Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Wto Gru 23, 2008 2:58 pm   Czosnek  

Czosnek jest roślina wieloletnią. Składa się z bulw zbudowanych z małych ząbków. Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku. Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedynczym ząbku tego zioła. W związku z dużą zawartością tego szczególnie 'zapachowego' minerału', do czosnku odwoływali się różni pisarze poprzez wieki, jako do zioła, które tylko Książę Piekieł mógł konsumować bez cienia skargi.



Czosnek zwykle rośnie do wysokości 60 cm i ma płaskie, długie, spiczaste liście. Czosnek kwitnie w połowie lata. Jego kwiaty są koloru od różowego do białego. Kwiaty czosnku są jadalne. Istnieje wiele odmian czosnku uprawianych w dzisiejszych czasach. Niektóre z nich, np. odmiany charakeryzujące się wielkimi bulwami, białą skórą, odnoszą się do amerykańskiego lub kalifornijskiego czosnku. Wiele gatunków z różową lub fioletową skórą bulw są nazywane chilijskie, kreolskie, meksykańskie lub włoskie. W klimatach chłodniejszych, w związku z krótszym sezonem wzrostu czosnek nie osiąga tak wielkich rozmiarów. A.ampeloprasum czyli czosnek słoni jest kuzynem naszego zwykłego czosnku. Jego kolosalnych wymiarów bulwy, składające sie z 4 do 6 ząbków, potrafią osiągnąć wielkość pomarańczy.

Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organiźmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Czosnek również wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.

Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterou we krwi. Czosnek również redukuje ciśnienie krwi, a co za tym idzie pomaga w zapobieganiu ataków serca i wylewów. Czosnek otwiera naczynia krwionośne zwiekszając przepływ krwi do tkanek, poprawia krążenie, łagodzi skurcze i leczy choroby krążenia. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa jako skuteczny przeciwutleniacz, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest również powiedziane, że czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.

SUROWCE LECZNICZE

Ząbki czosnku.
ZASTOSOWANIE


Tradycyjne lekarstwo - Czosnek w medycynie naturalnej zawsze był ceniony dzięki swoim własnościom leczniczym. Długo przed wynalezieniem antybiotyków, czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego. W czasie I Wojny Światowej czosnek znalazł zastosowanie w opatrywaniu ran.
Infekcje oskrzelowe - Czosnek jest wspaniałym środkiem w leczeniu wszystkich typów infekcji klatki piersiowej. Czosnek jest dobry na przeziębienia, grypy, infekcje ucha. Pomaga w zmniejszaniu ilości produkowanej flegmy.
Układ pokarmowy - Infekcje pokarmowe dobrze reaguja na czosnek. Zioło to również pomaga w uwolnieniu organizmu z pasożytów.
Środek na krążenie - Używanie czosnku zapobiega problemom krążenia oraz wylewom krwi do mózgu, ponieważ czosnek jest środkiem rozrzedzającym krew. Czosnek obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi.

Inne zastosowania czosnku -
Czosnek jest używany na infekcje i może być brany razem z konwencjonalnymi antybiotykami w celu podtrzymania ich akcji oraz odwrócenia skutków ubocznych.
Stosuj czosnek na: wrzody, ropienie, lęk wysokości, tętniaki, raka piersi, raka śluzówki macicy, przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha środkowego, posocznicę, ból gardła, raka żołądka, zakrzepowe zapalenie żył, szok toksyczny, infekcje wirusowe, żóltakowatość (ksantomatoza).
Użycie w kuchni - Stosuj czosnek (świeży, suszony, sproszkowany) do przyprawiania potraw: owoców morza, drobiu, makaronów, dań mięsnych, gulaszy, potraw warzywnych, zup. Czosnek można dodawać do sałatek. Czosnek jest głównym składnikiem w produkcji "ailloli", francuskiego majonezu sporządzanego z jajek, oliwy z oliwek oraz zgniecionego, świeżego czosnku.

Ząbki czosnku mogą być sparzone wrzatkiem lub pieczone. Smak czosnku w czasie gotowania staje się łagodniejszy, jakkolwiek przypalony czosnek smakuje gorzko. Podczas smażenia czosnku, upewnij się czy tłuszcz nie jest zbyt gorący. Zbyt gorący tłuszcz powoduje, że czosnek nabiera ostrego, palącego smaku.
Aby uniknąć przyklejania się do palców skóry czosnku w czasie obierania, należy ząbki czosnku wrzucić do wrzącej wody na około 30 sekund. Wyciągnąć z wody, odcedzić, ochłodzić i obierać.
Sól czosnkowa jest powszechnie używana do przyprawiania potraw. Ale z powodu dużej zawartości sodu, sól czosnkowa nie jest mądrym wyborem przyprawiania potraw dla zdrowia serca.

WYSTĘPOWANIE I UPRAWA

Pierwotnie, czosnek pochodził z Azji. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.
Czosnek najlepiej rośnie w bogatej, wysoce organicznej i dobrze osuszonej glebie. Tolerowane pH waha się od 5.5 do 8.5.
Czosnek preferuje miejsca słoneczne, ale również rośnie w pół-cieniach. Należy unikać nadmiernego podlewania, w przeciwnym razie bulwy czosnku będą gnić.

Ponieważ czosnek nie produkuje nasion, rozmnaża się poprzez zasadzenie cebulek (ząbków). Cebulki są sadzone wczesną wiosną lub późna jesienią. Należy podkreślić, że czosnek sadzony późną jesienią przynosi większe plony ponieważ czosnek potrzebuje raczej dłuższego sezonu rośniecia (około 4 miesięcy). Jeśli czosnek jest posadzony w końcu września lub października, pod koniec listopada można zauważyć małe roślinki czosnku wystające ponad powierzchnię ziemi. Młode roślinki zimują pod śniegiem, wznawiając wzrost kiedy zaczynają topnieć śniegi. Podczas zimowego uśpienia rośliny, młode roślinki czosnku potrzebują wystawienia na chłodniejsze temperatury, tj. pomiędzy 0°C do 10°C na okres od 4 do 8 tygodni w celu wykształcenia nowych cebulek.
Ząbki czosnku należy sadzić spiczastym końcem do góry. Czosnek powinien być sadzony na co najmniej 8cm głeboko. Czosnek potrzebuje przestrzeni, więc należy zostawiać odległość około 15cm dookołoa każdego ząbka czosnku. W połowie lata zielone łodygi czosnku należy przycinać, aby pomóc roślinie w kształtowaniu bulw.
Ogólnie, czosnek jest roślina odporną na choroby.
Hodowanie w kontenerach - czosnek moze być hodowany w kontenerach, skrzynkach, doniczkach. Podczas zimy czosnek może być trzymany w garażu lub w komórce. Pod koniec marca kontenery należy wystawić na zewnątrz.

BADANIA NAUKOWE

Właściwości antybiotyczne - Od wczesnych lat 80-tych prowadzi się badania naukowe dotyczące czosnku. Do końca jednak nie jest wyjaśnione w jaki sposób jest osiągana antybiotyczna właściwość czosnku. Wiadomo, że podczas miażdżenia świeżego ząbka czosnku, wydzielany jest allicin. Alicin i inne składniki olejku lotnego posiadają wysokie właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, wyjaśniając tym samym dlaczego czosnek jet skuteczną metodą w leczenia groźnych infekcji (np.biegunka).
Ciśnienie krwi - Badania kliniczne prowadzone w latach 80-tych potwierdziły skuteczność czosnku w redukowaniu poziomów tłuszczu we krwi, jak również w obniżaniu ciśnienia krwi.

SKŁADNIKI


Czosnek zawiera olejek lotny ze składnikami zawierającymi siarkę ( miedzy innymi sławny alicin), enzymy, witaminy z grupy B, minerały, flawonoidy.

DAWKOWANIE

Niektórzy żują cały, świeży ząbek czosnku dziennie. Tym, którym przeszkadza zapach, oferowany jest bezzapachowy czosnek w kapsułkach lub tabletkach. Brać 400-500 mg raz lub dwa razy dziennie. Alternatywnie, nalewka czosnkowa może być brana trzy razy dziennie po 2-4ml.

SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA

Niektórzy mogą doświadczyć zapalenia skóry w kontakcie z pyłem czosnkowym. Ludzie cierpiący na cukrzycę i zażywający lekarstwa powinni być ostrożni w stosowaniu czosnku. Kapsułki czosnkowe mogą nie iść w parze ze stosowaną terapią insulinową.
Jeśli masz jakikolwiek problem ze zdrowiem, który wymaga lekarstw, przed wzięciem wyciagu z czosnku powinieneś skontaktować się z lekarzem.
Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią - istnieją pewne przeciwwskazania przed konsumowaniem dużej ilości czosnku.

JAK DZIAŁA W ORGANIŹMIE

Olejek lotny, który produkuje nieprzyjemny zapach, zawiera alicin. Udowodniono, że alicin ma działanie antybiotyczne. Potrafi zwalczyć Staphyloccoccus aureus, pośród innych infekcji bakteryjnych atakujących ludzkie ciało. Alicin również jest efektywny w walce z Candida albicans. W dodatku zauważono, że alicin posiada właściwości hypoglycemiczne, tzn. redukujące poziom cukru we krwi.

UŻYCIE

Świeże ząbki - smarować twarz w czasie trądziku, zmiażdżone ząbki używać na odciski, brodawki, nagniotki. Dodawany czosnek regularnie do diety działa profilaktycznie przeciwko infekcjom, obniża wysoki poziom cholesterolu, poprawia jakość układu sercowo-naczyniowego, oraz pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
Sok - Pić w czasie problemów z przewodem pokarmowym, w celu zwalczania infekcji, stwardnienia tętnic.
Maceracja - macerować 3-4 ząbki czosnku w wodzie lub mleku przez noc i pić płyn następnego dnia na pasożyty.
Drażetki - Im więcej pozbawione zapachu tym słabszy efekt leczniczy.

ZBIÓR I KONSERWACJA

Czosnek jest zbierany kiedy nadziemne jego części są suche i zaczynają opadać.
Wyciągać dojrzałe rośliny z ich wielkimi, wieloząbkowymi bulwami i suszyć je na słońcu przez około tydzień. Odciąć łodygi i suszyć sznury czosnku w cieniu. Trzymać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Nie trzymać czosnku w kuchni, gdyż ciepło wysusza bulwy. Jeśli używaż dużo czosnku i zawsze chcesz go mieć pod ręką można trzymać go w zamkniętym słoiku. Silny zapach nie przejdzie na sąsiednie produkty.
Czosnek możemy przechowywać aż do 6 miesięcy o ile jest trzymany w suchym i ciemnym mejscu oraz temperatura nie przekracza 0°C.

MASŁO CZOSNKOWE


* 6 ząbkow czosnku, zmiażdżone
* 1 filiżanka gotowanej wody
* 1/2 filiżanki miękkiego masła
* 2 łyżeczki świeżej, drobno pokrojonej pietruszki
* sól i pieprz do smaku

Umieścić nieobrane ząbki czosnku w gotującej wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedzić, obrać i wypłukać ząbki czosnku pod zimną wodą. Wrzucić ponownie do gotującej wody i doprowadzić do wrzenia. Odczekać chwilę, zdjąć z ognia i odcedzić. Utrzeć czosnek na gładką masę, dodając sól i pieprz. Dodać miękkie masło i dalej ucierać. Masło czosnkowe świetnie nadaje się do pieczonej lub gotowanej ryby, hamburgerów, steków, pieczonych ziemniaków, lub do wzbogacania sosów mięsnych.

ZIOŁOWO-CZOSNKOWY SER

Ten niezwykle prosty sposób pozwala na przeobrażenie się zwykłego twarożku w zdrową i smaczną potrawę. Wystarczy wziąść ser biały oraz zioła. Mogą to być: pietruszka, szczypiorek.

* 225g sera białego
* 2-3 łyżki stołowe drobno pokrojonych świeżych ziół
* 1/2 ząbka czosnku, pokrojona jak najdrobniej

Posługując się widelcem czosnek oraz zioła wymieszać z serem do dobrego połączenia się wszystkich składników. Formować kulki, układać na półmisku. Ochłodzić w lodówce przed podaniem.
 
 
   
thegame 

SOGI: 182

świerzak


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 182
  Wysłany: Sob Lis 14, 2009 1:36 pm     

Czosnek pomaga na lęk wysokości??
 
 
       
siusiak

SOGI: 370

zawodowiec

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 370
  Wysłany: Sob Lis 21, 2009 2:48 pm     

nie.

co pytanie w ogóle.
 
 
       
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Nie Lis 22, 2009 11:01 am     

czosnek rulezz pomaga na lek wysokosci i na dysleksje :twisted:
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
       
thegame 

SOGI: 182

świerzak


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 182
  Wysłany: Nie Lis 22, 2009 5:39 pm     

Jest w tekście ....

Inne zastosowania czosnku - Czosnek jest używany na infekcje i może być brany razem z konwencjonalnymi antybiotykami w celu podtrzymania ich akcji oraz odwrócenia skutków ubocznych.
Stosuj czosnek na: wrzody, ropienie, lęk wysokości, tętniaki, raka piersi, raka śluzówki macicy, przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha środkowego, posocznicę, ból gardła, raka żołądka, zakrzepowe zapalenie żył, szok toksyczny, infekcje wirusowe, żóltakowatość (ksantomatoza)....

wiec pytam :twisted:
_________________
Nie chodzi o to żeby podnosić tonę, tylko o to żeby wyglądać jakby się podnosiło dwie
 
 
       
PanParowka 

SOGI: 25

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 209
  Wysłany: Pon Lis 23, 2009 1:52 am     

Mi nie pomógł z lękiem wysokości, więc moim zdaniem to bujda. Lek wysokości to stan psychiczny, więc raczej tylko psychotrpy lub terapie z psychiatrą mogłyby tu pomóc. Ew. terapia "czym się zatrułeś tym się lecz" czyli jakiś skok na spadochronie, czy na bandżi :mrgreen: Pomimo lęku zawsze o tym marzyłem :-D

P.S
Właśnie wcinam 3 ząbki czosnku, takiego mi smaka zrobiliście :cool:
 
 
       
BigCityLover

SOGI: 7221

MASTER
Born sinner


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 1957
  Wysłany: Pon Lis 23, 2009 4:17 am     

Mi też minął lęk wysokości od kiedy całe wakacje pracowałem na 10m rusztowaniu bez zabezpieczeń.
_________________
"Więcej warta jest wolność
każda, niż klatka w szmaragdach"
 
 
       
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Nie Gru 06, 2009 11:25 am     

tak serio to mi tez minal od prac na rusztowaniu bez zabezpieczen "))
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11