forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - JAKI ZDROWY TŁUSZCZ W DIECIE POLECACIE ? [PEŁNE INFO]

siusiak - Pon Wrz 07, 2009 5:58 pm
Temat postu: JAKI ZDROWY TŁUSZCZ W DIECIE POLECACIE ? [PEŁNE INFO]
W sklepach półki uginają się od marek, flakonów itp. od różnych "zdrowych" tłuszczy. Jakoś zawsze waliłem olej lniany złotopolski zimnotłoczony nieoczyszczony ( polecam ) ale teraz spróbowałbym czegoś innego np. kozackiej oliwy z oliwek raz wybrałem jakoś salvador doli coś takiego nie niby zajebista a strasznie śmierdziałem po niej dosłownie czułem ją w swoim pocie i w ogóle ciężka była do wypicia a cena z 22zł za 0,5litra no to taka średnia. Z pestek dyni też było pite, ale po tym mnie zajebiscie czyściło i normalnie "sika się dupą" na oczyszczanie jak znalazł lub w malutkich dawkach do diety ( jesli chodzi o mnie ).

Więc pora na zmiany, bo żyje z myślą, że organizm do wszystkiego sie przyzwyczaja i trzeba urozmaicac, by było elegancko.

co tam szamiecie i co polecicie marki, cene i co odradzacie ? ( i ile na tym co polecisz zrobie masy ? :mrgreen: ).

nawet myślałem, by sobie dodac pesto do diety ( bazylia, orzechy, oliwa ) ale w sklepach robią na słonecznikowym a wszamałbym sobie makaron z samym pesto i mocarelką.

shrek - Pon Wrz 07, 2009 6:29 pm

a piles olej ostowy? mi najbardziej podchodzi,litr kosztuje okolo 14zl
Repro - Pon Wrz 07, 2009 6:53 pm

Maslo orzechowe bez cukru i soli
siusiak - Pon Wrz 07, 2009 6:54 pm

a co jest w nim takiego szczególnego, że polecasz ? coś zauważyłeś na sobie.

bo chodzi o to, by napisac z wlasnych "przeżyc".

ładuje masło na noc, ale nie za dużo ( choc szamie takie jak piszesz bez soli i cukru ) drogo wychodzi 11zł za 300 gram cos takiego poza tym nie ładuje dużo, bo po orzechach mam gazownie.

tomczer17 - Pon Wrz 07, 2009 7:57 pm

to maslo dostepne u nas to z orzechów ziemnych. troche nie bardzo. lepiej z włoskich tluszcze czerpac
shrek - Pon Wrz 07, 2009 8:21 pm

a co mialem zauwazyc? olej spozywam jak nie chce zwiekszac wegli ,ten olej bardziej odpowiada mi niz lniany
nie pisalem nic ze go polecam!!! jak chcesz mozesz go sprobowac,ale mase bedzie trudno ci zrobic na oleju :mrgreen:

Repro - Pon Wrz 07, 2009 8:30 pm

ja za 350g dalem 9zl
poprostu dobre i smaxczne zrodlo tluszczy
i jeszcze slonecznik luskany
orzechy laskowe

Martainn - Wto Wrz 08, 2009 5:59 am

Nie lubie oliwy która pali w gardło.
Ostatnio z braku kasy kupiłem łagodną Borges. Jedna z tańszych, a wchodzi najbardziej gładko ze wszystkich. Jak by się wodę piło. Bo niestety po niektórych dość mocno cofa. A po większych posiłkach z dodatkiem sporej ilości oliwy po prostu zamula.

siusiak - Wto Wrz 08, 2009 9:14 am

no wlasnie dobra oliwe znalezc to ciezka sprawa tak by jakosciowo i smakowo byla na poziomie a nie siki z 17 tloczenia.

z ta masa to oczywiscie zart.

byle czego nie chce tez brac bo zalezy mi tez na efekcie prozdrowotnym, no ale kujawskiego nie za bardzo mi sie widzi pic :twisted:

pieczar - Wto Wrz 08, 2009 10:22 pm

Metodą prób i błędów najlepiej odnaleźć tą oliwę która dobrze wchodzi .
Ja pija każda jaką kupuje mama, generalnie muszę pod tym wzgledem popracowac nad systematycznością .

Na oliwe któr ciężko wchodzi przez gardlo mam sposo prosty pije oliwe i zagryzam cytrynką .

pomysł z barów zaczerpniety :mrgreen:

Podczepie się pod temat, jaki olej lniany polecacie i jak to jest zo lejek kokosowym , czytalem ze jedyny olej na którym można bez większych obaw smażyć ale wpadam do sklepu jst olej kokosowy ale to jak by stan stal a nie ciecz , o co w tym chodzi ?

SpAiro_ - Śro Wrz 09, 2009 7:39 am

Ja używam również OLEJU RZEPAKOWEGO nierafinowanego, tłoczonego na zimno, ładnie wchodzi i chyba jest najtańszy.
Martainn - Śro Wrz 09, 2009 9:49 am

pieczar olej kokosowy ma właśnie konsystencję stałą.
pieczar - Śro Wrz 09, 2009 4:34 pm

no to jak to mam kurva fa na teflon wsadzic? lyżka czy jak z tej butelki ? :?: :mrgreen:
Martainn - Pią Wrz 11, 2009 10:59 am

Ja łyżką zawsze wrzucałem. Tylko trzeba uważać żeby łyżki nie złamać:D
pieczar - Nie Wrz 13, 2009 4:39 am

to kurva twardsze od smalcu jest ?
a faktycznie ktoś ma potwierdzone info ze w trakcie smazenia mozna uzywac tych tluszczy , testowal ktos? nie ma lipy ze smakiem ?

Martainn - Nie Wrz 13, 2009 7:58 am

Twardsze. Nawet bardzo twarde.
Smaży się na tym dobrze. Nie dymi, ani nic. Ale jak dasz za dużo to nadaje specyficzny kokosowy smak. Jest to tłuszcz najlepiej nadający się do smażenia. Nie jest też drogi. Ja kupuję jakiś holenderski 500g za trochę ponad 10 zł. Wystarcza na baaaaardzo długo.

SpAiro_ - Nie Wrz 13, 2009 8:38 am

Gdzie kupujesz ? Też chcę, też chcę :-)
Martainn - Nie Wrz 13, 2009 4:45 pm

W delikatesach Bomi. Vegetaline.
SpAiro_ - Nie Wrz 13, 2009 6:22 pm

Dzięki, akurat bomi mam pod nosem :mrgreen:
siusiak - Pon Paź 12, 2009 8:29 pm

polecam olej lniany nieoczyszczony dr Budwig ja zapłaciłem za 0,5L 30zł zajebiście wchodzi i b. dobry smak dużo lepszy od Złotopolskiego. Trochę mnie czyściło na początku ( częsta sraczka ), ale już sie unormowało ) zalecam stopniowac dawkowanie na początek dwie duże łyżki przez tydzień na przygotowanie organizmu. Olej ten jest ważny 2/3 miesiące zależy jak się kupi.

najlepszy smakowo i jakościowo olej jaki jadłem.

Harpagan - Nie Paź 25, 2009 7:58 pm

Ciekawostka - wątek o tłuszczach (oliwach) z bb: http://forum.bodybuilding...php?t=118942791
olek7881 - Nie Maj 15, 2011 10:11 am

http://www.zdrowarodzina....nowy-240ml/450/

macie zajebiscie ekonomiczne omega 3 w plynie,jak ktos chce wieksze dawki stosowac,na poprawe cery,drobne kontuzje,etc.

wady-brak ciemnej butli
zaleta-cena i dodatek wit.E(niby) ;)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group