forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - Jakie źródła węgli do śniadania?

Martainn - Pon Mar 14, 2011 7:48 am
Temat postu: Jakie źródła węgli do śniadania?
Przez kilka tygodni męczyłem się z problemami trawiennymi. Próbowałem wszystkiego. Robiłem badania na żołądek, wątrobę, jelita i wszystko grało. Aż w końcu znalazłem winowajcę. Były to płatki owsiane oraz inne zboża. Gdy tylko wyeliminowałem je z diety problemy zniknęły jak ręką odjął. Nie dzieje się już nic złego. (Inna sprawa, że miałem też jakieś resztki białek z Dymatize i one też powodowały dyskomfort. Po Premium Pro tego nie było)
Sęk w tym, że teraz nie wiem jakie węgle mógłbym dać do śniadania i w ogóle jakie węgle mógłbym spożywać. Jadam ostatnio pieczone ziemniaki, ale nie wiem czy na dłuższą metę jest to dobre rozwiązanie bo jestem na redukcji aktualnie.

SpAiro_ - Pon Mar 14, 2011 8:24 am

Zmiksowany ryż z białkiem - próbowałeś z rana ?
JOR5 - Pon Mar 14, 2011 8:31 am

moze maka zytnia razowa typ 2000... ja akurat jej nie moge jesc a platki moge:)

jezeli nie ta to maka orkiszowa razowa typ 2000...

i baze do sniadania masz jak znalazł... na redukcji jak znalazł...

Martainn - Pon Mar 14, 2011 8:35 am

Hmm. A może by właśnie upiec taki chlebek własnej roboty i go wcinać?
JOR5 - Pon Mar 14, 2011 8:39 am

jezeli mowisz o takiej mace jak napisalem to jasne!! i juz Ci zazdroszcze takich rarytasów :-P
sunclub - Pon Mar 14, 2011 8:43 am

makaron razowy,orkiszowy

Dziwne ze masz problemy z platkami. W jakiej formie je jadasz? Kiedys znajomy jadl rano suche z jogurtem, i tez wlasnie mial problemy z zoladkiem.
Jednak bylbym przekonany, ze to cos innego niz platki.

Martainn - Pon Mar 14, 2011 8:49 am

100% płatki. Zawsze je zalewałem wrzątkiem aż zmiękną. Potem mieliłem razem z białkiem i wypijałem, bo rano wcześnie wstaję do pracy bo mam mało czasu.
Od momentu kiedy płatków nie spożywam problemy ustały. A białko z rana nadal wypijam. To już prawie 3 tygodnie i problemów nie mam najmniejszych, a jak tylko włączę płatki to zaraz sraczka. To samo mam po waxy maize. W ogóle tego nie trawię.
Chlebek będę piekł w breadmakerze. Dobry wychodzi. Kiedyś robiłem na zakwasie ale zakwas musi stać kilka dni. Ale plus breadmakera jest taki, że nastawiasz go na noc, a rano mam świeżutki chlebek. I wiesz, że ten chleb jest pełnowartościowy bo sam go "tworzysz".
Ja generalnie jestem alergikiem i jestem uczulony prawie na wszystko :-P
Np. białko gdzie jest trochę więcej laktozy też zaraz powoduje problemy.

metro - Pon Mar 14, 2011 8:50 am

Płatki owsiane często uczulają, to fakt. Ja mam swój sposób na szybkie śniadanie:
100g. ryżu
40g. białka
2 łyżki oleju lnianego
jakiś owoc (banan, truskawki, super są brzoskwinie z puchy)
mleko (tak, tak..., wiem, ale lubię)
W wersji hardcorowej jeszcze 2 surowe jajka
Całość miksujemy i wypijamy ze smakiem. Pycha! :mrgreen: Teraz można jechać do roboty.

BigCityLover - Pon Mar 14, 2011 9:36 am

Sam pije rano taki mix z tym że nie ładuje tłuszczy w 1 posiłku.
metro - Pon Mar 14, 2011 10:23 am

Muszę dodać trochę tłuszczów bo następny posiłek mogę zjeść dopiero za 4-5 godzin. :neutral:
grucha12 - Nie Wrz 04, 2011 8:48 am

Witam, mam pytanie co do platkow owsianych czy moge je mixowac surowe i pic?
kiedys pytalem sie na jakims forum to mwoili ze mozna i bez parzenia sa ok
co wy o tym myslicie
i czy tez was tak cisna baki po owsiance? :mrgreen:

metro - Nie Wrz 04, 2011 9:58 am

Próbowałeś tzw. placków Brzózki? Mieszasz płatki owsiane z białkami lub całymi jajkami i smażysz na teflonie przesmarowanym olejem lub spryskanym PAMem. Można jeść np. z przecierem jabłkowym lub niskosłodzonym dżemem i jest naprawdę pycha! Dodatkową korzyścią jest to, że możesz je przyrządzić dzień wcześniej. Suche płatki owsiane smakują jak trociny więc jak chcesz się męczyć...
tom - Nie Wrz 04, 2011 12:58 pm

ja wrzucam ostatnio owsiane, bialy ser, bialka/cale jaja (w zaleznosci od dni lc/hc) + wpc do smaku.
wszystko wybeltane i usmazone na pamie.

metro - Nie Wrz 04, 2011 2:37 pm

Spróbuj też innych płatków ( pełnoziarniste crunchy są super, smaczne i zdrowe).
tom- niepotrzebnie dodajesz wpc do placków, wysoka temperatura niszczy strukturę białek. Jeżeli koniecznie chcesz to są specjalne proszki proteinowe przeznaczone do obróbki cieplnej tyle, że dosyć kosztowne :sad: .

lysy - Nie Wrz 04, 2011 4:52 pm

mnie też po owsiance zawsze na mega bąki sadzi...
tom - Nie Wrz 04, 2011 7:44 pm

wpc dodaje minimum tylko do smaku :wink: bialka i tak jest sporo od sera i bialek jaj.
lg - Nie Wrz 04, 2011 8:13 pm

generalnie sadzi baki od nadmiaru blonnika.. od mieszania rodzajow bialek.. ja zszedlem z owsianki tez generalnie, jem 1 dziennie i poprawila mi sie praca ukladu pokarmowego, ale i tak daleko do idealu... siemie lniane pomaga. tanie a dobre. tez bylem sceptykiem.. ale to dobra sprawa.. polecam sprobowac
grucha12 - Pon Wrz 05, 2011 5:37 am

z rana nie mam czasu na gotowaniie,parzenie,smarzenie jak mam wolne to robilem i placki i rozne inne pierdoly ale z rana nie mam na to czasu wiec miksuje surowe dowalam bialka i pije zagryzam rodzynkami i lece do roboty
i chodzi mi o to czy surowe nie szkodza?

metro - Pon Wrz 05, 2011 9:08 am

W surowym białku jaja występuje awidyna która blokuje wchłanianie wit. H, w dodatku możesz zafundować sobie salmonellę (zwłaszcza latem).
Placki owsiane lub z każdych innych płatków możesz zrobić sobie wieczorem dzień wcześniej więc to chyba żaden problem. Do płatków można dodać rodzynki, suszone owoce, orzechy więc można zjeść i smacznie, i zdrowo. Podam przepis na placki śniadaniowe z crunchy:
Teflonową patelnię przecieramy natłuszczonym papierem ręcznikowym lub spryskujemy PAMem lub Berkley&Johnson, nakrywamy pokrywką i rozgrzewamy na średnim ogniu. W tym czasie do miski rozbijamy jajka lub same białka (ile chcemy), do tego dosypujemy crunchy (proporcje na smak, jak kto woli). Dokładnie mieszamy i wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię. Równomiernie rozprowadzamy, nakrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień a po minucie w ogóle wyłanczamy gaz. Placek zostawiamy tak na parę minut aby jajka dobrze się ścięły. Nie odwracamy na drugą stronę, rozgrzana pokrywka będzie nam ogrzewała wierzch. Jeżeli chcemy mieć mocno ścięty placek to trzymamy dłużej, mniej- to krócej, trzeba się samemu przekonać którą wersję preferujemy. Smacznego!

grucha12 - Pon Wrz 05, 2011 1:25 pm

no to mi odpowiedziales na moje pytanie... :mrgreen:


wiem co mozna dodac do platkow i jak zrobic placki

chodzi o to ze wygodnie mi z rana wstac i na szybko je wypic z bialkiem ;) miele je w mlynku do kawy, 2 minuty i wypite

kumasz o co mi chodzi ?

metro - Pon Wrz 05, 2011 3:33 pm

Przeczytaj UWAŻNIE pierwsze zdanie-to była odpowiedz na pytanie czy surowe białka (jajka) szkodzą... :idea:
Przepis na placki może komuś się przyda, zawsze warto zjeść coś pożywnego i smacznego :wink: .

grucha12 - Pon Wrz 05, 2011 4:14 pm

ale ja caly czas pytam o platki owsiane a nie o jajka hehehe
metro - Pon Wrz 05, 2011 8:00 pm

Tak samo szkodzą jak surowe owoce i warzywa :mrgreen:
JOR5 - Pon Wrz 05, 2011 8:04 pm

metro, przepis wprost z FUTUREBODY :-P

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group