podawano EPA przed zabiegiem. Blaszki miażdżycowe usunięte u tych osób zawierały mniej komórek piankowatych oraz limfocytów T oraz substancji biorących udział w procesach zapalnych, co świadczy o redukcji procesu zapalnego w tych regionach. Pacjenci zażywali EPA przez krótki czas (zaledwie 21 dni). Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że przy dłuższej suplementacji EPA postęp miażdżycy zostaje znacząco ograniczony i istniejące blaszki miażdżycowe są bardziej stabilne a tym samym ryzyko zablokowania światła tętnicy przez odrywające się blaszki miażdżycowe jest mniejsze.



Wniosek: Suplementacja EPA nie tylko działa przeciwmiażdżycowo, ale również poprawia stan zdrowia osób chorujących na miażdżycę.





Źródło:

Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) z silnie skoncentrowanych estrów etylowych kwasów tłuszczowych n-3 jest wbudowywany w zaawansowane blaszki miażdżycowe a wysoki poziom EPA w blaszce powoduje zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększa stabilność blaszki.

Cawood i inni (2010). Atherosclerosis 212: 252-259. School of Medicine, University of Southampton, Southampton, United Kingdom.
_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Czw Gru 20, 2012 1:25 pm     

Zastosowanie EPA w leczeniu nowotworu trzustki!

Wcześniejsze badania kliniczne pokazały, że zażywanie EPA przez pacjentów z nieoperacyjnym rakiem trzustki znacząco zmniejsza u nich kacheksję (zespół wyniszczenia nowotworowego).



Prezentowane badania prowadzono na komórkach nowotworu trzustki w celu ustalenia mechanizmu powodującego pozytywny wpływ EPA na stan zdrowia chorych na nowotwory. Badania te pokazały, że EPA hamuje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych, jak również powoduje, że samorzutnie podlegają one procesowi samounicestwienia na drodze apoptozy (programowane genetycznie „samobójstwo” komórki).



Wniosek: Suplementacja EPA znacząco spowalnia rozwój nowotworu trzustki zarówno w wyniku zahamowania jego wzrostu, jak i zabijania już istniejących komórek nowotworowych.







Źródło:

Apoptosis in human pancreatic cancer cells induced by eicosapentaenoic acid.

Apoptoza w komórkach ludzkiego raka trzustki indukowana kwasem eikozapentaenowym.


Shirota i inni (2005). Nutrition 21: 1010-1017. Department of Surgery, Kinki University School of Medicine, Osaka, Japan.
_________________
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Czw Gru 20, 2012 8:06 pm     

kurwa dalbym Ci soga ale masz za duzo to Ty mi oddaj joł lokurvaa
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Sob Gru 22, 2012 2:26 pm     

Wykazano, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą kontrolować procesy i odpowiedź zapalną. Naukowcy ostatnio badali czy spożycie kwasów omega-3 i innych (tj. omega-6 i kwas alfa- linolenowy) ma związek z mniejszą śmiertelnością w wyniku chorób zapalnych. Obserwowano ponad 2 500 osób przez 15 lat oraz badano ich dietę na podstawie kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności.

Jak podaje American Journal of Clinical Nutrition:

“U kobiet z najwyższymi tercylami całkowitego spożycia [omega-3] w porównaniu z tymi o najniższym tercylu spożycia w okresie początkowym, występowało o 44% mniejsze ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych … Zarówno u mężczyzn jak i kobiet wzrost spożycia kwasu alfa-linolenowego był wprost przeciwnie związany z umieralnością w wyniku chorób zapalnych.”

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że stan zapalny odgrywa ważna rolę w rozwoju i progresji prawie wszystkich chorób. Dlatego często stosuje się diety i substancje odżywcze o właściwościach przeciwzapalnych. Jednak sam organizm może kontrolować procesy zapalne w celu optymalizacji stanu zdrowia. Kiedy procesy te działają prawidłowo organizm pobudza krwinki białe do ochrony przed bakteriami i wirusami poprzez stan zapalny. Ten rodzaj ostrego stanu zapalnego pomoże wyleczyć infekcje i urazy, a także odpowiada za zaczerwienienie, ból i opuchliznę, które często dokuczają w takich przypadkach. Czasem zdarza się, że układ odpornościowy błędnie uaktywnia odpowiedź zapalną, kiedy nie ma zagrożenia dla zdrowia co prowadzi do zwiększonej nadmiernie reakcji zapalnej, która może zaogniać się w organizmie przez lata, aż rozwinie się choroba. Wszystkie poniższe schorzenia mają związek z przewlekłym zapalaniem (rodzaj choroby jest uzależniony od tego jaki organ atakuje stan zapalny):

choroby serca
stwardnienie rozsiane
reumatoidalne zapalenie stawów
nowotwór
wrzodziejące zapalenie okrężnicy
astma
choroba Alzheimera
choroba Leśniowskiego-Crohna
alergie

Kwasy omega-3 pomagają zmniejszać stany zapalne


Spożywanie utlenionych lub zjełczałych tłuszczów oraz cukru zwiększa stany zapalne w organizmie. Z kolei przyjmowanie zdrowych tłuszczów tj. omega-3 pochodzenia zwierzęcego lub kwasu gammalinolenowego (GLA) zmniejsza stany zapalne. Badanie opisane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że u kobiet z największym spożyciem omega-3 występowało o 44% mniejsze ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych w porównaniu z kobietami o najmniejszym spożyciu tych kwasów. Ponadto omega-3 zakłócają zapalenie do tego stopnia, że mogą pomagać osobom cierpiącym na raka zachować, a nawet odzyskać utraconą masę mięśniową. Kwasy omega-3 wytwarzają tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym tj. resolwiny. Naukowcy sugerują, że mogą one kontrolować stany zapalne poprzez:
zmniejszanie zakresu występowania stanów zapalnych
uaktywniania innych komórek zapalnych.

Wykazano również, że omega-3 zmniejszają częściowo stany zapalne wywołane limfocytem T poprzez zahamowanie aktywności i namnażanie się limfocytu T (głównej białej krwinki układu odpornościowego).

Ważny jest rodzaj kwasów omega-3

Należy pamiętać, że nie wszystkie omega-3 są takie same jeśli chodzi o stany zapalne. Len, konopie i omega chia to źródło omega-3 bogate w ALA istotne dla naszego zdrowia. Jednak należy pamiętać, że ALA muszą być z kolei przekształcone w ważne dla zdrowia EPA i DHA przez enzym, którego większości z nas brakuje. Dlatego uważam, że należy przyjmować omega-3 pochodzenia zwierzęcego, a badania sugerują, że kwasy te mają najlepsze właściwości przeciwzapalne.
Jak podaje badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition:
“Spośród kwasów tłuszczowych, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3(PUFA) mają najsilniejsze działanie immunomodulacyjne, a spośród omega-3 PUFA, te pochodzące z oleju z ryb tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają silniejsze właściwości biologiczne od kwasu alfa- linolenowego (ALA).”
Niestety zasoby ryb na całym świecie każdego roku są coraz bardziej zanieczyszczone co potwierdza coraz więcej testów za obecność rtęci, PCB, metali toksycznych tj. ołów i arszenik oraz substancji radioaktywnych tj. stront. Dlatego nie polecam ryb jako dobrego źródła omega-3 pochodzenia zwierzęcego. Najbezpieczniejszym i najbardziej opłacalnym źródłem omega-3 jest wysokiej jakości olej z kryla Antarktycznego.
Olej z kryla jest lepszy od oleju z ryb, gdyż zawiera fosfolipidy, które znacznie poprawiają wchłanianie DHA i EPA. Zawiera również silny antyoksydant tj. astaksantynę, a omega-3 są tak połączone, że nie ulegają utlenieniu. Wiele popularnych produktów oleju z ryb już jest utlenionych przed otwarciem opakowania. Olej z kryla ma o 48 razy silniejsze działanie od oleju z ryb oraz zawiera wit.E, A i D. Ponadto połowy kryla są znacznie bezpieczniejsze i przyjazne dla środowiska niż połowy ryb dla produkcji oleju z ryb.



Autor: dr Mercola
_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Pon Sty 14, 2013 10:12 pm     

Rola suplementacji wapniem, kwasem gammalinolenowym i kwasem eikozapentaenowym w zapobieganiu osteoporozie u osób starszych.

Badania naukowe pokazały, że kwas gammalinolenowy (GLA, omega-6) i eikozapentaenowy (EPA, omega-3) zwiększają wchłanianie wapnia oraz jego odkładanie w kościach. Ponadto, badania te potwierdziły, że długotrwała suplementacja tymi substancjami jest bezpieczna.



W badaniach tych mierzono poziom markerów tworzenia/degradacji kości oraz gęstość kości po 6, 12 i 18 miesiącach suplementacji preparatami zawierającymi GLA, EPA i wapń. Ponadto, część badanych pacjentów kontynuowało suplementacje przez kolejne 18 miesięcy i u tych osób po całkowitym okresie 36 miesięcy suplementacji ponownie zbadano gęstość kości. Grupa kontrolna zażywała jako placebo olej kokosowy w kapsułkach. Po 18 miesiącach u osób stosujących suplementację wskaźniki utraty kości znacząco spadły w porównaniu z grupą kontrolną. Po kolejnych 18 miesiącach stwierdzono wzrost gęstości kości u badanych osób w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i w kościach udowych. W pierwszych 18 miesiącach gęstość kości u osób zażywających GLA+EPA+wapń nie wzrosła ale za to u osób z grupy kontrolnej znacząco spadła.



Angielska firma Igennus opracowała suplement o nazwie Omegaflex DUO łączący zalety wskazanych w badaniach kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnego wapnia z alg Algas calcareas. W jednym opakowaniu Omegaflex DUO mieszczą się dwa rodzaje kapsułek – kapsułki zawierające EPA z ryb morskich i GLA z organicznego oleju z wiesiołka, oraz kapsułki zawierające liofilizat alg z dodatkiem witaminy D3 i witaminy C.





Źródło:

Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis.

Suplementacja wapniem, kwasem gammalinolenowym i kwasem eikozapentaenowym a osteoporoza u osób starszych.

Kruger i inni (1998). Aging (Milano) 10: 385-394. Department of Physiology, University of Pretoria, South Africa.
_________________
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Wto Sty 15, 2013 7:30 pm     

ciekawe dlaczego tak wielka role w plskim spoleczenistwie odgrywa rola suplementacja najlepiej codzienna niestapionym dla niektorych zwiazkiem CH3CH2OH o1yw3
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Wto Sty 15, 2013 8:01 pm     

666 napisał/a:
ciekawe dlaczego tak wielka role w plskim spoleczenistwie odgrywa rola suplementacja najlepiej codzienna niestapionym dla niektorych zwiazkiem CH3CH2OH o1yw3


widzialem dokument w anglii juz do oka wala hahahahahah
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Wto Sty 15, 2013 9:02 pm     

no pieknie , tego nie slyszalem :smile:
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Wto Sty 15, 2013 9:09 pm     

jak w CHLOPAKI NA IBIZIE lokurvaa
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Sob Cze 29, 2013 12:51 pm     

kwasy omega-3 mają związek z niższym wiekiem biologicznym: badanie

Autor: Stephen Daniells,

Według najnowszego badania, wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi może spowolnić starzenie się komórek u ludzi cierpiących na choroby wieńcowe.

Naukowcy z University of California w San Francisco przyjrzeli się długości telomerów, sekwencji DNA na końcach chromosomów, które ulegają skracaniu podczas replikacji i starzenia się komórek.

Starzenie się i długość życia typowych, zdrowych komórek są związane z tzw. mechanizmem telomerazy, który ogranicza ilość komórek do określonej liczby. Podczas replikacji komórek, telomery pilnują, aby chromosomy nie łączyły się ze sobą lub zmieniały kolejność, co może prowadzić do nowotworów. Elizabeth Blackburn, która zaczęła się zajmować telomerami na University of California w San Francisco, porównała telomery do końcówek sznurowadeł, bez których będą one strzępić się.

Telomery skracają się podczas każdej replikacji, a kiedy zupełnie znikną, dochodzi do zniszczenia komórki (apoptoza). Wcześniejsze badania wykazały, że telomery są bardzo podatne na stres oks ydacyjny. Eksperci zauważyli również, że długość telomeru może być markerem biologicznego starzenia się.

?Wśród pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową występował odwrotny związek między początkowym poziomem kwasów omega-3 z ryb i zwierząt morskich we krwi oraz tempem skracania się telomerów w ciągu 5 lat,? podają badacze, pod kierownictwem Ramin Farzaneh-Far. ?Według tych wyników istnieje prawdopodobieństwo, że kwasy omega-3 mogą chronić przed starzeniem komórkowym u pacjentów cierpiących na choroby wieńcowe,? dodają naukowcy.

Badanie to po twierdza korzyści prozdrowotne kwasów omega-3, w szczególności dla serca.

Badanie

Kilka badań wykazało wzrost przeżywalności wśród osób z chorobami krążenia, których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Mechanizmy mające ten ochronny wpływ nie są dokładnie znane. Naukowcy z UCSF przyjrzeli się długości telomerów w komórkach krwi u 608 pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową. Ich długość była mierzona w leukocytach na początku badania oraz po 5 latach. Porównując stężenie kwasów omega-3, EPA i DNA, ze zmianami w długości telomeru, naukowcy zauważyli, że u osób z najniższym średnim stężeniem DHA i EPA miało miejsce najszybsze skracanie się telomeru. Natomiast, u ludzi u których stężenie to było najwyższe wystąpiło najwolniejsze skracanie telomeru.
?Każdy wzrost stężenia DHA i EPA był związany ze zmniejszeniem o 32% prawdopodobieństwa skrócenia telomeru,? dodają badacze.

Dr Fa rzaneh-Far i współpracownicy zauważyli, że może to być związane ze stresem oksydacyjny, który jak wiadomo prowadzi do skracania się t elome ró w. Kwasy omega-3 redukują stężenie F2-izoprostanów, markera stresu oksydacyjnego, a także zwiększają stężenie enzymów antyoksydacyjnych: katalazy oraz dysmutazy ponadtlenkowej, tym samym zmniejszając stres oksydacyjny.

Telomeraza może brać również udział w innych mechanizmach. Enzym ten ma za zadanie utrzymać długość telomerów, a kwasy omega-3 mogą zwiększyć jego aktywność.

Naukowcy dodają, że konieczne byłoby przeprowadzenie badania randomizowanego, podwójnie ślepego, kontrolowanego placebo, aby potwierdzić związek między kwasami tłuszczowymi omega-3, a starzeniem komórkowym.

Multiwitaminy i zielona herbata

Badanie naukowców z UCSF ograniczało się do osób z chorobą wieńcową, tym samym ograniczając ogólne wyniki. Inne badania na zdrowych ludziach wykazały związek między konkretnymi składnikami odżywczymi, a długością telomeru, a następnie z niższym wiekiem biologicznym.

Naukowcy z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences podali, że telomery były dłuższe u ludzi, którzy regularnie przyjmowali multiwitaminy, na podstawie badań w grupie 586 kobiet w wieku 35-74 lat, które nie chorowały na choroby wieńcowe.

W American Journal of Clinical Nutrition amerykańscy naukowcy podali, że było to ich pierwsze badanie epidemiologiczne nad zastosowaniem multiwitamin i długością telomeru.

Naukowcy dodają, że osoby regularnie przyjmujące te multiwitaminy zwykle prowadzą zdrowy tryb życia oraz przyjmują więcej składników odżywczych, co czasem utrudnia interpretację obserwacji epidemiologicznych nad tymi witaminami.

W zeszłym roku naukowcy z Chinese University of Hong Kong wykazali związek między piciem zielonej herbaty, a długością telomeru. W British Journal of Nutrition naukowcy podają, że u osób pijących średnio trzy filiżanki herbaty dziennie telomery były o ok. 4,6 kpz (tysiąc par zasad) dłuższe niż u ludzi, którzy pili średnio ćwierć filiżanki tej herbaty dziennie.

Badacze pod kierownictwem Ruth Chan podają, że średnie różnice w długości telomerów odpowiadają różnicy ok. 5 lat życia.

Dr Chan w rozmowie z NutraIngredients z sierpnia 2009r. podaje, że chińska herbata w ich badaniu odnosi się zarówno do czarnej jak i zielonej herbaty. Ponadto, większość osób biorących udział w tym badaniu piła zieloną herbatę.
_________________
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 11