forumsportowe.us
forumsportowe.us

Fakty ze świata nauki - Omega-3 niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe

nrw - Sob Lis 22, 2008 8:18 pm
Temat postu: Omega-3 niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe
Omega3

Naleza do rodziny NNKT czyli niezbednych nienasyconych kwasow tluszczowych.

Dwie najcenniejsze postacie kwasow tluszczowych omega-3 to kwas.

1.Eikozapentaenowy EPA C20:5

2.Dokozaheksaenowy DHA C22:6

Trzeci kwas linolenowy ALA C18:3 wystepuje np.w oleju lnianym oraz w zielonych warzywach lisciastych.

Niektore narzady zawieraja duzo kwasow wielonienasyconych zwlaszcza DHA ktore wystepuje w blonach komorkowych w korze mozgowej czlowieka stanowi 30%-35% kwasow tluszczowych.

Fosfolipidy siatkowki zawieraja ok 25% tego kwasu.


Gdzie ich szukac?


Tluszcze rybne zawieraja wielonienasycone kwasy tluszczowe omega-3

Ryby uzyskuja omega-3 z planktonu nie moga ich same wytwarzac.

Czym zimniejsza jest woda tym wiecej omega 3 zawiera plankton.

Najwiecej omega 3 zawieraja morskie ryby np.

Losos 1.8 g na 100g

sardela 1.7 g na 100g

sardynki 1.4 g na 100g

Sledz atlantycki 1.2 g na 100g

Makrela atlantycka 1.0 g na 100g

Pstrag teczowy 1.0 g na 100g .


Przemiany wielonienasyconych kwasow tluszczowych-----dzialanie na organizm ludzki


Z kwasow 20- weglowych powstaja eikozanoidy,hormony o wszechstronnym dzialaniu

Ludzie ktorzy spozywaja duze ilosci ryb w ich organizmach powstaja eikozanoidy trienowe

Omega-3 dzialaja na uklad krazenia poprzez regulacje eikozanoidow.

Nadmierna synteza eikozanoidow a zwlaszcza tromboksanu TXA2 leukotrienu LTB4 moze sprzyjac miazdzycy

Nadmiar TXA2 i LTB4 powoduje przyleganie leukocytow i plytek krwi do srodblonka i proliferacje miesni gladkich

Powstajacy z kwasu EPA tromboksan TXA3 dzial antyagregacyjnie

Zwiekszona podaz Omega-3 w diecie zmniejsza synteze TXA2 i LTB4

Dodatkowo zwiazki hydroksylowe powstajace z EPA i DHA sa zdolne do wiazania receptorow TXA2 w plytkach krwi zmieniajac sklonnosc do agregacji.

Wywieraja wplyw na obnizenie plytkopochodnego czynnika wzrostu PDGF zwiekszajacego proliferacje miocytow

Omega-3 zmniejszaja ryzyko chorob serca zapobiegaja sklejaniu sie plytek krwi i tworzenia zakrzepow

Maja silne dzialanie przeciwzapalne

Swietnie lagodza choroby stawow,luszczyce i toczen

Osoby cierpiace na zapalenia stawow zwiekszajac podaz omega-3 w diecie zauwazaja znaczna poprawe
stanu zdrowia.

Bol i sztywnosc stawow zmniejsza sie pozwalajac prawie odstawic leki przeciwzapalne.

Omega-3 pomagaja kobietom cierpiacym na bolace miesiaczki

Pozytywnie wplywaja na zdrowie psychiczne .

Dowiedziono,ze osoby ktore nie jedza tych tluszczy czesciej zapadaja w depresje.

Badania pokazaly rowniez,ze moga lagodzic objawy schizofreni i leczyc dysleksje u dzieci

Zmniejszaja stezenie trojglicerydow i moga obnizac cisnienie krwi.

Reguluja czynnosc bioelektryczna serca i zapobiegaja zaburzeniom jego rytmom


Zmniejszaja stany zapalne tetnic czyli chronia przed miazdzyca

Omega-3 jest skuteczna przy leczeniu choroby Raynauda (napadowe skurcze małych tętniczek palców rąk)

Jest rowniez pomocna przy bolesnym schorzeniu jelit ( choroba Crohna )

Pelni funkcje nad prawidlowym funkcjonowaniu ukladu nerwowego

Odgrywaja znaczaca role w czestej przyczyny slepoty jaka jest zwyrodnienie plamkowe

Wzmacniaja uklad immunologiczny podnoszac odpornosc calego organizmu

Skuteczne przy leczeniu astmy

Chronia przed niektorymi chorobami nerek

Warunkuja prawidlowy rozwoj plodu

Warunkuja zdrowie skory

Zapobiegaja udarom mozgu

Odpowiedzialne za prawidlowe prace mozgu

Reguluja wydzielanie hormonow


Omega-3 zaliczaja sie do czynnikow lipotropowych kontrolujacych beta oksydacje-czyli spalanie kwasow tluszczowych.
Omega-3 Ograniczaja wytwarzanie prostaglandyn hormonow tkankowych -sprzyjajacych gromadzeniu sie tluszczu zapasowego-


Najnowsze badania


Wykazaly,ze omega-3 moga pomoc w walce raka sutka

Moga rowniez zapobiegac rakowi okreznicy.


Skutki uboczne


Zazywanie kapsulek omega 3 moze spowodowac:

Biegunke

Nudnosci

Wzdecia

Odbijanie sie

Duze dawki moga powodowac rybi zapach z ust

Nadmiar tluszczy rybnych w diecie moze powodowac zbyt duze spozycie wiitaminy A i D

Duze dawki Omega-3 moga wplywac niekorzystnie na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzyce

Osoby ktore maja zwiekszone stezenie trojglicerydow i zlego cholesterolu LDL powinny ostroznie
omega-3 poniewaz moga jeszcze zwiekszac te stezenia

Kwasy tluszczowe omega-3 zmniejszaja krzepliwosc krwi

Osoby chore na schorzenia krwi dopiero za zgoda lekarza moga przyjmowac preparaty z omega-3

Nie wolno przyjmowac 2 dni przed i dwa dni po zabiegu chirurgicznym omega-3



Stosowanie


Preparaty zawierajace omega-3 najlepiej przyjmowac w dawce 2 gramy dziennie w dawkach podzielonych do posilkow


Podsumowanie

Smialo mozna powiedziec,ze warto do swojej diety wlaczyc suplementacje Omega-3. Kwasy tluszczowe Omega-3 naleza do grupy NNKT niezbednych nienasyconych kwasow tluszczowych.Organizm ludzki nie potrafi sam ich wyprodukowac wiec nalezy je dostarczac z pozywienia (ryby) lub lykac kapsulki zawierajace omega-3.Nasza codzienna dieta jest uboga w te kwasy tluszczowe wiec zachecam do spozywania preparatow z olejami rybnymi.Zazywajac systematycznie omega-3 bedziemy cieszyc sie dobrym zdrowiem na lata.Pomaga nam w leczeniu wielu chorob jak toczen,luszczyca,choroba Crohna i Raynauda a nawet raka. Unormuja nam cisnienie zmniejsza stezenie trojglicerydow i ochronia serce przed zawalem.
Przyszle mamy powinny szczegolnie zwrocic uwage na suplementacje omega 3 dzieki nim dziecko urodzi sie zdrow jak"ryba".
Sportowcy rowniez powinni pamietac o omega-3 dzieki suplementacji beda szybciej spalac tluszcz,ochronia swoje stawy a serca bede mogly jeszcze wydajniej pracowac dotleniajc lepiej miesnie zwiekszajac ich sile i wytrzymalosc.Dodatkowo pomoga w dobrym wydzielaniu hormonow co sie przelozy na szybszy wzrost masy miesniowej.

Kilku slow od siebie

Na suplementacje omega-3 zdecydowalem sie ponad rok temu stosujac ja po dzien dzisiejszy.Spozywam 2 gramy olejow rybnych dziennie w dawkach podzielonych do posilkow.Korzysci z brania odczulem po okolo 2 miesiacach stosowania.Ogolnie czuje sie swietnie mozg pracuje mi wydajniej i mam lepsza koncentracje.Bardzo poprawila mi sie cera kiedys moja skora miala tendencje do przesuszania sie ale odkad stosuje omega-3 ten problem mnie juz nie dotyczy.Mimo ciezkich treningow kulturystycznych stawy mnie nie bola a serce pracuje wydajniej pozwalajac robic mi dluzsze i bardziej wyczerpujace treningi.Dodatkowo wyniki badan polepszyly sie.Zrobilem sobie badania na cholesterol krotko przed tym jak zaczalem stosowac omega-3 i pol roku pozniej.

Oto wyniki:

przed omega 3 Cholesterol LDL 99,0 trojglicerydy 70,4

pol roku pozniej Cholesterol LDL 91,4 trojglicerydy 50,0


Jeszcze raz goraco zachecam do wzbogacenia swojej codziennej diety kwasami Omega-3
Kazdy czlowiek bez wzgledu na wiek bez wzgledu na to czy jest chory lub zdrowy powinien dodac te kwasy tluszczowe do jadlospisu.

OMEGA-3 zapobiega wielu chorobom i leczy juz powstale.Chcesz miec zdrowe serce,sprawny umysl,dobre wyniki cholesterolu,chcesz uniknac miazdzycy i zmniejszyc ryzyko wystapienia raka.?

Jesli tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bierz OMEGA-3 i ciesz sie zdrowiem na lata.


Artykuł autorstwa nrw

Kopiowanie,rozpowszechnianie bez zgody autora zabronione

triple_ex - Sob Lis 22, 2008 9:05 pm

dobry art :) omega bardzo korzystnie wplywa na organizm, szkoda ze wczesniej o tym nie pamietalem.

Łap sok []======------ %-)

kleju45 - Pon Lis 24, 2008 10:31 am

art, ok tylko doczytalem ze hamuje spalanie tkanki tluszczowej :shock:
Witoldinio - Pon Gru 01, 2008 4:54 pm

w najnowszym MD jest artykuł o niekorzystnym działaniu rybiego oleju na wzrost masy mięśniowej działa podobnie do Niesterydowych leków przeciwzapalnych np Ibuprofenu. Czytał ktoś jakie jest wasze zdanie na ten temat
tomczer17 - Pon Gru 01, 2008 6:02 pm

oo. to ciekawe. pierwsze słysze
Witoldinio - Pon Gru 01, 2008 8:27 pm

na dniach postaram się przepisać co ciekawsze wątki :wink:
Witoldinio - Wto Gru 02, 2008 10:37 am

co ważniejsze tezy MD nr04
-olej z ryb to silny czynnik przeciw zapalny
-stan zapalny mięśni aktywuje czynnik wzrostu i IGF-1
- olej z ryb hamuje aktywność makrofagów i zmniejsza liczbę genów zapalnych
- olej z ryb hamuje produkcję prostaglandyn
- olej z ryb blokuje enzym COX-2
- olej z ryb blokuje inne ścieżki stanu zapalnego TNF i IL-6
Wszystko poparte badaniami opisane w magazynie jeśli kogoś to bardziej zainteresuje. Ogólnie jest przedstawiony olej rybi jako pomocny w leczeniu stanów zapalnych i mogący zastąpić NLPZ lub zmniejszyć ich dawkę. Stan zapalny natomiast ma dawać sygnał do odbudowy włókien mięśniowych. Wniosek: zdrowie na + masa na - :wink:

triple_ex - Wto Gru 02, 2008 11:06 am

teraz to juz sie zamieszalem
kleju45 - Pią Gru 05, 2008 9:55 am

czytalem, do wszystkiego trzeba podchodzic z dystansem, nikt chyba nie je ryb 2-3 razy dziennie, a chude ryby np dorsz,pstrag sa ok, w dziale diety zamiescilem skrot tego art.
kleju45 - Pią Gru 05, 2008 9:58 am

a pozatym przed MP jeden z czolowych polskich kulturystow zajadal sie 4 razy dziennie halibutem chyba piotrkowicz albo slodkiewicz, i pozniej zajal miejsce na podium
kwp19 - Śro Lut 17, 2010 4:30 pm

http://www.aptekaslonik.p...roducts_id=5084


;)

tomczer17 - Śro Lut 17, 2010 7:53 pm

witoldinio z tego co pamietam tam nie stwierdzili jednoznacznie ze omega = masa na -
666 - Sob Lut 20, 2010 8:08 pm

Wszystko trzeba robic z umiarem.
olek7881 - Sob Gru 08, 2012 7:05 pm

Tłuszcze rybie wspomagają gojenie odleżyn





Dieta obfitująca w tłuszcze rybie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawia stan odleżyn u krytycznie chorych osób.
Prof. Pierre Singer i doktorantka Miriam Theilla z Uniwersytetu w Tel Awiwie bazowali na wynikach wcześniejszego badania, które wykazało, że suplementacja tłuszczami rybimi zwiększa poziom tlenu w tkankach krytycznie chorych ludzi. Ponieważ tworzenie się odleżyn ma związek z ograniczonym dopływem krwi, wilgotnością skóry, a przede wszystkim niedoborem tlenu, zespół prof. Singera postanowił sprawdzić, jak oleje z ryb sprawdzą się w tej sytuacji.
Duet zaplanował randomizowane badania kliniczne, co oznacza, że 40 chorych losowano do grup eksperymentalnej i kontrolnej. Po trzech tygodniach uzupełniania diety połowy pacjentów 8 gramami oleju rybiego naukowcy stwierdzili, że odleżyny stały się mniej bolesne i powodowały lżejszy dyskomfort; w porównaniu do jedzącej standardowo grupy kontrolnej, odnotowano 20-25-proc. poprawę. Poza tym układ odpornościowy zaczął działać skuteczniej, zmniejszyły się obrzęki, a stan zapalny w organizmie uległ ograniczeniu.
Dorośli z odleżynami co najmniej 2. stopnia otrzymywali preparaty wzbogacone olejem rybim albo mieszanki równoważne pod względem kalorycznym. Proces gojenia monitorowano za pomocą Skali Gojenia Odleżyn (ang. Pressure Ulcer Scale for Healing, PUSH), gdzie wynik równy 0 oznacza całkowicie wyleczone odleżyny, a 17 najgorsze rany. Oceny dokonywano 3-krotnie: 7., 14. i 28. dnia studium. Poziom białka C-reaktywnego w surowicy także określano 3 razy: w dniach 0., 7. i 14.
W grupie kontrolnej średni wynik w skali PUSH wzrósł od 0. do 28. dnia z 9,25 do 10,75 (w grupie eksperymentalnej wartość ta zmieniła się nieznacznie - z 9,10 na 9,40). W pierwszych dwóch tygodniach badania średni poziom białka C-reaktywnego, które bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, spadł w grupie eksperymentalnej ze 191 do 111,7 mg/l. Dla porównania, w grupie kontrolnej spadek sięgnął zaledwie 6 mg/l (ze 145 do 139 mg/l).
W przyszłości Izraelczycy chcieliby przetestować oleje rybie w roli naturalnego środka przeciwbólowego. Singer i inni zamierzają nawiązać współpracę z osobami, które przeszły operację wszczepienia endoprotezy stawu kolanowego bądź biodrowego. Później wystarczyłoby porównać ilość podanego tłuszczu z intensywnością odczuwanego bólu.
Autor: Anna Błońska

666 - Pon Gru 17, 2012 8:07 pm

20 sogow odemnie idzie :razz:
Borkow66 - Czw Gru 20, 2012 1:21 pm

EPA chroni twoje tętnice!

W badaniach uczestniczyli pacjenci zakwalifikowani do endarterektomii tętnic szyjnych (zabieg usunięcia blaszek miażdżycowych z tętnic szyjnych). Na 21 dni przed zabiegiem rozpoczęto podawanie im kapsułek zawierających kwas eikozapentaenowy (EPA). Blaszki miażdżycowe usunięte w trakcie zabiegu poddano analizie ich składu. Ponadto, u badanych pacjentów sprawdzano ekspresję genów odpowiedzialnych za produkcję substancji zapalnych w organizmie.



Badania pokazały, że ilość EPA w blaszkach miażdżycowych była większa u osób, którym podawano EPA przed zabiegiem. Blaszki miażdżycowe usunięte u tych osób zawierały mniej komórek piankowatych oraz limfocytów T oraz substancji biorących udział w procesach zapalnych, co świadczy o redukcji procesu zapalnego w tych regionach. Pacjenci zażywali EPA przez krótki czas (zaledwie 21 dni). Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że przy dłuższej suplementacji EPA postęp miażdżycy zostaje znacząco ograniczony i istniejące blaszki miażdżycowe są bardziej stabilne a tym samym ryzyko zablokowania światła tętnicy przez odrywające się blaszki miażdżycowe jest mniejsze.



Wniosek: Suplementacja EPA nie tylko działa przeciwmiażdżycowo, ale również poprawia stan zdrowia osób chorujących na miażdżycę.





Źródło:

Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) z silnie skoncentrowanych estrów etylowych kwasów tłuszczowych n-3 jest wbudowywany w zaawansowane blaszki miażdżycowe a wysoki poziom EPA w blaszce powoduje zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększa stabilność blaszki.

Cawood i inni (2010). Atherosclerosis 212: 252-259. School of Medicine, University of Southampton, Southampton, United Kingdom.

Borkow66 - Czw Gru 20, 2012 1:25 pm

Zastosowanie EPA w leczeniu nowotworu trzustki!

Wcześniejsze badania kliniczne pokazały, że zażywanie EPA przez pacjentów z nieoperacyjnym rakiem trzustki znacząco zmniejsza u nich kacheksję (zespół wyniszczenia nowotworowego).



Prezentowane badania prowadzono na komórkach nowotworu trzustki w celu ustalenia mechanizmu powodującego pozytywny wpływ EPA na stan zdrowia chorych na nowotwory. Badania te pokazały, że EPA hamuje proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych, jak również powoduje, że samorzutnie podlegają one procesowi samounicestwienia na drodze apoptozy (programowane genetycznie „samobójstwo” komórki).



Wniosek: Suplementacja EPA znacząco spowalnia rozwój nowotworu trzustki zarówno w wyniku zahamowania jego wzrostu, jak i zabijania już istniejących komórek nowotworowych.







Źródło:

Apoptosis in human pancreatic cancer cells induced by eicosapentaenoic acid.

Apoptoza w komórkach ludzkiego raka trzustki indukowana kwasem eikozapentaenowym.


Shirota i inni (2005). Nutrition 21: 1010-1017. Department of Surgery, Kinki University School of Medicine, Osaka, Japan.

olek7881 - Czw Gru 20, 2012 8:06 pm

kurwa dalbym Ci soga ale masz za duzo to Ty mi oddaj joł lokurvaa
Borkow66 - Sob Gru 22, 2012 2:26 pm

Wykazano, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą kontrolować procesy i odpowiedź zapalną. Naukowcy ostatnio badali czy spożycie kwasów omega-3 i innych (tj. omega-6 i kwas alfa- linolenowy) ma związek z mniejszą śmiertelnością w wyniku chorób zapalnych. Obserwowano ponad 2 500 osób przez 15 lat oraz badano ich dietę na podstawie kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności.

Jak podaje American Journal of Clinical Nutrition:

“U kobiet z najwyższymi tercylami całkowitego spożycia [omega-3] w porównaniu z tymi o najniższym tercylu spożycia w okresie początkowym, występowało o 44% mniejsze ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych … Zarówno u mężczyzn jak i kobiet wzrost spożycia kwasu alfa-linolenowego był wprost przeciwnie związany z umieralnością w wyniku chorób zapalnych.”

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że stan zapalny odgrywa ważna rolę w rozwoju i progresji prawie wszystkich chorób. Dlatego często stosuje się diety i substancje odżywcze o właściwościach przeciwzapalnych. Jednak sam organizm może kontrolować procesy zapalne w celu optymalizacji stanu zdrowia. Kiedy procesy te działają prawidłowo organizm pobudza krwinki białe do ochrony przed bakteriami i wirusami poprzez stan zapalny. Ten rodzaj ostrego stanu zapalnego pomoże wyleczyć infekcje i urazy, a także odpowiada za zaczerwienienie, ból i opuchliznę, które często dokuczają w takich przypadkach. Czasem zdarza się, że układ odpornościowy błędnie uaktywnia odpowiedź zapalną, kiedy nie ma zagrożenia dla zdrowia co prowadzi do zwiększonej nadmiernie reakcji zapalnej, która może zaogniać się w organizmie przez lata, aż rozwinie się choroba. Wszystkie poniższe schorzenia mają związek z przewlekłym zapalaniem (rodzaj choroby jest uzależniony od tego jaki organ atakuje stan zapalny):

choroby serca
stwardnienie rozsiane
reumatoidalne zapalenie stawów
nowotwór
wrzodziejące zapalenie okrężnicy
astma
choroba Alzheimera
choroba Leśniowskiego-Crohna
alergie

Kwasy omega-3 pomagają zmniejszać stany zapalne


Spożywanie utlenionych lub zjełczałych tłuszczów oraz cukru zwiększa stany zapalne w organizmie. Z kolei przyjmowanie zdrowych tłuszczów tj. omega-3 pochodzenia zwierzęcego lub kwasu gammalinolenowego (GLA) zmniejsza stany zapalne. Badanie opisane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że u kobiet z największym spożyciem omega-3 występowało o 44% mniejsze ryzyko zgonu w wyniku chorób zapalnych w porównaniu z kobietami o najmniejszym spożyciu tych kwasów. Ponadto omega-3 zakłócają zapalenie do tego stopnia, że mogą pomagać osobom cierpiącym na raka zachować, a nawet odzyskać utraconą masę mięśniową. Kwasy omega-3 wytwarzają tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym tj. resolwiny. Naukowcy sugerują, że mogą one kontrolować stany zapalne poprzez:
zmniejszanie zakresu występowania stanów zapalnych
uaktywniania innych komórek zapalnych.

Wykazano również, że omega-3 zmniejszają częściowo stany zapalne wywołane limfocytem T poprzez zahamowanie aktywności i namnażanie się limfocytu T (głównej białej krwinki układu odpornościowego).

Ważny jest rodzaj kwasów omega-3

Należy pamiętać, że nie wszystkie omega-3 są takie same jeśli chodzi o stany zapalne. Len, konopie i omega chia to źródło omega-3 bogate w ALA istotne dla naszego zdrowia. Jednak należy pamiętać, że ALA muszą być z kolei przekształcone w ważne dla zdrowia EPA i DHA przez enzym, którego większości z nas brakuje. Dlatego uważam, że należy przyjmować omega-3 pochodzenia zwierzęcego, a badania sugerują, że kwasy te mają najlepsze właściwości przeciwzapalne.
Jak podaje badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition:
“Spośród kwasów tłuszczowych, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3(PUFA) mają najsilniejsze działanie immunomodulacyjne, a spośród omega-3 PUFA, te pochodzące z oleju z ryb tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają silniejsze właściwości biologiczne od kwasu alfa- linolenowego (ALA).”
Niestety zasoby ryb na całym świecie każdego roku są coraz bardziej zanieczyszczone co potwierdza coraz więcej testów za obecność rtęci, PCB, metali toksycznych tj. ołów i arszenik oraz substancji radioaktywnych tj. stront. Dlatego nie polecam ryb jako dobrego źródła omega-3 pochodzenia zwierzęcego. Najbezpieczniejszym i najbardziej opłacalnym źródłem omega-3 jest wysokiej jakości olej z kryla Antarktycznego.
Olej z kryla jest lepszy od oleju z ryb, gdyż zawiera fosfolipidy, które znacznie poprawiają wchłanianie DHA i EPA. Zawiera również silny antyoksydant tj. astaksantynę, a omega-3 są tak połączone, że nie ulegają utlenieniu. Wiele popularnych produktów oleju z ryb już jest utlenionych przed otwarciem opakowania. Olej z kryla ma o 48 razy silniejsze działanie od oleju z ryb oraz zawiera wit.E, A i D. Ponadto połowy kryla są znacznie bezpieczniejsze i przyjazne dla środowiska niż połowy ryb dla produkcji oleju z ryb.



Autor: dr Mercola

Borkow66 - Pon Sty 14, 2013 10:12 pm

Rola suplementacji wapniem, kwasem gammalinolenowym i kwasem eikozapentaenowym w zapobieganiu osteoporozie u osób starszych.

Badania naukowe pokazały, że kwas gammalinolenowy (GLA, omega-6) i eikozapentaenowy (EPA, omega-3) zwiększają wchłanianie wapnia oraz jego odkładanie w kościach. Ponadto, badania te potwierdziły, że długotrwała suplementacja tymi substancjami jest bezpieczna.



W badaniach tych mierzono poziom markerów tworzenia/degradacji kości oraz gęstość kości po 6, 12 i 18 miesiącach suplementacji preparatami zawierającymi GLA, EPA i wapń. Ponadto, część badanych pacjentów kontynuowało suplementacje przez kolejne 18 miesięcy i u tych osób po całkowitym okresie 36 miesięcy suplementacji ponownie zbadano gęstość kości. Grupa kontrolna zażywała jako placebo olej kokosowy w kapsułkach. Po 18 miesiącach u osób stosujących suplementację wskaźniki utraty kości znacząco spadły w porównaniu z grupą kontrolną. Po kolejnych 18 miesiącach stwierdzono wzrost gęstości kości u badanych osób w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i w kościach udowych. W pierwszych 18 miesiącach gęstość kości u osób zażywających GLA+EPA+wapń nie wzrosła ale za to u osób z grupy kontrolnej znacząco spadła.



Angielska firma Igennus opracowała suplement o nazwie Omegaflex DUO łączący zalety wskazanych w badaniach kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnego wapnia z alg Algas calcareas. W jednym opakowaniu Omegaflex DUO mieszczą się dwa rodzaje kapsułek – kapsułki zawierające EPA z ryb morskich i GLA z organicznego oleju z wiesiołka, oraz kapsułki zawierające liofilizat alg z dodatkiem witaminy D3 i witaminy C.





Źródło:

Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis.

Suplementacja wapniem, kwasem gammalinolenowym i kwasem eikozapentaenowym a osteoporoza u osób starszych.

Kruger i inni (1998). Aging (Milano) 10: 385-394. Department of Physiology, University of Pretoria, South Africa.

666 - Wto Sty 15, 2013 7:30 pm

ciekawe dlaczego tak wielka role w plskim spoleczenistwie odgrywa rola suplementacja najlepiej codzienna niestapionym dla niektorych zwiazkiem CH3CH2OH o1yw3
olek7881 - Wto Sty 15, 2013 8:01 pm

666 napisał/a:
ciekawe dlaczego tak wielka role w plskim spoleczenistwie odgrywa rola suplementacja najlepiej codzienna niestapionym dla niektorych zwiazkiem CH3CH2OH o1yw3


widzialem dokument w anglii juz do oka wala hahahahahah

666 - Wto Sty 15, 2013 9:02 pm

no pieknie , tego nie slyszalem :smile:
olek7881 - Wto Sty 15, 2013 9:09 pm

jak w CHLOPAKI NA IBIZIE lokurvaa
Borkow66 - Sob Cze 29, 2013 1:51 pm

kwasy omega-3 mają związek z niższym wiekiem biologicznym: badanie

Autor: Stephen Daniells,

Według najnowszego badania, wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi może spowolnić starzenie się komórek u ludzi cierpiących na choroby wieńcowe.

Naukowcy z University of California w San Francisco przyjrzeli się długości telomerów, sekwencji DNA na końcach chromosomów, które ulegają skracaniu podczas replikacji i starzenia się komórek.

Starzenie się i długość życia typowych, zdrowych komórek są związane z tzw. mechanizmem telomerazy, który ogranicza ilość komórek do określonej liczby. Podczas replikacji komórek, telomery pilnują, aby chromosomy nie łączyły się ze sobą lub zmieniały kolejność, co może prowadzić do nowotworów. Elizabeth Blackburn, która zaczęła się zajmować telomerami na University of California w San Francisco, porównała telomery do końcówek sznurowadeł, bez których będą one strzępić się.

Telomery skracają się podczas każdej replikacji, a kiedy zupełnie znikną, dochodzi do zniszczenia komórki (apoptoza). Wcześniejsze badania wykazały, że telomery są bardzo podatne na stres oks ydacyjny. Eksperci zauważyli również, że długość telomeru może być markerem biologicznego starzenia się.

?Wśród pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową występował odwrotny związek między początkowym poziomem kwasów omega-3 z ryb i zwierząt morskich we krwi oraz tempem skracania się telomerów w ciągu 5 lat,? podają badacze, pod kierownictwem Ramin Farzaneh-Far. ?Według tych wyników istnieje prawdopodobieństwo, że kwasy omega-3 mogą chronić przed starzeniem komórkowym u pacjentów cierpiących na choroby wieńcowe,? dodają naukowcy.

Badanie to po twierdza korzyści prozdrowotne kwasów omega-3, w szczególności dla serca.

Badanie

Kilka badań wykazało wzrost przeżywalności wśród osób z chorobami krążenia, których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Mechanizmy mające ten ochronny wpływ nie są dokładnie znane. Naukowcy z UCSF przyjrzeli się długości telomerów w komórkach krwi u 608 pacjentów ze stabilną chorobą wieńcową. Ich długość była mierzona w leukocytach na początku badania oraz po 5 latach. Porównując stężenie kwasów omega-3, EPA i DNA, ze zmianami w długości telomeru, naukowcy zauważyli, że u osób z najniższym średnim stężeniem DHA i EPA miało miejsce najszybsze skracanie się telomeru. Natomiast, u ludzi u których stężenie to było najwyższe wystąpiło najwolniejsze skracanie telomeru.
?Każdy wzrost stężenia DHA i EPA był związany ze zmniejszeniem o 32% prawdopodobieństwa skrócenia telomeru,? dodają badacze.

Dr Fa rzaneh-Far i współpracownicy zauważyli, że może to być związane ze stresem oksydacyjny, który jak wiadomo prowadzi do skracania się t elome ró w. Kwasy omega-3 redukują stężenie F2-izoprostanów, markera stresu oksydacyjnego, a także zwiększają stężenie enzymów antyoksydacyjnych: katalazy oraz dysmutazy ponadtlenkowej, tym samym zmniejszając stres oksydacyjny.

Telomeraza może brać również udział w innych mechanizmach. Enzym ten ma za zadanie utrzymać długość telomerów, a kwasy omega-3 mogą zwiększyć jego aktywność.

Naukowcy dodają, że konieczne byłoby przeprowadzenie badania randomizowanego, podwójnie ślepego, kontrolowanego placebo, aby potwierdzić związek między kwasami tłuszczowymi omega-3, a starzeniem komórkowym.

Multiwitaminy i zielona herbata

Badanie naukowców z UCSF ograniczało się do osób z chorobą wieńcową, tym samym ograniczając ogólne wyniki. Inne badania na zdrowych ludziach wykazały związek między konkretnymi składnikami odżywczymi, a długością telomeru, a następnie z niższym wiekiem biologicznym.

Naukowcy z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences podali, że telomery były dłuższe u ludzi, którzy regularnie przyjmowali multiwitaminy, na podstawie badań w grupie 586 kobiet w wieku 35-74 lat, które nie chorowały na choroby wieńcowe.

W American Journal of Clinical Nutrition amerykańscy naukowcy podali, że było to ich pierwsze badanie epidemiologiczne nad zastosowaniem multiwitamin i długością telomeru.

Naukowcy dodają, że osoby regularnie przyjmujące te multiwitaminy zwykle prowadzą zdrowy tryb życia oraz przyjmują więcej składników odżywczych, co czasem utrudnia interpretację obserwacji epidemiologicznych nad tymi witaminami.

W zeszłym roku naukowcy z Chinese University of Hong Kong wykazali związek między piciem zielonej herbaty, a długością telomeru. W British Journal of Nutrition naukowcy podają, że u osób pijących średnio trzy filiżanki herbaty dziennie telomery były o ok. 4,6 kpz (tysiąc par zasad) dłuższe niż u ludzi, którzy pili średnio ćwierć filiżanki tej herbaty dziennie.

Badacze pod kierownictwem Ruth Chan podają, że średnie różnice w długości telomerów odpowiadają różnicy ok. 5 lat życia.

Dr Chan w rozmowie z NutraIngredients z sierpnia 2009r. podaje, że chińska herbata w ich badaniu odnosi się zarówno do czarnej jak i zielonej herbaty. Ponadto, większość osób biorących udział w tym badaniu piła zieloną herbatę.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group