forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - Olej ryżowy

keram - Pon Sie 29, 2016 8:22 pm
Temat postu: Olej ryżowy
Troszeczke na temat oleju ryżowego.

Olej ryżowy - otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.
Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.
Dobroczynne właściwości
Zawiera dużo witaminy E, która odpowiada za gospodarkę wodną skóry, prawidłową mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych skóry właściwej, zmniejszenie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe oraz skuteczność neutralizacji wolnych rodników. Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. W oleju ryżowym znajduje się także gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium. Obecna w nim witamina B odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie – ryzyko zawału serca.
Ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jako metodę ekstrakcji oleju stosuje się tłoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, ponieważ większość olejów tłoczonych na ciepło traci swoje właściwości zdrowotne.



Odnośnik do oryginalengo tekstu:
http://www.nazdrowie...kul/olej-ryzowy

Pitbullshop_us - Pon Sie 29, 2016 9:14 pm

Odpisz mi na PW w sprawie zamowienia bo email Ci nie dziala.
ryba - Pon Sie 29, 2016 9:33 pm

Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryżowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.
Alchemy - Pon Sie 29, 2016 9:40 pm

ryba napisa/a:
Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryżowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.


Dokladnie. Zeby sie z izomeru cis zrobil ten toksyczny izomer - trans - to trzeba miec nienasycone wiazania miedzy atomami wegla. No ale stopien dymienia tez wazny jest. Bo to jest wlasnie ten punkt, w ktorym ta zmiana zachodzi. Smazy si ena tluszczach zwierzecych, ewentualnie kokosowym albo z orzechow makadamia.

666 - Sro Sie 31, 2016 8:44 pm

50sogow na zachete , a nie jest ten olej taki dobry. Kokos znacznie lepszy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group